- Boğaz Şehitliği
- Dumlupınar Şehitliği
- Edirne Balkan Şehitliği
- Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı şehitlikleri ve eserleri
- Karaoğlanoğlu Şehitliği
- Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı Şehitliği
- Kut Türk Şehitliği
- Lefkoşa Şehitliği
- Lübnan, Zahle Türk Şehitliği
- Myanmar, Thayet Myo Türk Şehitliği
- Pusan Birleşmiş Milletler Kore Savaşı Şehitliği, Güney Kore
- Çanakkale Şehitlikleri
Boğaz Şehitliği
Boğaz Şehitliği, Kıbrıs Harekâtı sonucunda ölen Türk Silahlı Kuvvetleri askerlerinin (subay, astsubay, erbaş ve erler) ve bazı Kıbrıslı Türk askerler anısına Türkiye tarafından yapılan Girne'deki mezarlık.
Mezarlıkta 287 TSK askeri ve ve 26 Kıbrıslı Türk askerin olmak üzere toplam 313 cenaze vardır. Mezarı bulunan TSK askerlerinin 18'i subay, 13'ü astsubay ve 256 erbaş ile erdir. Ağustos 2002'de Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Galip Mendi'nin girişimleri restore edilerek anıtsal bir yapı haline getirildi. Boğaz Şehitliği için büyük bir Türk askeri, 4 aslan, 4 adet kompozisyon içeren anıtsal türden heykel ve 5 adet rölyef Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim üyesi olan Tankut Öktem tarafından yapıldı.
Dumlupınar Şehitliği
Kütahya Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Şehitliği, Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde ölen Türk askerleri anısına Kütahya'nın Dumlupınar ilçesinde 1992 yılında Kültür Bakanlığı tarafından yaptırılan şehitliktir. Büyük Taarruz'un 70. yıldönümü olan 30 Ağustos1992 günü hizmete açılmıştır.
Projesi mimar Nejat Dinçel tarafından çizilmiştir. Şehitlikte adları tespit edilebilen 500 er ve 100 subayın mezar taşı yer alır. Mezarlık bölümü dışında namazgah, şadırvan, otopark bölümlerinden oluşur.
Anıtlar
Şehitliğin çevresinde ikisi Prof. Tankut Öktem, ikisi Prof. Haluk Tezonar tarafından yapılmış dört anıt yer alır.Atatürk, İnönü, Fevzi Çakmak Anıtı
Kurtuluş Savaşı Anıtı (Milis Anıtı)
Haluk Tezonar tarafından yapılmıştır. Türk halkını temsil eden üçlü bir anıttır, savaşın komutanlarını gösteren Atatürk, İnönü, Fevzi Çakmak Anıtı'nın karşısında yer alır. Genç bir milis, kucağında çocuğu ile genç bir kadın ve yaşlı bir erkek Kurtuluş Savaşı'ndaki topyekün mücadeleyi simgeler.
Mehmetçik Anıtı
Şehitliğe girince tam karşıdaki tepede yer alır, mermer merdivenlerle yanına çıkılır. Mermer kaide üzerindeki bronzdan yapılmış eli süngülü Mehmetçik, isimleri bilinmeyen askerleri simgeler. Anıt, Tankut Öktem tarafından yapılmıştır.Şehit Baba ve Oğul Anıtı
Dumlupınar Şehitliği'nde yer alan Şehit Baba ve Oğul Anıtı, şehit babasını kucaklayan bir oğlu gösterir. Bu anıt, Çetmeli Kara Ali Çavuş ile oğlu Mehmet Onbaşı anısına dikilmiştir. Balkan Savaşı'na gidip 11 yıl değişik cephelerde savaşan Ali Çavuş, 19 yaşına gelen oğlu ile Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde karşılaşmış ve 31 Ağustos günü şehit olmuştur. Oğlu Mehmet Onbaşı ise 9 Eylül'de İzmir'e giren birliğin başında şehit olmuştur. Anıtın altındaki mermer kitabede ise bu hikâye anlatıldıktan sonra Yüce kahramanları minnet ve şükranla anıyoruz denilmektedir. Anıt, Haluk Tezonar tarafından yapılmıştır.Edirne Balkan Şehitliği
Balkan Savaşında Bulgarlara esir düşen ve Edirne Sarayiçi'nde aç bırakılarak ölüme mahkûm edilen asker-sivil 20.000 şehidin aziz hâtıralarını yaşatmak amacıyla Edirne Sarayiçi'nde yaptırılmış ve 14 Ocak 1994 tarihinde törenle halkın ziyaretine açılmıştır. Şehitlikte 12 blok üzerine 100 subay ve 400 erin adı yazılıdır.