• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Türk Tiyatro Sanatçıları

Suskun

V.I.P
V.I.P

BOZKURT KURUÇ
1935 yılında Ankara'da doğdu. 1959 - 1960 yılında Devlet Konservatuvarı Tiyatro Yüksek Bölümü'nden mezun oldu. Hemen aynı yıl, Devlet Tiyatroları sanatçısı olarak göreve başladı.

Devlet Tiyatrolarında aktör ve rejisör olarak yüzün üstünde eserde görev aldı. Kuruç'un rol aldığı eserlerin başlıcaları: Woyzeck, Hortlaklar, Cephede Piknik, Macun Hokkası, Kral Oidipus, Deli İbrahim, Midas'ın Kulakları, Midas'ın Altınları, Euridice'nin Elleri, Hedda Gabler, Uçurtmanın Zinciri, Julius Sezar, Bizim Şehir, Leonse ile Lena, Rüya Oyunu, Onikinci Gece, Issız Topraklar, Yapı Ustası Solness, Strinberg Oyunu, Ağzı Çiçekli Adam, Küskünler Kahvesi, Andorra, Chaliot'daki Deli, Ker*** Memet, Bizim Şehir, Yangın Memet, Ermiş Memet, Pusuda, Köroğlu, Amedee, Phlip Hotz'un Büyük Öfkesi, Ağzı Çiçekli Adam, Fizikçiler, Atçalı Kel Memet, Öp Beni Kate (müzikal), Bağdat Hatun, Oyunlarla Yaşayanlar, Tartuffe, Kafesten Bir Kuş Uçtu, Kuvayi Milliye Destanı, vb.

Turan Oflazoğlu'nun yazdığı 'Deli İbrahim' adlı eserle En İyi Erkek Oyuncu, 'Kafesten Bir Kuş Uçtu' adlı eserle de En İyi Sanatçı ödülüne layık görülen Kuruç, Türk Dil Kurumu ödülü, Türk Yazarlar Birliği Hizmet Ödülü ve 28.3.2002 tarihinde de 'Şaylok' adlı eserle Yılın En İyi Rejisörü ünvanını aldı.

Sahneye koyduğu eserler; Phlip Hotz'un Büyük Öfkesi, Huzur Çıkmazı, Cennetin Çocukları, Doktor Faustus, Canlı Maymun Lokantası, Kamp 17, Bernarda Alba'nın Evi, Romanof ile Jüliet, Fizikçiler, Bay Hiç, Sonsuzluk Kitabevi, Cimri, Carmen(opera), Sokullu, Çamaşırhane, Budala, Midas'ın Kulakları (opera), Dördüncü Murat (opera), Atçalı Kel Memet, Kanlı Düğün, Köprüden Görünüş, Genç Osman, Yağmur Sıkıntısı, Küçük Terzi, Faust ile Yorick, Anahtar Deliği, Gişe, Makine, Sharlok Holmes, Anahtar Deliği, Kral Oidipus Üçlemesi, Ankara Devlet Operası-Carmen, Yaban Ördeği, Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe, Küçük Şehir, 4.Murat, Fil Adam, Haydutlar, Şaylok, Özünün Celladı, Cadı Kazanı, Gerçek Çeşitlemeleri, Kanuni Süleyman, İstanbul Devlet Operası'nda Midas'ın Kulakları operası, vb. pek çok eserdir.

Kuruç, 1962-1965 yılları arasında İngiltere'de rejisörlük eğitimi aldı. Daha sonra İngiltere, Almanya, Yunanistan, Fransa, Yugoslavya, Kıbrıs, Çin, ABD ve Sovyet Rusya'da incelemelerde bulundu, konferans ve seminerlere katıldı. 1987 yılında İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü, 1988 yılında Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü yapan sanatçı, 1989 yılında da Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'ne atandı. 1999 yılında ABD'nin Chicago şehrinde Nazım Hikmet'in "Kuvayi Milliye Destanı" adlı eserini İngilizce olarak Amerikalı tiyatro oyuncuları ile sahneye koydu.

1993 -1996 yılları arasında Radyo-Televizyon Yüksek Kurulu'nda üye olarak görev yaptı. 1992 yılında Selçuk Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nın kuruluşunda birinci derecede katkıları olan Kuruç, oradaki öğretim üyeliğine devam etmektedir. Sanatçı, Profesör unvanı ile 7.6.2002 tarihine kadar Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda Tiyatro Ana Sanat Dalı bünyesinde öğretim üyesi olarak görev yapmıştır.

KAYNAKÇA: Kültür ve Turizm Bakanlığı Resmi Sİtesi
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Metin Akpınar


Gerçek Adı: Metin Akpınar

Doğum Yeri: Aksaray, İstanbul

Doğum Tarihi: 02.11.1942

Onu Ünlü Yapan Ne?

Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nun kurucuları arasındaydı (1967), daha sonra sinemaya adım attı ve Zeki Alasya ile birlikte rol aldığı sosyal içerikli filmlerle tanındı..

Birliktelikleri:
Eşi: Göksel Özdoğdu, 17 Şubat 1961'de evlendiler, (Ayrıldılar)

Ailesi:
Annesi: Nadide Hanım
Babası: Mustafa Bey

Ödüllerinden Bazıları: -
Eğitim:
- Pertevniyal Lisesi, Aksaray, İstanbul


Meraklısına...

* 1962'de Türk Talebe Birliği'nde amatör olarak tiyatroya başladı.
* İki yıl sonra ilk kez profesyonel bir oyunda yer aldı ve bu tarihten sonra önemli tiyatro yapımlarında rol aldı.
* 1967'de Türkiye'nin ilk Kabare Tiyatrosu olan Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nun kurucuları arasındaydı
* 1972'de Tatlı Dillim filmiyle sinemaya adım atan Akpınar, Zeki Alasya ile ayrılmaz bir ikili oluşturmuşlar ve yıllarca tiyatroda, sinemada ve televizyon birlikte rol almışlardı.
* Bir söyleşide; dayısı Mevlanakapılı Kaşıkçı Ahmet'in ünlü bir kabadayı olduğunu söyleyen Akpınar, annesi engel olmasa kendisinin de kabadayı olacağını söylemişti.
* Daha önce küs olduğu Kemal Sunal ile Propoganda filminde, aynı şekilde Zeki Alasya ile de Güle Güle filminin çekimlerinde yeniden barışmıştı
* Propaganda filmiyle yeni bir sayfa açtığını belirten Akpınar artık farklı karakterleri canlandırmaya başlayacağını söylemişti.
* Yemeğe olan düşkünlüğü ile tanınıyor.
* Sıklıkla telif hakları ile ilgili şikayetlerde bulunan Akpınar, kazandığı paralar yatırım yapmasını bilen bir aktör. Zira, Zeki Alasya ile kavgalı oldukları dönemde çıkan tartışmalarda, Zeki Alasya'nın kazandığı paraları yatırıma dönüştürmediğini kendisinin ise farklı davrandığını söylemişti.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Zeki Alasya


18 Nisan 1943'te İstanbul'da doğdu. Robert Koleji'nin orta bölümünü bitirdi. Sanat hayatına 1959'da MTTB tiyatrosunda amatör olarak başladı. Bir süre dekoratörlük ve rehberlik yaptı. Çesitli tiyatrolarda çalıştıktan sonra Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nun kurucuları arasında yer aldı.

Film çevirmeye 1973'ten sonra başladı. Metin Akpınar ile birlikte Türk sinemasında yeni bir ikili oluşturdular. Birçok filmde yer aldı.

OYNADIĞI FİLMLER

Pardon (2005)
Sans kapiyi kirinca (2005)
Kalbin zamani (2004)
Hababam sinifi merhaba (2004)
Öteki türkiye'de bir cumhurbaskani (2004)
Omerçip (2003)
Rus gelin (2003)
Güle güle (2000)
Oyunbozan (2000)
Patron duymasin (1985)
Davetsiz misafir (1983)
Garibin çilesi ölünce biter (1979)
Köse kapmaca (1979)
Vay basimiza gelenler (1979)
Cafer'in çilesi (1978)
Petrol krallari (1978)
Aslan bacanak (1977)
Sivri akillilar (1977)
Hasip ile nasip (1976)
Her gönülde bir aslan yatar (1976)
Nereye bakiyor bu adamlar (1976)
Bes milyoncuk borç verir misin (1975)
Güler misin aglar misin (1975)
Nereden çikti bu velet (1975)
Bal kiz (Senlik var) (1974)
Köyden Indim Sehire (1974)
Mavi boncuk (1974)
Mirasyediler (1974)
Salak milyoner (1974)
Yalanci yarim (1973)
Karaoglan geliyor (1972)
Sev kardesim (1972)
Tarkan: Altin madalyon (1972)
Tatli dillim (1972)
Emine (1971)


YÖNETTİĞİ FİLMLER

Öteki türkiye'de bir cumhurbaskani (2004)
Omerçip (2003)
Rus gelin (2003)
Patron duymasin (1985)
Kaptan (1984)
Davetsiz misafir (1983)
Dönme dolap (1983)
Elveda dostum (1982)
Doktor (1979)
Köse kapmaca (1979)
Vay basimiza gelenler (1979)
Cafer'in çilesi (1978)
Petrol krallari (1978)
Aslan bacanak (1977)
Sivri akillilar (1977)
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Yıldız Kenter


1928 yılında İstanbul’a doğdu. Ankara Devlet Konservatuvarı’nı sınıf atlayarak 1948’de bitirdi ve Shakespeare’in “On İkinci Gece” oyunu ile ilk kez sahneye çıktı. Devlet Tiyatroları’ndan ayrıldıktan sonra, 1961’de kardeşi Müşfik Kenter ile Kent Oyuncuları’nı kurdu. Bu topluluğun sahneye koyduğu oyunların hemen hepsinde oyuncu, dramaturg ya da yönetmen olarak görev aldı. 1981’de Devlet Sanatçısı unvanını alan Yıldız Kenter, 1984’te sahnelenen Güngör Dilmen’in tek kişilik oyunu “Ben Anadolu”yu yurtdışında da İngilizce olarak oynadı ve büyük başarı kazandı. İlhan İskender, Anvi Dilligil, Ulvi Uraz ödüllerine değer görülen sanatçı, İtalya’da Adelaide Ristori Kültür Merkezi tarafından verilen Yılın Başarılı Kadınları ödülünü de aldı. Halen Kent Oyuncuları topluluğunda Türk tiyatrosuna katkılarını sürdürüyor. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü başkanlığını yürütüyor.

Ayşe Abla’nın çocuk kulübünden 55 yıllık başarılı tiyatro kariyerine..

11 yaşımda Ayşe Abla’nın çocuk kulübünde başladım. Orada toplu şarkı söylemenin, beraber çalışmanın güzelliğini Ayşe Abla (Neriman Hızır) ve Nedim Otyam sayesinde öğrendim. Musiki Muallim Mektebi, 1936 yılında Atatürk’ün isteğiyle çoksesli bir konservatuvara dönüşmüştü. Ben de Atatürk’ün araladığı bu güzelim kapıdan sızarak konservatuvarın tiyatro bölümüne girdim.
Bir seneyi atlayarak dört senede mezun oldum. Sonra devlet tiyatrosuna girdim. 11 yıl devlet tiyatrosunda çalıştıktan sonra Şükran, Müşfik ve ben; Muhsin Hoca’yla çalışmak üzere Devlet Tiyatrosu’ndan ayrıldık. İlk yıl Muhsin Hoca’yla birlikte çalıştık. Büyük sıkıntılar yaşadık. Site, Karaca ve Ses tiyatrolarında çalıştık. Yersiz yurtsuz olduğumuz için bir tiyatro binası yaptırmaya karar verdik. Talat Halman’ın koltuk satma fikriyle turneden kazandıklarımızı da katarak büyük çabalar sonucu Kenterler Tiyatrosu’nun binasını yaptırdık.
Tiyatroda herkesin yaşadığını yaşıyorsunuz. Herkesin hissettiğini hissediyorsunuz. Herkesin koşullarına giriyorsunuz. Ne acılar, ne heyecanlar, ne değişik aşklar yaşayabiliyorsunuz. Hayatı uzatan, katlayan, o ölçüde de yorucu bir dünya.
Yıldız Kenter’i 55 yıllık başarılı tiyatro kariyerine taşıyan özellikler...
Mesleğini kendinden çok sevmek. Mesleğe saygı duymak. Yüce bir şeyin karşısında eğilir gibi onun karşısında eğilebilmek. Her şeyini onun için harcayabilmek. Güzelliğini, bedenini, zamanını, her şeyini ona vermek.

Yıldız Kenter'in sahnede kendini ifade etme biçimi..

Sahnede seyircinin söylenenleri rahat anlayabileceği, güzel konuşulan bir Türkçe’ye ve beden diline özen gösteriyorum. Küçük bir tonlama hatası anlamı tamamen değiştirebiliyor. Metni deşifre etmek, metni anlamak çok önemli. Yazar ne demek istiyor, bunu sağlıklı bir biçimde yorumlayabilmek… Bazen yazara sözcükler yetmeyebilir, o zaman oyuncu yazarın vermek istediklerini düş ve düşün gücüyle, ses ve konuşma gücüyle ve beden diliyle tamamlıyor.

Biyografi

İstanbul’da doğdu. Ankara Devlet Konservatuarı Yüksek Bölümünü sınıf atlayarak bitirdi. Onbir yıl Ankara Devlet Tiyatrosunda çalıştı. Rockefeller bursu kazanarak, American Theatre Winng, Neighbourhood Play House ve Actor’s Studio’da oyunculuk ve oyunculuk öğretiminde yeni teknikler üzerine çalışmalar yaptı. Ankara Devlet Konservatuarına hoca olarak atandı.
1959'da Devlet Tiyatrosu’ndan ayrıldı. Muhsin Ertuğrul ile bir yıl çalıştı. Kardeşi Müşfik Kenter ve eşi Şükran Güngör ile Kent Oyuncuları Topluluğunu kurdu. Daha sonraki yıllarda sürekli olarak Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’de "Değişen Eğitim Metotları" ve "Oyunculuk Metotları" üzerine çalışmalar yaptı.
1962’de Tiyatro hizmetlerinden ötürü “ Yılın Kadını ” seçildi. 1968’de İstanbul’da Kenter Tiyatrosunun binasının inşaatını tamamladı. Sinema oyuncusu olarak üç kez “ Altın Portakal ” ödülüne layık görüldü. Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Almanya, Hollanda, Danimarka, Kanada, Yugoslavya ve Kıbrıs’ta İngilizce ve Türkçe oyunlar sergiledi.
100’ün üstünde oyun oynadı. 100’e yakın oyun sergiledi. Shakespeare, Cehov, Brecht, Inoesco, Pinter, Albee, Tenessee Williams, Alan Ayckbourn, Arthur Miller, Brian Freil, Neil Simon, Athol Fugard, Sergey Kokovkin gibi pek çok yazarların yanısıra Melih Cevdet Anday, Necati Cumalı, Güner Sümer, Adalet Ağaoğlu, Zeki Özturanlı, Güngör Dilmen, Muzaffer İzgü gibi pek çok Türk yazarının oyunlarını da sahneye koydu, oynadı.
1981’de “ Devlet Sanatçısı ” olarak ödüllendirildi. 1984 de Roma’daki İtalyan Kültür Birliğince “ Adalaide Ristori ” ödülüne layık görüldü. Profesör Yıldız Kenter, 37 yıldır Sahne Hocalığı yapmaktadır.
1989 yılında, Korsika - Bastia Film Festivalinde “ Hanım ” filmindeki rolüyle “ En İyi Kadın Oyuncu ” ödülünü aldı.
1991 yılında Tiyatro Sanatına hizmetlerinden ötürü Uluslararası Lions Kulübünün “ The Melvin Jones ” yla ödüllendirildi. İki kez Ulvi Uraz “ En İyi Kadın Oyuncu ” üç kezde aynı dalda Avni Dilligil ödülüne laik görüldü.
1994’de “ Konken Partisi ” oyunundaki Fonsla rolü ile “ Olağanüstü Yorum ” ödülünü aldı. Finlandiya Dünya Kadın Kuruluşu tarafından yüz yılın en başarılı yüz kadınından biri olarak onurlandırıldı. 1995’de Kültür Bakanlığı, Tiyatro Sanatına katkılarından ötürü “ Onur ” ödülüne layık gördü. Profesör Kenter’e aynı yıl tiyatro sanatına katkılarından dolayı “ Mevlana Kardeşlik ve Barış ” ödülü verildi.
1996’da Magazin Gazetecileri Derneği tarafından Ramiz ile Jülide’deki Jülide rolü için “ En İyi Kadın Oyuncu ” ödülü verildi. 19 Mayıs 1997'de Uluslararası İstanbul Festivali tarafından ömür boyu Tiyatro Sanatına katkısından dolayı verilen onur ödülü Yıldız Kenter’e Dame Diana Rigg tarafından takdim edildi.
1998’de Ankara Sanat Kurumu “ Yılın Kadın Sanatçısı ” ödülü, 1998 Muhsin Ertuğrul yaşam boyu tiyatro sanatına katkılarından dolayı onur ödülü, 1998 Cumhurbaşkanlığı Büyük Kültür ve Sanat Ödülü, “ MARTI ” adlı oyunda Madam Arcadina rolüyle 1999 Afife Jale - En İyi Kadın Oyuncu ödülü .



Ödülleri


1964 Antalya Film Şenliği, Ağaçlar Ayakta Ölür filmi ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
1966 Antalya Film Şenliği, İsyancılar filmi ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
1974 Antalya Film Şenliği, Kızım Ayşe filmi ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
1984 Roma’daki İtalyan Kültür Birliğince "Adalaide Ristori" ödülü.
1989 Korsika - Bastia Film Festivalinde "Hanım" filmindeki rolüyle "En İyi Kadın Oyuncu" ödülü.
1991 Uluslararası Lions Kulübü The Melvin Jones Ödülü
İki kez Ulvi Uraz "En İyi Kadın Oyuncu" Ödülü
Üç kez Avni Dilligil "En İyi Kadın Oyuncu" Ödülü
1994’de "Konken Partisi" oyunundaki Fonsla rolü ile "Olağanüstü Yorum" ödülünü aldı.
Finlandiya Dünya Kadın Kuruluşu tarafından yüz yılın en başarılı yüz kadınından biri olarak onurlandırıldı.
1995’de Kültür Bakanlığı, Tiyatro Sanatına katkılarından ötürü Onur ödülüne layık gördü.
1995 "Mevlana Kardeşlik ve Barış" ödülü verildi.
1996’da Magazin Gazetecileri Derneği tarafından Ramiz ile Jülide’deki Jülide rolü için "En İyi Kadın Oyuncu" ödülü
1997'de Uluslararası İstanbul Festivali tarafından ömür boyu Tiyatro Sanatına katkısından dolayı ödülü.
1998’de Ankara Sanat Kurumu "Yılın Kadın Sanatçısı" ödülü
1998 Muhsin Ertuğrul yaşam boyu tiyatro sanatına katkılarından dolayı onur ödülü
1998 Cumhurbaşkanlığı Büyük Kültür ve Sanat Ödülü,
1999 "Martı" adlı oyunda Madam Arcadina rolüyle Afife Jale - En İyi Kadın Oyuncu ödülü.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Perran Kutman (Perran Kanat)

(d. 1949, İstanbul -) Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.


İstanbul Belediye Konservatuarını bitirdikten sonra tiyatroya geçti. Asıl yükselişi Yeşilçam'a geçince gösterdi. 1981 yapımı Gırgıriye ve 1982 yapımı Görgüsüzler unutulmayan filmlerindendir. 1986 yılında Perihan Abla dizisindeki rolüyle televizyon dünyasında zirveye çıktı. Tiyatro ve sinema sanatçısı Hüseyin Kutman ile evlenip ayrılmıştır. 1987 yılında Artiz Mektebi adlı oyun ile tiyatro yaşantısına son veren Kutman, daha sonra çeşitli televizyon kanalları için çekilen Kızlar Yurdu, Bir Kadın Bir Erkek, Şehnaz Tango ve Hayat Bilgisi adlı dizilerde oynamıştır.
Filmografi [değiştir]

* Hayat Bilgisi 2003-2006
* Üzgünüm Leyla 2002
* Bir Kadın Bir Erkek 2000
* Şehnaz Tango 1996
* Kızlar Yurdu 1992
* Perihan Abla (Tv Dizisi) 1986-1988
* Homodi 1987
* Ödlek 1986
* Güldürme Beni 1986
* Aşık Oldum 1985
* Bizimkiler / Of Of Emine 1984
* Gülümseyen Dünya 1984
* Çalsın Sazlar 1984
* Gırgıriyede Büyük Seçim 1984
* Gırgıriyede Cümbüş Var 1983
* Görgüsüzler 1982
* Gırgıriyede Şenlik Var 1981
* Gırgıriye 1981
* N'Olacak Şimdi 1979
* Evlidir Ne Yapsa Yeridir 1978
* Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor 1978
* Petrol Kralları 1978
* Aslan Bacanak 1977
* Sivri Akıllılar 1977
* Benim Altı Sevgilim 1977
* Sevgili Dayım 1977
* Saffet Beni Affet 1976
* Her Gönülde Bir Aslan Yatar 1976
* Hamza Dalar Osman Çalar 1976
* Zühtü (I) 1976
* Bülbül Ailesi 1976
* Caniko 1976
* Salak Bacılar 1975
* Curcuna 1975
* Mavi Boncuk 1974
* Köyden İndim Şehire 1974
* Hop Dedik Kazım 1974
* Salak Milyoner 1974
* Şehvet Kurbanı 1972
* Kaynanam Tatilde 1971
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Nevra SerezliAsıl adı Nevra Şirvan (d. 30 Temmuz 1944, Ankara),
Sinema, tiyatro ve dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısı.


ABD'de tiyatro eğitimi gören sanatçı, 1965’te Dormen Tiyatrosu'nda profesyonel sanat hayatına başladı. 1967'de Ankara Sanat Tiyatrosu'nda, 1971-78 yılları arasında Altan Erbulak ve eşi Metin Serezli ile, 1984-1989 arası Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda çalıştı. 1990'da tekrar Dormen Tiyatrosu'nda bir süre görev yaptıktan sonra, Tiyatro İstanbul topluluğuna katıldı.

Ayrıca dublaj sanatçılığı da yaparak, Tv reklamlarında rol alan Serezli, dizi filmlerde de oynadı.


Film ----------- Yıl ---------------- Rol
Altın Kızlar 2009 Gönül
Sevgili Dünürüm 2007 Güneş
Unutulmayanlar 2006 Leyla
Mühürlü Güller 2003 Konuk Oyuncu
Sihirli Annem 2003 Dudu (2003/2006)
Anne Babamla Evlensene 2002
Vay Anam Vay 2001 Kibar Ana
Melek Karım 2000 Melek
Kadınlar Kulübü 1999
Sonradan Görmeler 1994
Ekran Aşıkları 1989
Önce Canan 1988
Kavanozdaki Adam 1987 İnci
Şendul Şaban 1985
Aşık Oldum 1985
Atla Gel Şaban 1984
Metres 1983
Dönme Dolap 1983 Selaminin Karısı

Kılıbık 1983
Renkli Dünya 1980
Zübük 1980 Yaktane
N'Olacak Şimdi 1979 Özden
Şıpsevdi 1977 Eleni
Özgürlüğün Bedeli 1977
İntikam Meleği / Kadın Hamlet 1976
Saffet Beni Affet 1976 Fahriye Başaran
Bülbül Ailesi 1976
Ahududu 1974
Aman karım duymasın
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Ayten Gökçer​
(d. 1940, İstanbul) Türk sinema ve tiyatro oyuncusu.

1953 yılında Ankara Devlet Konservatuarı'nın bale bölümüne girdi. 1958 yılında Devlet Tiyatroları sanatçı kadrosuna girdi. Sinema'ya 1965'de Taçsız Kral adlı filmle başladı. Ancak daha sonra sinemadan daha çok tiyatroya önem verdi. Yedi Kocalı Hürmüz adlı müzikalde Hürmüz rolü ile başrolde oynadı. 1988'de Devlet Sanatçısı olan Ayten Gökçer, pek çok ödül kazandı. 1999 yılında Yılan Hikayesi adlı dizi ile televizyon dizilerinde oynamaya başladı. Ayten Gökçer, sanatçı Cüneyt Gökçer ile evlidir.


Oynadığı bazı tiyatro oyunları

* Maria Callas
* Yedi Kocalı Hürmüz
* Çiçekçi Kız
* Kaktüs Çiçeği
* Onikinci Gece

Ödülleri

* 1966 - 1967 Sanat Sevenler Derneği Yılın En İyi Kadın Oyuncusu ödülü
* 1970 - 1971 Sanat Sevenler Derneği Yılın En İyi Kadın Oyuncusu ödülü
* 1974 Gazeteciler Derneği En İyi Sanatçı ödülü
* 1975 Gazeteciler Derneği En İyi Kadın Sanatçı ödülü
* 1976 Tercüman gazetesi okuyucu oyları ile Yılın Sanatçısı ödülü
* 1982 Ses Mecmuası Yılın En İyi Kadın sanatçısı ödülü
* 1989 Türk Basın Birliği'nin Yılın En Başarılı Kadın Sanatçısı ödülü
* 1990 Türk Basın Birliği'nin Yılın En Başarılı Kadın Sanatçısı ödülü
* 1992 Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü
* 1997 Türk İş Kadınları derneği En İyi Sanatçı ödülü
* 1998 CHP Gençlik Kolları En İyi Sanatçı ödülü.

Görev aldığı oyunlar

Zülfiye Zülfü, Yılın Kadını, Ustalar Sınıfı. Sanatçı ayrıca 1999 sezonunda Balerin adlı oyunu sahneye koydu.

Filmleri

* 1965 Taçsız Kral
* 1967 501 Numaralı Hücre
* 1967 İçli Kız Funda
* 1972 Damdaki Kemancı
* 1973 Anneler Günü
* 1980 Yedi Kocalı Hürmüz
* 1980 IV. Murat
* 1981 Bağdat Hatun
* 1988 Önce Canan
* 1991 Elif Ana
* 1999 Yılan Hikayesi (TV Dizisi)
* 2003 Patron Kim (TV Dizisi)
* 2005 Çat Kapı (TV Dizisi)
* 2008 Hoşçakal Güzin
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Şener Şen
Asıl adı Ali Haydar Şen'dir. 26 Aralık 1941 yılında ünlü oyuncu Ali Şen'in oğlu olarak dünyaya gelir. Sanat hayatına İstanbul belediyesi şehir tiyatrolarında sahneye çıkarak başlar. Babası gibi sinema sanatçısı olmak istemeyen Şener Şen, kendisini tiyatro oyunculuğuna adar. Ancak Tiyatro maaşı yetmediği için sinemaya girmek zorunda kalır. Dublajdan tanıdığı yönetmenlere, “figüran olarak beni de çağırın. Ama bir şartım var, yevmiyemi o gün alayım” der.

Sinemaya ilk adım attığı yıllarda figüranlık dahil her işi yapar. Beş yıl boyunca o kadar küçük rollerde oynar ki, bazen film'lerde sadece dans etmek veya başrol oyuncusundan dayak yemek zorunda kalır. 1975 yılında sinema kariyerinde bir dönüm noktası yaşar ve Ertem Eğilmez'in unutulmaz filmi Hababam sınıfında ‘Badi Ekrem’ tiplemesi ile büyük sükse yapar. Aynı filmde İnek Şaban tiplemesi ile ün yapan Kemal Sunal ile müthiş bir ikili oluşturur ve o yıllarda büyük gişe hasılatı yapan Süt Kardeşler, Şabanoğlu Şaban, Tosun Paşa, Kibar Feyzo, Çöpçüler Kralı ve Davaro gibi filmlerde oynar.

Şener Şen yardımcı rolleri oynaya oynaya 1984 senesine kadar gelir. O zamanlar Anadolu piyasasına hâkim olan işletmecilerin, “Şener Şen çok tutuyor, bir filmde başrol oynatalım” isteği, Arzu Film'e, Ertem Eğilmez'e kadar gelir. Fakat bu istekte tehlikeli bir yan vardır. Şener Şen o güne kadar Kemal Sunal ve İlyas Salman'la yaptığı kırsal kesimdeki uyanık, üçkâğıtçı, sahtekâr, dolandırıcı köylü tiplemelerinde oynamıştır. Ancak Şener Şen bu defa halkın istediğini yapmaz. “Onların istediği filmi yapmam, başrol oynayacaksam kendi istediğim filmi yaparım” diyerek isyan bayrağını çeker ve Başar Sabuncu'nun Namuslu filminde ilk başrolüne çıkar. Filmde Mehmet Ali Rıza Bey işine son derece bağlı namuslu bir vatandaştır. Bu nedenle çevresindekilerce hor görülür. Zimmetine para geçirdiği söylentileri ortalığa yayılınca itibar görür ve el üstünde tutulmaya başlar. Ertem Eğilmez bu film için ona “Eğer bu film tutmazsa senin hayatın başlarken biter. Bir daha bir fırsat yakalayamazsın. Ama öbürünü seçersen yılda beş, altı film yaparsın, para da kazanırsın” der. Oysa “Namuslu” o yılın en iyi iş yapan filmleri arasına girer ve Şener Şen'in sinema kariyerindeki ikinci perde başlar.

Yeni Şener Şen artık iyi bir insandır. İnsanları kandırmayan saf temiz yürekli birisidir. Nesli Çölgeçen’in Züğürt Ağa 'sında saf bir köy ağasını, “Milyarder”de milli piyangodan büyük ikramiye kazanan istasyon şefini, Muhsin Bey 'de artist olmak isteyen bir gence yardım eden organizatörü başarı ile oynar. Bu yıllarda moda olan müzikallerde de gözükür. Türk sinema seyircisinin sinema önlerinde uzun kuyruklar oluşturduğu taşlamalarla dolu “Amerikalı” ve “Arabesk” filmlerini çevirir . 1996’de ise Türk sinemasında bir devrim yaratan “Eşkıya” filminde Uğur Yücel ile birlikte oynar. Yavuz Turgul'un senaryosunu yazdığı ve yönettiği bu film Türk sinema sektöründe bir rekor kırmış ve 2.5 milyon seyirciyi sinemalara çekmiştir.


Filmografi

* Sözde Kızlar (1967)
* Altın Prens Devler Ülkesinde (1971)
* Katerina (1972)
* Aşk Mahkumu (1973)
* Bitirimler Sosyetede (1973) - Garson
* Bir Demet Menekşe
* Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz (1974)
* Ayrı Dünyalar (1974)
* Bak Yeşil Yeşil (1975) - Ahmet
* Bizim Aile (1975) - Şener
* Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (1975) - Body Ekrem
* Aptal Şampiyon (1975) - Fong
* Hababam Sınıfı Uyanıyor (1976) - Body Ekrem
* Tosun Paşa (1976) - Lütfü
* Süt Kardeşler (1976) - Kumandan Hüsamettin
* Hababam Sınıfı Tatilde (1977) - Body Ekrem
* Şabanoğlu Şaban (1977) - Kumandan
# Hüsamettin
# Çöpçüler Kralı (1977) - Zabıta Amiri
# Gülen Gözler (1977) - Vecihi
# Kibar Feyzo (1978) - Maho Ağa
# Sultan (1978) - Bakkal Bahtiyar
# Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor (1978) - Body Ekrem
# Neşeli Günler (1978) - Ziya
# Erkek Güzeli Sefil Bilo (1979) - Maho Ağa
# N'olacak Şimdi (1979) - Şakir
# Banker Bilo (1980) - Banker Maho
# Gırgıriyede Şenlik Var (1981)
# Davaro (1981) - Sülo
# Adile Teyze (1982) - Sadık
# Çiçek Abbas (1982) - Şakir
# Dolap Beygiri (1982) - Banker Yakup
# Gırgıriyede Cümbüş Var (1983) - Duman Haydar
# Şekerpare (1983) - Ziver
# Şalvar Davası (1983) - Ağa
# Gırgıriyede Büyük Seçim (1984)
# Namuslu (1984) - Ali Rıza
# Züğürt Ağa (1985) - Ağa
# Aşık Oldum (1985) - Şakir
# Çıplak Vatandaş (1985) - İbrahim
# Milyarder (1986) - Mesut
# Değirmen (1986) - Kaymakam Hilmi
# Muhsin Bey (1987) - Muhsin Bey
# Selamsız Bandosu (1987) - Latif Şahin
# Zengin Mutfağı (1988) - Lütfü Usta
# Arabesk (1988) - Şener
# Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni (1990) - Haşmet Asilkan
# Gölge Oyunu (1992) - Abidin
# Amerikalı (1993) - Şeref The Türk
# Eşkıya (1996) - Baran
# İkinci Bahar (2000)Dizi - Ali Haydar
# Gönül Yarası (2004) - Nazım
# Kabadayı (2007) - Ali Osman
# Av Mevsimi (2010)

 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Uğur Yücel
(d. 1957), Türk sinema oyuncusu, senarist ve yönetmen.​

1957 yılında İstanbul'da doğdu. Aslen Kars 'lıdır. İstanbul Belediye Konservatuarı Tiyatro bölümünü bitirdi. 1975-1984 yılları arasında Kenter Tiyatrosu, Tef Kabare Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu ve Şan Müzikholü’nde çeşitli oyunlarda oynadı. Selamsız Bandosu ve Muhsin Bey (1987) adlı filmlerdeki rolleri ile büyük çapta beğeni topladı.

Bunların dışında, Sezen Aksu ve Müjde Ar ile ayrı ayrı sahne şovları yaptı.

Televizyonda, Aziz Ahmet, Karanlıkta Koşanlar, Alacakaranlık ve Hırsız Polis gibi dizilerde oynadı; bunlardan Karanlıkta Koşanlar'ın tamamını ve Alacakaranlık'ın bazı bölümlerini (Alican Yücel takma adıyla) yönetti. Karanlıkta Koşanlar dizisinin senaryosunu, Ahmet Ümit'in polisiye öyküsünden uyarlayarak yazdı; Alacakaranlık'ın yazımına da katkıda bulundu.

Arabesk'le, ‘Sinema Yazarları Derneği En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’, Muhsin Bey'le Antalya Film Festivali’nde ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ ödüllerini aldı. İlk sekiz bölümünü çektiği İkinci Bahar adlı Tv dizisiyle İletişim Fakültesi En İyi Tv Yönetmeni Ödülünü aldı. Gemide ve Laleli’de Bir Azize filmlerinin müziklerini yaptı. Yönettiği ilk film olan Yazı Tura ile Antalya Film Festivali En İyi Film, En İyi Senaryo, En İyi Yönetmen ödülleri dahil 11 ödül aldı. En son, 2007 yılında sona eren Hırsız Polis isimli dizide rol aldı ve başrollerini Türkan Şoray ile birlikte paylaştığı Hayatımın Kadınısın adlı filmi çekti. 2008 yılında Türkiye'de bir ilk olan Kolay Gelsin adlı doğaçlama sit-com denemesinin yönetmeni oldu, ama proje uzun ömürlü olmadı.

Uğur Yücel son olarak, 18 Kasım 2008'den itibaren TV'de yayınlanmakta olan Canım Ailem adlı TV dizisinde başrol oynamaktadır.

Oyuncu Derya Alabora ile evlidir, İstanbul'da yaşamaktadır. Şu anda Ejder Kapanı adlı filmin yönetmenliğini yapmaktadır. Ayrıca kendisi Beşiktaş taraftarıdır.

Filmleri Oyuncu

* Aşık Oldum 1985
* Teyzem 1986
* Milyarder 1986
* Selamsız Bandosu 1987 (Film)
* Muhsin Bey 1987 (Film)
* Arabesk 1988 (Film)
* Aziz Ahmet 1994 (TV Dizisi)
* Eşkıya 1996 (Film)
* Balalayka 2000 (Film)
* Karanlıkta Koşanlar 2001 (TV Dizisi)
* Alacakaranlık 2003 (TV Dizisi)
* Hırsız Polis 2006 (TV Dizisi)
* Hayatımın Kadınısın 2006 (Film)
* Canım Ailem 2008, Samim Yalçın (TV Dizisi)
* New York, I Love You 2009 (Film)
* Germany, Soul Kitchen 2009 (Film)
* Ejder Kapanı 2010, Çerkez (Film)

Yönetmen

* İkinci Bahar 1999
* Karanlıkta Koşanlar 2001
* Yazı Tura 2003
* Hayatımın Kadınısın 2006
* Sensiz iki gece 2009
* Ejder Kapanı 2010

Yapımcı

* Alacakaranlık 2003
* Yazı Tura 2003

Senaryo

* Aziz Ahmet 1994
* Karanlıkta Koşanlar 2001
* Yazı Tura 2003
* Ramon 2005
* Hayatımın Kadınısın 2006

Müzik

* Gemide 1998
* Laleli'de Bir Azize 1998

Kurgu [değiştir]

* Yazı Tura 2003

Ödülleri

* 24. Antalya Film Festivali, 1987, Muhsin Bey, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
* Siyad, 1989 Arabesk, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
* İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, 1999 İkinci Bahar, En iyi Tv yönetmeni ödülü.
* 41. Antalya Film Festivali, 2004, Yazı Tura, En İyi Film
* 41. Antalya Film Festivali, 2004, Yazı Tura, En İyi Senaryo
* 41. Antalya Film Festivali, 2004, Yazı Tura, En İyi Yönetmen
* 16. Ankara Film Festivali, 2005, Yazı Tura, Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü
* 10. Nürnberg Türkiye/Almanya Film Festivali, 2005, Yazı Tura, En İyi Film
* 24. İstanbul Film Festivali, 2005, Yazı Tura, En İyi Yönetmen
* 24. İstanbul Film Festivali, 2005, Yazı Tura, Halk Jürisi Ödülü
* 12. Adana Altın Koza Film Şenliği, 2005, Yazı Tura, En İyi Yönetmen
* 47. Mannheim- Heidelberg Film Festivali Yazı Tura, FIPRESCI Ödülü.
* İskenderiye Film Festivali, 2007, Hayatımın Kadınısın, En iyi Erkek Oyuncu
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Müşfik Kenter
(8 Eylül 1932, İstanbul) Türk tiyatro oyuncusu.
Tiyatrocu Yıldız Kenter'in kardeşidir.
Ablası ile birlikte Kent Oyuncuları'nı kurmuştur.

Diplomat Ahmet Naci Kenter ve Olga Cynthia'nın oğlu olarak 1932 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. 1947'de Ankara Devlet Tiyatrosu Çocuk bölümünde tiyatroya başladı. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nde eğitim gördü; okulu 1955 yılında yüksek derece ile bitirdi ve devlet tiyatrosuna girdi. Sanat yaşamı, devlet tiyatrosunda oynadığı Oğuz Ata oyunu ile başladı.

Müşfik Kenter, 1959 yılında Devlet Tiyatrosu'ndan ayrıldı, İstanbul'a giderek kardeşi Yıldız Kenter ile beraber Muhsin Ertuğrul ile çalıştı, Küçük Sahne'de oyunlar sergilediler. Şükran Güngör ve Kamuran Yüce ile bu dönemde biraraya geldiler ve dörtlü olarak birlikte uzun yıllar tiyatro yaptılar.

1960-1961 yılları arasında Site Tiyatrosu'nu kurdular. 1962'de adını Kent Oyuncuları olarak değiştirdiler. İki kardeş ve Şükran Güngör, 1968'de İstanbul’da Kenter Tiyatrosunun binasının inşaatını tamamladılar. Tiyatroyu yapmaları tüm paralarını ortaya koymalarını, büyük bir turne ile Anadolu'yu gezmelerini ve bir koltuk satma kampanyası ile destek toplamaları gerekmişti. Seyircilerin pek anlamayacağı düşünülen oyunları sahnelemekten çekinmediler.

Müşfik Kenter, İngiliz Kültür Heyeti ve Rockefeller'den burslar alarak Amerika ve İngiltere'de tiyatro araştırmaları yapmış ve incelemelerde bulunmuştur.

İngiltere, Amerika, Fransa, Almanya, Yugoslavya, Kıbrıs gibi bir çok ülkede oyunlar sergiledi.

Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı`ndan emekli olduktan sonra, Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Başkanlığını ve Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliği görevlerinde bulundu.

Tiyatro oyunculuğunun yanı sıra sinema oyunculuğu da yaptı. 1966 Antalya Film Festivali'nde, Bozuk Düzen filmiyle "en iyi yardımcı erkek oyuncu" ödülünü kazandı. Yerli ve yabancı TV filmlerinde seslendirme yaptı. Mehlika Kenter ve Gülsüm Kamu ile evlenip ayrıldı. Kadriye Kenter'le evlidir.

Oynadığı televizyon dizileri

* Avrupa Yakası(2009)
* Mevlana Aşkı Dansı
* Sessiz Gemiler
* Elveda Yabancı
* Çöl Faresi (1977)
* Emekli Başkan (1979)
* Geçmiş Bahar Mimozaları (1989)
* Ateşten Günler (1988)
* Gecenin Öteki Yüzü (1987)
* Kurtuluş (1994)
* Hayat Bazen Tatlıdır (1996)
* Şapkadan Babam Çıktı (2003)
* Zümrüt (2004)
* Kapıları Açmak (2005)

Oynadığı Bazı Tiyatro Oyunları

* Nasrettin Hoca Birgün
* Çözüm
* Kuvayi Milliye
* Huysuz İhtiyar
* Anlat Şehrazat (Binbir Gece Hikayeleri)
* Martı
* Helen Helen
* Martı
* Lütfen Kızımla Evlenirmisin
* İvanov
* Nükte
* Ramiz İle Jülide
* Ver Elini Brodvey
* Konken Partisi
* Görünmez Dostlar
* Van Gogh
* Kim Kimi Kiminle
* Kökler
* Kahramanlar Ve Soytarılar
* Arzu Tranvayı
* Vanya Dayı
* Çöl Fresi
# Buzlar Çözülmeden
# Ders
# İnsan Denen Garip Hayvan
# Ayak Takımı Arasında
# Sanalyeler
# İçerdekiler
# Salıncakta İki Kişi
# Bedel
# Üç Kız Kardeş
# Bir Garip Orhan Veli
# Üç Kuruşluk Opera
# Kapıcı
# Yarın Cumartesi
# Öfke
# Nalınlar
# Mary-Mary
# Antigone
# Mikadonun Çöpleri
# Cyrano De Berjerak
# Hamlet
# On İkici Gece
# Deli İbrahim


Sinema filmleri

* Dişi Kurt (1960)
* Sessiz Harp (1961)
* Dişi Örümcek (1964)
* Murtaza (1965)
* Şetanın Kurbanları (1965)
* Sevmek Zamanı (1965)
* Bozuk Düzen (1966)
* O Kadın (1966)
* Üç Arkadaş (1971)
# Seni Kalbime Gömdüm (1982)
# Hayallerim Aşkım ve Sen (1987)
# Rumuz Goncagül (1987)
# Piano Piano Bacaksız (1990) (sesiyle)
# Lebewohl, Fremde (1991)
# Moon Time (1994)
# Dar Alanda Kısa Paslasmalar (2000)
# Amerikalılar Karadeniz'de 2 (2007)

Seslendirme

* ALF, televizyon dizinde sevimli uzay yaratığı "Alf" karakterini seslendirdi.
* Piano Piano Bacaksız.
Tunç Başaran'ın yönetiği filmde dış ses olarak filmi, filmin küçük kahramanı Emin Sivas'ın ağzından seslendirmişti.
* Galatasaray Futbol Kulübü'nün 2288 Forma ve Koleksiyon lansmanları sitesinde Galatasaray tarihini seslendirmiştir.[1]

Aldığı ödüller

* 1966 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Bozuk Düzen
* 1997 - 1. Afife Tiyatro Ödülleri - Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü
 
Top