Dünyada Avusturalya ile birlikte trans yağı oranı yüzde 1'in altına çekmiş iki ülkeden biri olan Türkiye'de yapılan bir araştırmada, paketli ve açık 71 gıda ürününden örnek alınarak trans yağ miktarı ölçüldü.
Ölçülen gıda ürünlerinin bir çoğunda trans yağ oranı, ideal oran olan yüzde 1'in altında bulundu.
Türkiye, dünyada Avusturalya ile birlikte trans yağı oranı yüzde 1'in altına çekmiş iki ülkeden biri.
Sağlığa Evet Derneği ve Türk Kardiyoloji Derneği tarafından İstanbul’da yapılan bir çalışma sonucunda markette ve açıkta satılan gıda ürünlerinin büyük bir kısmında ideal oranda trans yağ bulunduğu tespit edildi.
71 GIDA ÜRÜNÜ İNCELENDİ
Sağlığa Evet Derneği Üyesi Prof. Dr. Pınar Ay ise araştırmanın Türkiye’de satılan gıda ürünlerinde trans yağ miktarını saptamak üzere yapıldığını belirtti.
Çalışma çerçevesinde İstanbul’da marketlerde ve dükkanlarda satışa sunulan paketli ve açık 71 gıda ürününden örnek alınarak laboratuvarda trans yağ miktarının ölçüldüğünü ifade eden Ay, şu bilgileri verdi:
“Trans yağın, bu ürünlerin yüzde 7’sinde toplam yağ miktarında yüzde 3’ünü aştığı, yüzde 13’ünde ise 1 gram üzerinde olduğu saptanmıştır. En yüksek trans yağ değerleri açıkta satılan börek çeşitleri ile paketlenmiş bazı keklerde bulunmuştur. Numune olarak alınan simit, açma gibi çokça tüketilen hamur ürünlerinde, margarinlerde, süt ürünlerinde, dondurulmuş gıda ve çerezlerde ise trans yağ oranı yüzde 1’in altında bulunmuştur.
Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği tarafından 2014-2018 yıllarında yapılan başka çalışmalarda da örnek alınan margarin, sıvı yağ, çikolata, bisküvi gofret gibi gıda ürünlerinin hepsinde trans yağ oranı yüzde 1 değerinin altında saptanmıştır. Bazı gıda üreticilerinin kullandıkları yağlar toplum sağlığını tehdit etmektedir. Açıkta satılan yağlı börekler ve paketli kekler özellikle okullar civarında kısıtlı bütçe ile karın doyurmaya çalışan öğrenciler tarafından tüketilmektedir. Çalışmayı genişleterek başka ürünlerin trans yağ oranlarını ölçmeyi hedefliyoruz. Halk sağlığı açısından sağlıklı yeni bir nesil yetiştirmeyi önemsiyoruz.”
Sağlığa Evet Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tanzer Gezer ise, “Avrupa Birliği ülkeleri Dünya Sağlık Örgütü’nün bildirdiği trans yağ kısıtlamasını hukuka bağlamıştır. Türkiye’de ise 31 Aralık 2019 tarihi itibari ile trans yağa kısıtlama getirmek yerine paketli gıdada bulunan toplam yağın 100 gramında trans yağ 2 gramın üzerindeyse, ‘trans yağ bulunur' ibaresi yazılacak. Bu bir kısıtlama değil, vatandaşın kendi kendini koruma altına almasına yönelik bir uygulama olacaktır. Diğer taraftan ölçülen gıda ürünlerinin bir çoğunda trans yağ oranı zaten % 1’in altında bulunmuştur. Yüksek bulunanlarda ise % 2 sınırının çok üzerinde değerler saptanmıştır. Bir çok üreticinin % 1 sınırına uyduğu dikkate alınarak Tarım ve Orman Bakanlığında bekleyen düzenlemenin en kısa zamanda yürürlüğe girmesini bekliyor ve halkımız adına talep ediyoruz.” dedi
AA
Ölçülen gıda ürünlerinin bir çoğunda trans yağ oranı, ideal oran olan yüzde 1'in altında bulundu.
Türkiye, dünyada Avusturalya ile birlikte trans yağı oranı yüzde 1'in altına çekmiş iki ülkeden biri.
Sağlığa Evet Derneği ve Türk Kardiyoloji Derneği tarafından İstanbul’da yapılan bir çalışma sonucunda markette ve açıkta satılan gıda ürünlerinin büyük bir kısmında ideal oranda trans yağ bulunduğu tespit edildi.
71 GIDA ÜRÜNÜ İNCELENDİ
Sağlığa Evet Derneği Üyesi Prof. Dr. Pınar Ay ise araştırmanın Türkiye’de satılan gıda ürünlerinde trans yağ miktarını saptamak üzere yapıldığını belirtti.
Çalışma çerçevesinde İstanbul’da marketlerde ve dükkanlarda satışa sunulan paketli ve açık 71 gıda ürününden örnek alınarak laboratuvarda trans yağ miktarının ölçüldüğünü ifade eden Ay, şu bilgileri verdi:
“Trans yağın, bu ürünlerin yüzde 7’sinde toplam yağ miktarında yüzde 3’ünü aştığı, yüzde 13’ünde ise 1 gram üzerinde olduğu saptanmıştır. En yüksek trans yağ değerleri açıkta satılan börek çeşitleri ile paketlenmiş bazı keklerde bulunmuştur. Numune olarak alınan simit, açma gibi çokça tüketilen hamur ürünlerinde, margarinlerde, süt ürünlerinde, dondurulmuş gıda ve çerezlerde ise trans yağ oranı yüzde 1’in altında bulunmuştur.
Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği tarafından 2014-2018 yıllarında yapılan başka çalışmalarda da örnek alınan margarin, sıvı yağ, çikolata, bisküvi gofret gibi gıda ürünlerinin hepsinde trans yağ oranı yüzde 1 değerinin altında saptanmıştır. Bazı gıda üreticilerinin kullandıkları yağlar toplum sağlığını tehdit etmektedir. Açıkta satılan yağlı börekler ve paketli kekler özellikle okullar civarında kısıtlı bütçe ile karın doyurmaya çalışan öğrenciler tarafından tüketilmektedir. Çalışmayı genişleterek başka ürünlerin trans yağ oranlarını ölçmeyi hedefliyoruz. Halk sağlığı açısından sağlıklı yeni bir nesil yetiştirmeyi önemsiyoruz.”
Sağlığa Evet Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tanzer Gezer ise, “Avrupa Birliği ülkeleri Dünya Sağlık Örgütü’nün bildirdiği trans yağ kısıtlamasını hukuka bağlamıştır. Türkiye’de ise 31 Aralık 2019 tarihi itibari ile trans yağa kısıtlama getirmek yerine paketli gıdada bulunan toplam yağın 100 gramında trans yağ 2 gramın üzerindeyse, ‘trans yağ bulunur' ibaresi yazılacak. Bu bir kısıtlama değil, vatandaşın kendi kendini koruma altına almasına yönelik bir uygulama olacaktır. Diğer taraftan ölçülen gıda ürünlerinin bir çoğunda trans yağ oranı zaten % 1’in altında bulunmuştur. Yüksek bulunanlarda ise % 2 sınırının çok üzerinde değerler saptanmıştır. Bir çok üreticinin % 1 sınırına uyduğu dikkate alınarak Tarım ve Orman Bakanlığında bekleyen düzenlemenin en kısa zamanda yürürlüğe girmesini bekliyor ve halkımız adına talep ediyoruz.” dedi
AA