• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Türkiye, Tütünle Mücadelede Dünya Birincisi Oldu

  • Konuyu açan Konuyu açan Enda
  • Açılış tarihi Açılış tarihi
Tütün ve tütün ürünlerinin tüketimi kullananlar kadar istemeden buna maruz kalanların sağlığını da etkiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de bu kapsamda sigarayla mücadele etmeye çalışıyor ve dünya devletlerine tütünle mücadele konusunda çeşitli önerilerde bulunuyor. Yayınlanan son rapora göre, DSÖ’nün sunduğu önerilere uyan ülkeler arasında Türkiye birinci sırada bulunuyor.

Tütün ve tütün ürünleri birçok dünya devletinin mücadele ettiği, insan sağlığının en büyük düşmanlarından bir tanesi. Tütünle mücadele kapsamında Dünya Sağlı Örgütü de Dünya Tütün Raporu’nu Rio de Janeiro’da yaptığı sunumla kamuoyuna sundu. Raporda, Türkiye’nin tütün tüketimini azaltmak için DSÖ’nün tavsiye ettiği tüm önlemleri uyguladığı ve bu alanda birinci olduğu görüldü.

Sigara şeklinde, çiğnenerek ve buruna çekilerek tüketilen tütünden vazgeçmek iste oldukça zor. Sigara içmeyenlerin de korunması amacıyla alınan önlemlere ve artırılan fiyatlara rağmen her yıl 8 milyon insan tütüne bağlı sağlık sorunları yüzünden hayatını kaybettiği de raporda yer alan bilgiler arasında.



Tütün ürünlerinin ekonomiye de çok büyük zararı bulunuyor. Tütünün, sağlık giderleri ve iş göremezlik raporlarıyla dünya ekonomisine vurduğu darbenin maliyeti 1 trilyon 4 milyar dolar. DSÖ, ayrıca tütünün yakılarak değil ısıtılarak tüketildiği elektronik sigaraların da sağlığa zararlı olduğunu söyledi.

Yayınlanan raporda öne çıkan istatistikler şöyle:

Dünya genelinde her 10 kişiden 6’sı, tütün tüketimine karşı en az önlemin alındığı ülkelerde yaşıyor.
Dünyanın yarısı, tütün ürünlerinin paketlerinde caydırıcı görsellerin olduğu ülkelerde yaşıyor.
Dünyada 2 milyar 400 milyon kişi, tütün tüketimine son verilmesini destekleyen ülkelerde yaşıyor.

DSÖ’nün tütünle mücadele kapsamında sunduğu yeni öneriler arasında, sigarayı bırakmak isteyenlere destek amaçlı telefonla ya da çevrim içi danışmanlık hizmetinin sağlanması ve nikotin tedavilerinin mali olarak desteklenmesi bulunuyor. DSÖ’ye göre dünyada sigara içenlerin sayısı ise 1 milyar 100 milyon.
 
Geri
Top