Türkiye'de nesli tükenen bitkiler

Suskun

V.I.P
V.I.P
254 bitkinin de nesli tehlikede.

En önemlileri ise kardelen, sıklamen, karçiçeği, göl soğanı, orkide, lale soğanı olarak sıralanıyor. Bu bitkiler kaçakçıların gözbebeği… Canlıların yaşam alanları olan sulak alanların 200 bin hektarını da kurutmayı başararak “kurak alanlara” çevrilmiştir.

SIKLAMEN​

dffLtMu.webp

KARÇİÇEĞİ -GÖL SOĞANI

Göl soğanı (Leucojum aestivum), alzheimer hastalığı tedavisi ilaç yapımında kullanılın bir bitki türü.​

LWu7foo.webp

Göl soğanı içermiş olduğu amarylldaceae alkoloidleri(galanthamine, tazettin, likorein) sayesinde tıpta alzheimer ve çocuk felci gibi sinir sistemini etkileyen hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Göl soğanının doğadan toplanarak ihracatı yapılmaktadır. Yıllık ihracatı 4.000.000 adettir. İhracatın bir kısmı Bulgaristan'a yapılmaktadır. Bu ülkede bulunan alkoloid fabrikasında işlenen soğanlardan ilaç elde edilmektedir.

Nisan aylarında açıp bir ay kadar çiçekli kalır. Sonrasında ise çiçekleri solar.
 

Dünyada nesli tükenen ve tükenmekte olan bitki türlerinin isimleri nelerdir?​

Evde annen çiçek yetiştiriyorsa bilirsin bitkilerin bakımı sabır ve emek isteyen bir süreç. Onlara sevgi göstermeli, gerektiğinde sulamalı ve güneş ışığı almalarına yardım etmelisin. Ancak dünyamızda iyi bakılmadığı, çevresel faktörlerden etkilediği için nesli tükenmiş ve her an nesli tükenecek yüzlerce bitki var. Şimdi gel bunlara yakından bakalım.

Öncelikle nesli tükenmiş bitkileri inceleyelim. Bu ne demek biliyor musun sen ve senden sonraki nesiller bu bitkilerle hiç karşılaşamayacaksın. Tabii nesli tükenmiş bitkileri geri getirecek teknoloji bulunursa o başka…

Nesli tükenmiş bitkiler

Yapılan araştırmalara göre son 250 yıl içerisinde 600’e yakın bitki türü yok olmuş. Bu doğanın dengesi için çok kötü bir haber çünkü her yok olan canlı, doğada bir işe yarıyormuş. Aşağıda nesli tükenmiş bitkilerden birkaç örnek var:

KUTSAL HELENA

Zeytin ağacı olarak bilinen Kutsal Helena adlı bitkinin nesli 2003 yılında tükenmiş. Şu anda dünyanın hiçbir yerinde Kutsal Helena göremezsin. Çok üzücü değil mi?

ŞİLİ SANDALAĞACI

Yağ üretimi için tüketilen bu bitki de artık görmemizin imkansız olduğu bir başka bitkiymiş.

THISMIA BİTKİSİ

Yer altında yaşamasıyla dikkat çeken Thismia da nesli tükenmiş bir bitkiymiş.

GLOSSOPTERİS

Dile bezeyen yapraklarıyla ünlü bu bitki türünün kalıntılarına Madagaskar, Antarktika ve Güney Amerika’da rastlanmış.

COOKSONIA

Yaklaşık 400 yıl önce nesli tükenmiş bu bitki de İngiltere ve İrlanda taraflarında yaşamış.

Nesli tükenmekte olan bitkilerin isimleri

Nesli tükenmiş bitkilerin bazılarını gördük. Şimdi sıra, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bitkileri öğrenelim.

GÖL SOĞANI

Alzheimer hastalığını önleyen ilaçlarda hammadde olarak kullanıldığı için her an nesli tükenebilirmiş. Bu bitkiden bir yıl içerisinde 4 milyondan fazla tüketilmesi yasakmış.

KAR ÇİÇEĞİ

1700’lü yıllardan bu yana üretilen bu bitki, bazı ülkelerde korumaya alınmış ancak ülkemizde hala koruma altına alınmamış.

Türkiye’de nesli tükenmekte olan bitkiler

Türkiye’de yetişen birçok bitki yok olma tehlikesiyle yüz yüzeymiş. Bu bitkiler için acil önlemler alınmazsa bizden sonraki nesiller bu bitkileri göremeyebilirmiş:

Konya gaşağı: Adından da anlayacağın gibi Konya’da yetişen bu bitkiden sadece 9 tane kalmış.

Yabani karanfil: Ülkemizde Balıkesir ve Aydın civarında yetişiyormuş.

Sevgi çiçeği: Ankara’da görebileceğin bu bitkinin diğer adı gelin çiçeğiymiş.

Mavi yıldız: Türkiye'nin kuzeybatısında ve Yunanistan’da görülen bitki de koruma altına alınmış.

Kilyos Peygamber çiçeği: Ülkemizde Karadeniz’in batısında yetişen bu bitki de korumaya alınan bir diğer türmüş.

Diğerleri:
Sığla, beyaz çiçekli çakal nergisi, termopsis turcica, narin acı çiğdem, yabani siklamen, çan çiçeği, Karadeniz salkımı, çöven, Erzincan süt otu, kardelen, attenborough sürahi bitkisi, intihar palmiyesi, yeraltı orkidesi, denizanası ağacı, mercan ağacı.
 
Bizim ters lale de var onuda ekle 🥰
Hemen ekliyorum 😄

Ters lale

Hüznün Sembolü Bilinen en eski süs bitkisi olan Ters Lale, soğanlı bitkiler familyasındandır. Birçok din ve kültür için hüznün sembolü kabul edilmiş, efsanelere konu olmuştur. 19. yüzyılın sonlarına kadar Osmanlı topraklarına has bir çiçek olarak kalmıştır. Ters lale, Anadolu coğrafyasına ait endemik bir türdür. Efsanelerde Ters Lale Hristiyan rivayetlerine göre; Hz. İsa’nın çarmıha gerilişine şahit olan Hz. Meryem’in gözyaşlarının düştüğü yerde Ters Lale yetişmeye başlamıştır.

Müslüman söylencelerine göre; Hz. Hasan ve Hüseyin’in Kerbela’da katledilişlerinden dolayı ve başka bir efsaneye göre ise Ferhat’la Şirin adlı aşık bir çiftin birbirlerine kavuşamaması nedeniyle Ters Lale’nin boynu bükük, rengi kırmızıdır. Ters Lale, Anadolu topraklarının gördüğü büyük acıları efsaneleriyle özetlemektedir.

Osmanlı döneminde, Lale, Sümbül ve Nergis kadar popüler olmuştur.20. yüzyıl başlarında yapılan araştırmalar ve ilerleyen bitki yetiştiriciliği sonucu türleri çoğalmıştır. Bugün Ters Lalenin dünya üzerinde bilinen 165 türü ve tür alt kategorisi bulunmaktadır.

Nazlı Çiçek Ters Lale Nasıl Yetişir? Üretim alanı 1000 – 3000 metre yükseklikte olmalıdır. Ancak düşük rakımlı alanlarda da sıcaklık kontrolü sağlanabildiği sürece üretim Yapılabilir. Toprağı bol güneş görmelidir ve su tutmamalıdır. Bunun için yüksekten akışı sağlayan meyilli arazi gerekir. Ters Laleler, humuslu ve kumlu toprakları severler.
 
Geri
Top