Turkiye'de Nesli Tukenen Hayvanlarimiz

GüLüCüKツ

Tatlım tatlım 👶🏻
V.I.P

Türkiye’de tükenmiş ve tükenmekte olan birçok hayvan vardır. İklim değişiklikleri ve insanların doğaya tahribatları yüzünden yüzlerce canlının nesli tükenmiş ve tükenmeye devam ediyor.
Geçmişten günümüze birçok hayvanın nesli tükenmiş ve tükenmeye devam ediyor. İnsanlar kendi yalerine yaşam alanları oluşturmak için, doğadaki hayvanların yaşam alanlarını yok ettiler. Yaşam alanları yok olan hayvanlar ya başka yerlere göç ettiler ya da yok oldular. Günümüzde sanayinin hızlı bir şekilde gelişmesi ile birlikte doğadaki birçok hayvan yok olmakla karşı karşıya.



ASYA ASLANI

Asya aslanı, kedigiller familyasında yer alır. Özellikle Hindistan bölgesinde yetişiyor. 19. yüzyıldan önce ülkemizde de yetişen bu hayvanın nesli 19.yy’da tükenmiştir. Neden tükenmiştir? İklim değişiklikleri ve değişen şartlardan dolayı tükendiği söylenilmektedir. Şimdilerde İran, Hindistan, Pakistan ve Bangladeş’te yaşamaktadırlar.

asya-aslani.webp

APOLLO KELEBEĞİ

Apollo kelebeği 1000 ile 2000 yükseklikleri arasındaki dağlarda yaşıyorlar. Türkiye’de bu kelebeğin nesli tükenmek üzeredir. Tam olarak neden tükenmek üzere olduğu bilinmiyor. Ama yapılan tahminlere göre hastalıklar ve asitli yağmurların buna neden olduğu düşünülüyor. Türkiye’de tehlike altında olan bu kelebekler en çok Polonya’da bulunuyor. Çekoslovakya’da da nesli tükenmek üzere, İsveç ve Filandiya’da da sayıları hızla azalmaktadır.

apollo.webp


ANADOLU PARSI

Orta Doğu Ve Batı Asya’da yaygın olan İran Leoparları 1980’li yıllar öncesi Anadolu’da da yaşamışlardır. Anadolu Parsının Anadolu’da hâlâ yaşadığı idea ediliyor. Ancak 1974 yılından bu yana bu idea kanıtlanmamıştır. En son olarak 1974 yılında Ankara Beypazarı’nda bir kişi tarafında vurulduğu kabul ediliyor.

anadolu.webp

ASYA FİLİ

Asya’da yaşayan bu iri hayvanın nesli Türkiye’de 19 yüzyılda tükenmiştir. Bangladeş, Hindistan, Endonezya’nın bazı kesimlerinde görülüyor. Asya fili ve Afrika Filini birbirinden ayırmak oldukça kolaydır. Asya fili kısa ve dişleri küçüktür. Afrika fili daha uzun ve dişleri oldukça büyüktür. Evcil bir hayvan olan Asya Fili ormancılıkta, yük taşıyıcılıkta oldukça kullanılır.

asya-fili-002.webp

HAZAR KAPLANI


Hazar kaplanları yalnız yaşıyorlar. Sadece çiftleşme mevsiminde dişiler ile birlikte görülür. Çiftleşme genellikle bahar veya kış aylarında gerçekleşir. Kaplanların çiftleşme dönemi yaklaşık 20- 30 gün sürer. Dişi kaplan yaklaşık olarak 100 gün içinde doğurur. Bu hayvanlar doğdukları zaman kördürler on gün içinde ancak gözleri açılır. Ülkemizde çok öncelerde görülen bu kaplanın nesli tükenmiştir.

hazar.webp

 
Geri
Top