• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

TUVALETLERDEN DAHA KİRLİ OLAN GÜNDELİK OBJELER

kAşİf

Düşünmek lazım..
Özel üye
Aslında temiz sandığımız bir çok şeyin aslında küvetlerden bile daha tehlikeli ve kirli olabileceğini biliyor muydunuz?

kililik.jpg

Oyuncaklar: Küçük çocukların ellerinde bulunan ve sürekli sağdan sola taşıdıkları oyuncakların tuvaletlerden kat be kat daha mikroplu olduğunu biliyor muydunuz? Oyuncak bebekler 3 kat, bisikletler 16 kat kadar daha fazla mikroba sahip.

Menü: Belki de en korkuncu bu madde. Yemek yemek için gittiğimiz lokantalarda göz attığımız mönüler nadiren silinmekte ve ortalama bir klozet oturağından 100 kat daha fazla mikroba sahip. Bu yüzden mönüye göz attıktan sonra ellerinizi yıkamayı unutmayın.

Cep telefonları: Sürekli elimizde tuttuğumuz cep telefonları tuvalet oturaklarındakinden 10 kat daha fazla bakteri barındırır. Bu yüzden ıslak mendille de olsa arada bir temizlemenizde fayda var.

Bulaşık süngeri: Bakterilerin nemli ortamlarda daha rahat türeyebilmesinden kaynaklı olarak, bulaşıklarımızı temizlemek için kullandığımız bulaşık süngerleri tuvalettekilerden 14 kat daha fazla mikrop barındırabilir. Bu yüzden bulaşık süngerlerini bir kaç haftada bir değiştirmekte fayda var.

Işık açma kapama düğmesi: Bir dahaki sefere temizlik yaparken bu düğmeleri de silmeyi unutmayın. Çünkü 1 cm karesinde 200'den fazla bakteri bulunmakta.

Ofis masası: Ofis masası da tam bir mikrop dostu! Siz de ofis içinde çalışıyorsanız, masanızı sık sık ıslak bir bezle silmeyi ihmal etmeyin.

Para: Gündelik yaşamda sürekli elden ele dolaşan bu kağıt paralar üzerinde ortalama 200.000 bakteri bulunur.

Klavye:Sürekli temas halinde olduğumuz bir diğer obje, bilgisayarlarımız. Sürekli dokunuduğumuz o klavyeler bir klozet oturağındakinden 400 kat daha fazla bakteri barındırmakta.

Buzdolabı kulpu: Tuvaletlerden 5 kat daha fazla mikroba ev sahipliği yapan buzdolabı kulplarının sık sık silinmesinde fayda var.

Diş fırçaları: Diş fırçalarının 6 ayda bir değiştirilmesi gerektiğini mutlaka duymuşsunuzdur. Size kötü bir haberimiz var. Üzerindeki bakteriler sadece fırçanızın ağzınızla olan temasından kaynaklı değil. Sifonu çektiğiniz sırada su zerrecikleri metrelerce uzağa sıçrayabilir. Bu yüzden fırçalarınızı dolapta tutmanızda fayda var.

Teneke kutu içeceklerin dış yüzeyi

Hastane ve kamu binaları tırabzanları

Fast food ve çiğ köftecilerde verilen uzun süre bekletilmiş yeşil sebzeler

Otobüs içindeki tutacaklar

Havlu kullanılmayanspor salonlarındaki aletler

Güzellik salonları ve kuaförlerdeki havlu ve aletler

Yürüyen merdivenler

Kapı kolu: Bir kapı kolu sık sık siliniyor bile olsa kalabalık mekanlar ve umumi tuvaletlerin kapısını her gün yüzlerce kişi açıyor ve siz de farkında olmadan tüm mikropları avucunuza toplamış oluyorsunuz

Küvet

Yatak şiltesi: Yaklaşık 10 yıl kullanımdan sonra yatak şiltelerini değiştirmekte fayda var. Çünkü şiltenin içinde biriken maytları (akar) temizlemenin başka bir yolu yok.

Halı: İnsanlardan dökülen ölü deriler, maytlar (akarlar), mantar sporları, saç ve kıllar halınızda mikrop üremesi için neredeyse en elverişli durumu oluştururlar. Ara sıra halınızı deterjanla temizlemeyi ihmal etmeyin.

Kesme tahtası: Mutfağınızın baş köşesine yerleşmiş olan kesme tahtaları tam bir bakteri yuvası! Her tür gıdayı (et, sebze, balık..) üzerinde doğradığımız tahta tezgahlarda zamanla incecik kesikler oluşur ve buralarda toplanan mikropları temizlemek oldukça zordur.

Perde: Perdeler ve tutma yerleri hem pek çok kişinin sürekli dokunduğu eşyalardır, hem de bulundukları ortamın havasındaki tüm mikrobu, dumanı, bakteriyi üzerlerine toplarlar.

Duş başlığı: Banyo yaparken duş başlığından her zaman tertemiz su aktığını düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz. Rutubetli ve karanlık ortamlarda bakteriler sandığınızdan çok daha çabuk üreyebilirler.

Çanta: Hiç tahmin etmiyordunuz değil mi? Az önce bahsettiğimiz bir çok kirli eşyayı (cep telefonu, para, anahtar, vs.) içinde taşıdığınız çantanızın hijyenik olmasını bekleyemezsiniz.

Mutfak evyesi: Mutfak evyenizi sabah akşam temizliyor bile olsanız, tuvaletinizdeki hijyeni sağlayamamış olabilirsiniz. Bir mutfak evyesinin içindeki bakteri oluşma hızı oldukça yüksektir.
 
Geri
Top