Ülkeler ve Servis Yöntemleri

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Ülkeler ve Servis Yöntemleri

Servisin yöntemi ve öncelik sırası toplumdan topluma değişir. Bunları bilmek ve tek tek ele alarak uygulamak ya da birkaçının bazı özelliklerini birleştirerek özgün bir servis yöntemi geliştirmek mümkündür. Servis yöntemlerinden bazıları şunlardır:

a) İngiliz yöntemi: Aile reisi ya da annenin sofrada bulunanların tabaklarına yemekleri koyarak servis yapmasına dayanan bu yöntemyemek süresinin büyük bir bölümünde ev sahiplerinin masa başında olmalarına olanak verir. Bir bakıma ülkemizdeki servis alışkanlığına da uygun düşer. Ev sahibi hanım oturduğu yerin yakınına getirdiği bir servis masasının üzerinde duran servis tabağından konuklara yemek verir. Ancak böyle bir servis yönteminde evsahiplerinin 8-10 kişiden fazla konukla ilgilenmesi mümkün olmaz. Ayrıca konuk sayısı ne olursa olsun resmi davetlerde İngiliz yöntemi uygulamak doğru değildir. Kalabalık ve resmi davetlerde yardımcılardan yararlanılmalıkonukların tercihleri sorularak servis yapılmalıdır.

b) Fransız yöntemi: Fransız yönteminde yemek ve ordövrler konuklara servis tabağıyla sunulur. Konuklar sapları kendilerine doğru çevrilmiş servis çatal bıçağıyla istedikleri yerden istedikleri kadar yemek alabilirler. Yalnız salatalar önceden tabaklara konulmuştur. Herkesin her türde salata sosundan hoşlanmayacağı göz önünde tutularak isteğe bağlı olarak servis yapılmalı önceden salata tabaklarına konulan salataların sosu servis sırasında konuğa sorularak verilmelidir.

c) Rus yöntemi: Bu yöntemde konuklara verilen değer bir tören ya da gösteri havasında ifade edilir. Hazırlanan yemek önceden bütün olarak ve süslü biçimde konuklara gösterilir ve daha sonra önlerinde parçalanarak yukarıda sözü edilen yöntemlerden yararlanılarak servis yapılır.
 
Geri
Top