• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Uyumak istiyorum!

MeRciMeK

V.I.P
V.I.P
Sanıyoruz tüm hamilelerin bu dönemde en çok ihtiyaç duydukları şey bu. Deliksiz, rahat uykular...

Özellikle hamileliğin ilerleyen dönemlerinde karnın iyice büyümesiyle hareket kısıtlılığından, hazım zorluğuna kadar birçok nedenle uykusuz çekiliyor.

Uykuya tüm canlıların ihtiyacı var. Uyku halinde vücut kendini dinlenmeye, toparlamaya alır. Sinir ağlarımızın birbirleriyle bağlantı noktalarında bulunan ve iki sinir hücresi arası geçişi sağlayan nörotransmitter isimli kimyasal maddeler sürekli yenilenir. Bu yenilenmenin önemli bir kısmı uyku sırasında olur. Tüm organların düzenli ve birbirleriyle bağlantılı olarak çalışmasından sorumlu olan beyinde, gün boyunca süren yoğun çalışma sonucunda tükenen nörotransmitterler, uyku sırasında yeniden oluşturulur.

Uykusuz Kalmayın
Uykusuzluk yorgunluk, sinir, huzursuzluk yapar. Hepimiz zaman zaman bu durumu yaşamışızdır. Günlük yaşam bir süre sonra dayanılmaz hale gelebilir.

Ne de olsa iki can taşıyorsunuz. Bol bol dinlenmelisiniz. Bu dönem kendinizi gün boyunca yorgun hisseder ve daha çok dinlenme ve uyuma ihtiyacı hissedersiniz.

Hamileliğinizin son aylarında ortaya çıkan bazı rahatsızlıklar da uyku düzeninizi bozabilir. Mide yanması, bacaklarda kasılmalar, sık idrara çıkma ihtiyacı nedeniyle uykuya dalmakta ya da ne yazık ki kesintisiz bir uykuyu sürdürmekte zorlanabilirsiniz.

Dediğimiz gibi özellikle hamileliğinizde sağlıklı uyku ve dolayısıyla iyi dinlenebilmeniz çok önemli. Uykusuzluk çekiyorsanız önlemini mutlaka almalısınız. Belirli sorunlara yönelik uzmanımızın önerilerini dinleyelim isterseniz.

Midenizde Sorun Varsa Uykusuzluk Yapabilir
Eskiler tok karnına yatınca kabus görülür derler. Aslında bir bakıma doğru. Mideyi yatmadan önce çok doldurursanız rahatsız olur ve bir türlü derin uykuya dalamazsınız. Midenizde şikayetleri azaltmak için önerilerimize kulak verin.

Tıka Basa Yemeyin
Mide probleminiz varsa ve ilaç kullanmıyorsanız, yatmadan önceki iki saat boyunca yemek yememeye ve akşam yemeklerinizin hafi f olmasına dikkat edin. Akşam yemeğiniz, mutlaka bol kalorili tam bir akşam yemeği olmak zorunda değil. Kahvaltı şeklindeki bir akşam öğünü, mide yanmalarınızın azalmasını sağlayabilir.

Midenizi yemekle olduğu kadar sıvılarla da doldurmamaya özen gösterin. Çünkü mide aşırı dolarsa mide yanma yapar. Mide yanması, yemek borusuyla mide arasında yer alan ve tek yönlü çalışarak yemek borusundan mideye geçişi sağlayan kapağın yetersiz çalışmasına bağlı. Hamileliğin ortaya çıkardığı fizyolojik gevşeme nedeniyle, özellikle mide içi basınç yüksek olduğunda mideden yemek borusuna asit nitelikli sıvı kaçar. Bu sıvı da asidik ortama alışık olmayan yemek borusunda yanma ve ağrı hissi uyandırır.

Suyu Yemek Aralarında İçin
Sıvıyı yemeklerle birlikte değil yemekler arasında almanız da şikayetlerinizi azaltır. Yemeklerle birlikte sıvı aldığınızda mideniz daha çok dolar ve bu da mide yanması şikayetlerinizi artırır. Yemek aralarında aldığınızda ise sindirim gerçekleşmiş olduğundan midede yer açılmış olur ve mideniz aşırı dolmaz.
 
Geri
Top