• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Üzerinden tevkifat yapılan iratların vergilendirilmesi

  • Konuyu açan Konuyu açan ZeyNoO
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Üzerinden tevkifat yapılan iratların vergilendirilmesi

70’nci maddede sayılı mal ve hakların, tevkifat yapmak zorunda olan kişilere, faaliyetleri ile ilgili olarak kiraya verilmesi durumunda, GVK’nın 94/5-a bendine göre, kiracılar tarafından ödenen kira bedelleri üzerinden % 22 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılır. Örneğin bir gayrimenkulün gerçek kişi tacire işyeri olarak kiraya verilmesi durumunda tacir tarafından ödenen kira bedeli üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir. Gayrimenkulün tacire işyeri olarak değil de konut olarak kiraya verilmesi durumunda ise ödenen kira bedelleri üzerinden tevkifat yapılması söz konusu değildir. 70’nci maddede yazılı hakların kiraya verilmesi halinde ise tevkifat yapılması zorunludur.
Üzerinden tevkif suretiyle vergi alınmış gayrimenkul sermaye iratlarının yıllık gayrisafi tutarlarının toplamı, GVK’nın 4842 sayılı kanunla değişik 86/c maddesi uyarınca gelir vergisi tarifesinin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşması durumunda yıllık beyanname ile beyan edilmesi gerekecektir. Bu durumda beyan edilen gelir üzerinden hesaplanan vergiden yıl içinde tevkif suretiyle ödenmiş gelir vergileri mahsup edilir.
Elde edilen yıllık gayrimenkul sermaye iradı tutarının ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşmaması halinde ise beyanı gerekmemektedir. Örneğin gayrimenkulünü doktor olan bir kişiye muayenehane olarak kiralayan kişinin 2008 yılı itibariyle elde etmiş olduğu kira geliri toplamını 4.000 YTL ve bu tutardan tevkif edilen vergi tutarının da 800 YTL olduğu kabul edildiğinde, elde edilen toplam irat tutarı, gelir vergisi tarifesinin 2008 yılı itibariyle ikinci gelir dilimi tutarı olan 19.800,00 YTL’ yi aşmadığından mükellef beyanname ile gelirini beyan etmeyecek ve tevkif suretiyle ödenen vergi nihaî vergi olacaktır. Yıl içinde elde edilen gelir tutarının 20.000,00 YTL ve tevkif edilen vergi tutarının da 3.000 YTL olduğu kabul edildiği takdirde ise mükellef, gelirini yıllık beyanname ile beyan edecek ve hesaplanan gelir vergisinden yıl içinde tevkif suretiyle ödenen vergi mahsup edilecektir.
 
Geri
Top