• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Uzungöl ağaçlandırıldı

Mc_ÖRGE

Kaptan
Özel üye
Türkiye ve Doğu Karadeniz'in en önemli turizm merkezlerinden olan Uzungöl'de yapılan duvarların önüne, görüntü çirkinliğini gidermek için ağaçlar dikildi.

TRABZON - Beldede yapılan çevre düzenlemesi çalışmaları kapsamında, görüntü kirliliğinin önüne geçmek amacıyla Uzungöl'ün çevresinde yapılan duvarlarının önüne ağaçlar dikildi. Bu ağaçların büyüyerek duvarları kapatması ve görüntü kirliliğini azaltması amaçlanıyor.

Ayrıca gölün çevresine yapılan ve tartışmalara yol açan duvarın da sarmaşıklarla kaplanacağı, bu çalışmaların yeni turizm sezonu öncesinde bitirilmesinin planlandığı belirtildi.Bazı bilim adamları ise Uzungöl'ün doğallığını bozduğu gerekçesiyle yapılan çalışmalara karşı çıkıyor.

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, Uzungöl'ün ''SİT alanı, tabiat parkı, özel çevre koruma alanı ve turizm merkezi'' olarak koruma altında olduğunu belirterek, ''Bu özellikleri kazandıran yegane şey, oranın doğallığı ve görsel kalitesidir. Doğallığı engelleyecek her türlü uygulama, görsel kaliteyi de düşürür'' dedi.


Uzungöl'ün, son dönemlerde oluşturulan yapılar olmadan önce insanları fethetmiş bir yer olduğunu savunan Yrd. Doç. Dr. Kurdoğlu, şunları söyledi:''Yapılan sadece bir kamuflajdır ve hiçbir kamuflaj özü iyileştiremez, ancak bozar. Bu, 'green washing' dediğimiz bir yeşil yıkamadır. Doğa korumacılıkta çevreci olduğunu iddia etmek için kullanılan bir terimdir. Yeşil cila da denilebilir. Kamuoyunda tepkiyi azaltmak için yapılıyor. Bu, başka örneklere de emsal teşkil edeceği için yapılmamalı.''


''BÜTÜNLÜĞÜ MAHVETTİLER''

TEMA Trabzon İl Temsilcisi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz ise Uzungöl'ün bütünlüğünün bozulduğunu savunarak, ''Ormanıyla otuyla suyuyla suyun içerisindeki böceğiyle karacasıyla yakınına gelen organizmayla bir bütündür orası. Ne yaptılar, bu bütünlüğü mahvettiler. Şimdi de 'rehabilite ediyoruz' diyorlar. Neyi rehabilite ediyoruz? Bacağı koparılan insana takma bacak takarak 'bakın biz bu insanı yürütüyoruz' demek gibi bir şey bu'' dedi.Ekosistemin ağaç dikmekle sağlanamayacağını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Erüz, şunları kaydetti:''Ekosistem bir bütündür. Siz ağaç dikerek orada bir peyzaj yaratırsınız, yeni bir peyzaj, ekosistem değil. Dolayısıyla ağaçlar 20 sene sonra belki orada görüntü yaratacak ama hiçbir şey o doğal bütünlüğü sağlamaz. Yani orman bütünlüğünün bir daha geri gelmesi söz konusu değil. Yapay bir sistemin de doğal bir gölde yeri yoktur. Yapılanlar açıkçası hikayedir. Bunun ekolojik veya sürdürülebilir bir kalkınmayla uzaktan yakından alakası yoktur. Yaptıkları tek şey, yumurtlayan tavuğun kafasını kesmektir. Bir yabancıya burayı pazarlamak istiyorsak, yabancılar genellikle doğalı ararlar, ellenmişi değil. Anadolu gibi bir yere geldiklerinde doğal ekosistemin peşine geliyor insanlar. Ama biz bunu el birliğiyle yok ettik.''
 
Geri
Top