İngiliz bilim insanları inceledi, sebze ile beslenenlerde inme riskinin arttığı gözlemlendi.
İngiliz bilim insanları, EPIC-Oxford’un 48 bin kişinin beslenmesi ve sağlığını mercek altına aldığı uzun süreli araştırma projesinin verilerini inceledi. EPIC-Oxford’un 1993-2001 yıllarında takip ettiği katılımcıların yarısının et, 7 bin 500’ünün balık yediği, 16 binden fazlasının da vejetaryen ya da vegan olduğu belirtildi.
300’Ü HEMORAJİK BİN 72 İNME VAKASI
Süreç içinde 2 bin 820 koroner kalp hastalığı, 300’ü hemorajik olmak üzere bin 72 inme vakasına rastlandığı kaydedildi. Uzmanlar, koroner kalp hastalığına yakalanma riskinin vejetaryen ve veganlarda yüzde 22, balık yiyenlerde de yüzde 13 azaldığını gözlemledi.
Öte yandan araştırmada sadece sebzeyle beslenenlerin inme geçirme olasılığının yüzde 20 arttığı görüldü.
DÜŞÜK B12 VİTAMİNİ SEVİYESİNE BAĞLI OLABİLİR
Araştırmacılar, vejetaryenler ve veganlarda artan inme riskinin, düşük B12 seviyesiyle bağlantısı olabileceğini belirtirken, konuyla ilgili daha fazla çalışma yapılması gerektiğine işaret etti. Diyetisyenler de sağlık için en iyisinin beslenmeyi çeşitlendirmek olduğu önerisinde bulundu
İngiliz bilim insanları, EPIC-Oxford’un 48 bin kişinin beslenmesi ve sağlığını mercek altına aldığı uzun süreli araştırma projesinin verilerini inceledi. EPIC-Oxford’un 1993-2001 yıllarında takip ettiği katılımcıların yarısının et, 7 bin 500’ünün balık yediği, 16 binden fazlasının da vejetaryen ya da vegan olduğu belirtildi.
300’Ü HEMORAJİK BİN 72 İNME VAKASI
Süreç içinde 2 bin 820 koroner kalp hastalığı, 300’ü hemorajik olmak üzere bin 72 inme vakasına rastlandığı kaydedildi. Uzmanlar, koroner kalp hastalığına yakalanma riskinin vejetaryen ve veganlarda yüzde 22, balık yiyenlerde de yüzde 13 azaldığını gözlemledi.
Öte yandan araştırmada sadece sebzeyle beslenenlerin inme geçirme olasılığının yüzde 20 arttığı görüldü.
DÜŞÜK B12 VİTAMİNİ SEVİYESİNE BAĞLI OLABİLİR
Araştırmacılar, vejetaryenler ve veganlarda artan inme riskinin, düşük B12 seviyesiyle bağlantısı olabileceğini belirtirken, konuyla ilgili daha fazla çalışma yapılması gerektiğine işaret etti. Diyetisyenler de sağlık için en iyisinin beslenmeyi çeşitlendirmek olduğu önerisinde bulundu