ÇAPATİ
1 kişilik
3 ölçü maş
1 ölçü nohut
2 ölçü kırmızı mercimek
1/4 ölçü buğday
1 tatlı kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı zerdeçal
Yeşil yapraklı sebze suyu (ıspanak, maydanoz, semizotu gibi)
Maş, mercimek, nohut ve buğdayı 6-8 saat kadar bol suda bekletin. Haşlamadan blendırdan geçirin. Karışıma kimyon ve zerdeçalı ekleyip sebze suyu ile püre kıvamına getirin. Karışımı en küçük boy teflon tavaya yarım cm kalınlığında dökün. Her iki tarafını da altın sarısı renk alana dek pişirin. İçine haşlanmış sebzeler koyup dürüm şeklinde servis yapın. Çapatinin yanında taze olarak hazırlanmış limonata ikram edebilirsiniz.
SARI MUNG FASULYESİ
3 kişilik
3 kase sarı mung fasulyesi
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı zerdeçal
2 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı sade yağ
Fasulyeleri önceden ıslatın. Haşlayın. Suyunu çektiğinde, içine sade yağ, zencefil, zerdeçal ve tuzu karıştırın. Pirinçle birlikte servis yapın.
Not: Sarı mung fasulyesi Türkiye'de henüz çok yaygın olarak kullanılmadığından bulunmuyor.
SOYA ETLİ GÜVEÇ
8 kişilik
1 çorba kaşığı sade yağ
100 gram kuşbaşı soya eti
500 gram taze fasulye
500 gram patlıcan
500 gram kabak
1 kg domates
100 gram taze iç bezelye
100 gram bamya
1 baş sarımsak
200 gram sivri biber
4 adet patates
2 çorba kaşığı soya baharı
2 çay kaşığı tane karabiber
4 adet soğan (arzuya göre)
Güveç kabını yağlayın. İçine de çok az miktarda yağ koyun. Üzerine doğranmış fasulye, patlıcan, kabak, bamya, bezelye ve patatesleri yerleştirin. Diğer malzemeleri ise aralarına eşit miktarda ilave edin. Güvecin üstünü halkalar halinde doğranmış domateslerle kapattıktan sonra hafif ateşte pişirin ve servis yapın.
MISIR ÇORBASI
3 kişilik
1 çorba kaşığı sade yağ
2 çorba kaşığı un
1 paket dondurulmuş mısır
Yarım litre süt
su
Sade yağı eritin. Unu ilave edin. Sürekli karıştırarak, hafif pembeleştirin. Bu arada, mısırdan biraz ayırın. Geri kalan mısır ve sütü blendırda karıştırın. Bu karışımı pembeleşen una ilave edin. Sürekli karıştırarak, kaynatın. İstediğiniz kıvama göre su ilave edin. Ayırdığınız tane mısırları da ilave edin. Mısırlar piştiğinde servis yapın.
MAŞ
1 kişilik
2 kase maş
Domates
Salatalık (veya haşlanmış çeşitli sebzeler)
Bir miktar sumak
Kaşığın ucuyla tuz
Bir miktar zeytinyağı
Limon suyu
2 kase maşı bir tencerede bol suda haşlayın. Yumuşayınca ocaktan alarak süzün. Haşlanmış sebzeler ya da çiğ sebzelerle karıştın. Zeytinyağı, limon, tuz ve sumakla lezzetlendirerek servis yapın.
ISPANAKLI BÖREK
3 adet yufka
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı su
İç için:
1 küçük demet ıspanak
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
Ispanak ince kıyılır. Tavaya yağ konur, ısınınca ıspanak atılır, solana kadar kavrulur, tuz eklenir. İlk yufka serilir yüzeyine su-zeytinyağı karışımı gezdirilir. İkinci ve üçüncü yufkalar aynı şekilde üst üste konur. Son yufkanın üzerine ıspanak yayılır. İki taraftan rulo yapılır. Rulolar ortada buluşturulur, ortadan kesilerek ayrılır. 1 parmak kalınlığında kesilir. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 185 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
Not: Maş Türkiye'de de yetişen ve kolayca bulunan bir bakliyat türü. Aktarlardan temin edebilirsiniz. Toplam: 180 kalori, protein 9 gram, yağ 0,5 gram.
TÜRLÜ
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
2 adet kabak
2 adet patlıcan
2 adet sivri biber
15-20 adet taze fasulye
1 adet patates
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
Soğan ve sarımsak ince kıyılır. Tencereye yağ konur, soğan ve sarımsak atılır, pembeleştirilir. Üzerine rende domates eklenir ve şeklini kaybedene kadar pişirilir. Daha sonra 5'er dakika arayla ve sırayla doğranmış fasulye, sivri biber, patates, patlıcan ve kabak katılır. Tuz serpilir ve tencerenin kapağı kapatılır. 15-20 dakika pişirilir. Ilık olrak servise sunulur.
GÜVEÇ
Malzemeler:
100 gram patates
75 gram fasulye
75 gram havuç
25 gram kırmızı biber
100 gram kabak
250 gram patlıcan
250 gram domates
5 adet arpacık soğan
2 diş sarımsak
75 gram yağ
Yeteri kadar tuz
3 gram sarımsaklı çeşni (hazır toz)
3 gram sebzeli çeşni (hazır toz)
3 gram tavuk suyu
Hazırlanışı:
75 gram yağda soğan ve sarımsakları pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından domatesi ekleyin ve 5 dakika kavurduktan sonra, patatesleri ve havuçları ilave edin. Bunları da 5 dakika süreyle kavurun. Kabak, kırmızı biber, ve fasulyeyi ekleyin. Bir 5 dakika daha kavurun ve son olarak patlıcanı katın. Tuzu ve baharatları serptikten sonra, suyu boşaltın. 20 dakika süreyle kısık ateşte pişirmeye bırakın.
SEBZELİ TOST
4 kişilik malzemeler
8 dilim tost ekmeği
1 adet kabak
1 adet kırmızı biber
1 adet patlıcan
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
Ketçap
Kabak ve patlıcan halka şeklinde dilimlenir. Biberin tohumu çıkarılır, birkaç parçaya kesilir. Tavaya yağ konur, sebzeler yumuşayana kadar iki yüzü kızartılır. Sonra tost makinasına ekmek dilimleri dizilir. Pişen sebzeler karışık olarak ekmek dilimlerinin üzerine konur. Üzerine tuz serpilir, ketçap gezdirilir. Diğer dilimler üzerine kapatılır. Tost makinasının kapağı bastırılır, yeteri kadar pişirilir.
KAYISILI PAY
8 kişilik Malzemesi
1 su bardağı un
1 su bardağı kepekli un
12 kayısı
4 yumurta
2 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çay bardağı tozşeker
1 çay bardağı çekilmiş ceviz
2 çay kaşığı haşhaş tohumu
1 limon kabuğu rendesi
1 paket kabartma tozu
1 çorba kaşığı pudra şekeri
Tereyağı, tozşeker, ceviz, un ve kepekli unu bir kaseye alıp krema kıvamına gelinceye kadar mikserle çırpın. Sıvıyağı azar azar ilave edin. Yumurtaları ekleyip düzgün bir karışım oluncaya kadar çırpın. Haşhaş ve limon kabuğu rendesini ilave edip karıştırın. Kayısıları yıkayıp süzün. Çekirdeklerini çıkarıp ince ince dilimleyin. Kayısı ve kabartma tozunu hazırladığınız hamura ilave edip harmanlayın. 22 santim çapındaki fırın kalıbını yağlayıp un serpin ve hamuru içine boşaltın. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 45 dakika pişirin. Soğuyunca pudra şekeri serpip servis yapın.
1 kişilik
3 ölçü maş
1 ölçü nohut
2 ölçü kırmızı mercimek
1/4 ölçü buğday
1 tatlı kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı zerdeçal
Yeşil yapraklı sebze suyu (ıspanak, maydanoz, semizotu gibi)
Maş, mercimek, nohut ve buğdayı 6-8 saat kadar bol suda bekletin. Haşlamadan blendırdan geçirin. Karışıma kimyon ve zerdeçalı ekleyip sebze suyu ile püre kıvamına getirin. Karışımı en küçük boy teflon tavaya yarım cm kalınlığında dökün. Her iki tarafını da altın sarısı renk alana dek pişirin. İçine haşlanmış sebzeler koyup dürüm şeklinde servis yapın. Çapatinin yanında taze olarak hazırlanmış limonata ikram edebilirsiniz.
SARI MUNG FASULYESİ
3 kişilik
3 kase sarı mung fasulyesi
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı zerdeçal
2 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı sade yağ
Fasulyeleri önceden ıslatın. Haşlayın. Suyunu çektiğinde, içine sade yağ, zencefil, zerdeçal ve tuzu karıştırın. Pirinçle birlikte servis yapın.
Not: Sarı mung fasulyesi Türkiye'de henüz çok yaygın olarak kullanılmadığından bulunmuyor.
SOYA ETLİ GÜVEÇ
8 kişilik
1 çorba kaşığı sade yağ
100 gram kuşbaşı soya eti
500 gram taze fasulye
500 gram patlıcan
500 gram kabak
1 kg domates
100 gram taze iç bezelye
100 gram bamya
1 baş sarımsak
200 gram sivri biber
4 adet patates
2 çorba kaşığı soya baharı
2 çay kaşığı tane karabiber
4 adet soğan (arzuya göre)
Güveç kabını yağlayın. İçine de çok az miktarda yağ koyun. Üzerine doğranmış fasulye, patlıcan, kabak, bamya, bezelye ve patatesleri yerleştirin. Diğer malzemeleri ise aralarına eşit miktarda ilave edin. Güvecin üstünü halkalar halinde doğranmış domateslerle kapattıktan sonra hafif ateşte pişirin ve servis yapın.
MISIR ÇORBASI
3 kişilik
1 çorba kaşığı sade yağ
2 çorba kaşığı un
1 paket dondurulmuş mısır
Yarım litre süt
su
Sade yağı eritin. Unu ilave edin. Sürekli karıştırarak, hafif pembeleştirin. Bu arada, mısırdan biraz ayırın. Geri kalan mısır ve sütü blendırda karıştırın. Bu karışımı pembeleşen una ilave edin. Sürekli karıştırarak, kaynatın. İstediğiniz kıvama göre su ilave edin. Ayırdığınız tane mısırları da ilave edin. Mısırlar piştiğinde servis yapın.
MAŞ
1 kişilik
2 kase maş
Domates
Salatalık (veya haşlanmış çeşitli sebzeler)
Bir miktar sumak
Kaşığın ucuyla tuz
Bir miktar zeytinyağı
Limon suyu
2 kase maşı bir tencerede bol suda haşlayın. Yumuşayınca ocaktan alarak süzün. Haşlanmış sebzeler ya da çiğ sebzelerle karıştın. Zeytinyağı, limon, tuz ve sumakla lezzetlendirerek servis yapın.
ISPANAKLI BÖREK
3 adet yufka
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı su
İç için:
1 küçük demet ıspanak
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
Ispanak ince kıyılır. Tavaya yağ konur, ısınınca ıspanak atılır, solana kadar kavrulur, tuz eklenir. İlk yufka serilir yüzeyine su-zeytinyağı karışımı gezdirilir. İkinci ve üçüncü yufkalar aynı şekilde üst üste konur. Son yufkanın üzerine ıspanak yayılır. İki taraftan rulo yapılır. Rulolar ortada buluşturulur, ortadan kesilerek ayrılır. 1 parmak kalınlığında kesilir. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 185 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
Not: Maş Türkiye'de de yetişen ve kolayca bulunan bir bakliyat türü. Aktarlardan temin edebilirsiniz. Toplam: 180 kalori, protein 9 gram, yağ 0,5 gram.
TÜRLÜ
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
2 adet kabak
2 adet patlıcan
2 adet sivri biber
15-20 adet taze fasulye
1 adet patates
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
Soğan ve sarımsak ince kıyılır. Tencereye yağ konur, soğan ve sarımsak atılır, pembeleştirilir. Üzerine rende domates eklenir ve şeklini kaybedene kadar pişirilir. Daha sonra 5'er dakika arayla ve sırayla doğranmış fasulye, sivri biber, patates, patlıcan ve kabak katılır. Tuz serpilir ve tencerenin kapağı kapatılır. 15-20 dakika pişirilir. Ilık olrak servise sunulur.
GÜVEÇ
Malzemeler:
100 gram patates
75 gram fasulye
75 gram havuç
25 gram kırmızı biber
100 gram kabak
250 gram patlıcan
250 gram domates
5 adet arpacık soğan
2 diş sarımsak
75 gram yağ
Yeteri kadar tuz
3 gram sarımsaklı çeşni (hazır toz)
3 gram sebzeli çeşni (hazır toz)
3 gram tavuk suyu
Hazırlanışı:
75 gram yağda soğan ve sarımsakları pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından domatesi ekleyin ve 5 dakika kavurduktan sonra, patatesleri ve havuçları ilave edin. Bunları da 5 dakika süreyle kavurun. Kabak, kırmızı biber, ve fasulyeyi ekleyin. Bir 5 dakika daha kavurun ve son olarak patlıcanı katın. Tuzu ve baharatları serptikten sonra, suyu boşaltın. 20 dakika süreyle kısık ateşte pişirmeye bırakın.
SEBZELİ TOST
4 kişilik malzemeler
8 dilim tost ekmeği
1 adet kabak
1 adet kırmızı biber
1 adet patlıcan
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
Ketçap
Kabak ve patlıcan halka şeklinde dilimlenir. Biberin tohumu çıkarılır, birkaç parçaya kesilir. Tavaya yağ konur, sebzeler yumuşayana kadar iki yüzü kızartılır. Sonra tost makinasına ekmek dilimleri dizilir. Pişen sebzeler karışık olarak ekmek dilimlerinin üzerine konur. Üzerine tuz serpilir, ketçap gezdirilir. Diğer dilimler üzerine kapatılır. Tost makinasının kapağı bastırılır, yeteri kadar pişirilir.
KAYISILI PAY
8 kişilik Malzemesi
1 su bardağı un
1 su bardağı kepekli un
12 kayısı
4 yumurta
2 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çay bardağı tozşeker
1 çay bardağı çekilmiş ceviz
2 çay kaşığı haşhaş tohumu
1 limon kabuğu rendesi
1 paket kabartma tozu
1 çorba kaşığı pudra şekeri
Tereyağı, tozşeker, ceviz, un ve kepekli unu bir kaseye alıp krema kıvamına gelinceye kadar mikserle çırpın. Sıvıyağı azar azar ilave edin. Yumurtaları ekleyip düzgün bir karışım oluncaya kadar çırpın. Haşhaş ve limon kabuğu rendesini ilave edip karıştırın. Kayısıları yıkayıp süzün. Çekirdeklerini çıkarıp ince ince dilimleyin. Kayısı ve kabartma tozunu hazırladığınız hamura ilave edip harmanlayın. 22 santim çapındaki fırın kalıbını yağlayıp un serpin ve hamuru içine boşaltın. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 45 dakika pişirin. Soğuyunca pudra şekeri serpip servis yapın.