brunette
Üye
VEJETATİF ÜREME
- Temeli mitoz ve yenilenmeye dayanır.
- Bitkilerin kök, gövde, dal ve yaprak kısımlarından yeni bitkilerin oluşmasına vejetatif üreme denir.
KULLANIM AMAÇLARI VE AVATAJLARI
- Üretimi hedeflenen bitkinin kalıtsal özelliklerini korumak
- Nesli tükenmekte olan bitkileri üretmek
- Bitkilerin üretim hızını arttırmak
- Tohumla üretimi zor olan bitkileri üretmek
- Tohum oluşturmayan bitkileri üretmek
1) YUMRUYLA ÜREME
- Bazı bitkilerin toprak altında bulunan ve besin depolayan şişkin gövdelerine yumru denir.
- Yumrularında birden fazla göz adı verilen kısım vardır.
- Her bir gözde oluşan sürüngenlerden de yeni bir bitki gelişir.
- Patates gibi bitkilerin gövdeleri üzerindeki gözlerden gelişen sürgünler, yeni bitkileri oluşturur.
- Patates, yer elması
2) SOĞANLA (YASSI) ÜREME
- Soğanlar toprak altı yassı gövde olarak tanımlanır.
- Bitki toprak altında yeni soğanlar üretir.
- Soğanla üreyenlerin bir kısmı tohum oluşturarak eşeyli üreme ile de çoğalabilir.
- Soğan, sarımsak, nergis, mor çiğdemi lale
3) RİZOMLA ÜREME
- Toprak altı çeşidi olan rizomla bazı bitkiler eşeysiz çoğalabilir.
- Bitki toprak altında yeni rizomlar üretir.
- Rizom uygun koşullarda yeni bir bitki oluşturur.
- Rizomlarda göz adı verilen kısımlarından da birer bitki meydana gelebilir.
- Muz, ayrık otu, zencefil, sümbül, lale, sarımsak
4) SÜRÜNÜCÜ GÖVDEYLE ÜREME
- Çilek gibi bitkilerin stolon denilen sürünücü gövdeler, toprak üstünde bitkinin geniş alana yayılmasını sağlar.
- Yayılan sürünücü gövdeler, toprakla temas ederek yeni kökler oluşturur.
- Kalıtsal olarak aynı yavrular meydana gelir.
- Yani ana gövdeden gelişen dalların veya gövdenin üzerindeki gözlerin toprakla teması sonucunda köklenmesi sonucu yeni bitkilerin oluşmasıdır.
- Çilek, sarmaşık, üzüm
5) DALDIRMA YÖNTEMİYLE ÜREME
- Bitkinin toprağa yakın kısmından çıkan dalı kesmeden bükerek ucu dışarıda, hava ve ışık alacak şekilde toprağa gömülür.
- Gömülen dal, köklendiği zaman ana bitkiden ayrılarak yeni bitki elde edilmiş olur.
- Portakal, mandalina, böğürtlen, asma, fındık
6) ÇELİKLE ÜREME
- Bitkilerin kök, gövde ve yaprak gibi kısımlarından alınan bitki parçalarına çelik denir.
- Çeliklerin başka uygun bir yerde köklendirilerek yeni bir bitki oluşturmasına denir.
- Çelikle üreme çok sayıda ve kısa sürede yeni bitkilerin elde edilmesini sağlar.
- Yani nemli toprakta ya da suda bir süre bekletilerek köklendirilen bitki parçalarından yeni bitkiler oluşmasıdır.
- Afrika menekşesi, begonya, söğüt, kavak, elma, ayva, erik, asma, zakkum
7) AŞILAMA İLE ÜREME
- Bir bitkiden alınan sürgünün ( aşı) başka bir bitkinin gövdesine ( anaç) eklenmesi tekniğidir.
- Aşılama yakın veya aynı türler arasında yapılır.
- ANAÇ: Bitkinin alt kısmını ve kökünü meydana getiren bölümüdür.
- AŞI ( KALEM) : Bitkiye eklenen bölümdür.
AMAÇLARI;
- Verimi arttırmak
- Birden fazla canlı yetiştirmek
- Üretim hızını arttırmak
8) DOKU KÜLTÜRÜ TEKNİĞİ
- Bir bitkinin hücre, doku veya organ gibi kısımları kullanılır.
- Steril şartlarda ve uygun yapay besin ortamında yeni doku, bitki ya da bitkiden ürünler elde edilir.
- Melez orkide, gül, zambak, manolya
- Kök, gövde , dal, yaprak uçlarından ya da tohum kabuğundan alınan küçük doku parçaları steril beşi ortamına konur.
- Besi ortamındaki hücreler bölünüp çoğalarak kallusları oluşturur.
- Kallus, büyüme hormonu içeren ortama alınır. ( Patates kallusu gibi bazı bitkiler hormona ihtiyaç duymaz.)
- Kallustan farklılaşan hücreler, kök ve gövdeye sahip yeni bitkiler oluşturur.
- Bazı bitkilerde farklılaşan kallus hücrelerinden embriyo oluşturulabilir.
AMAÇLARI;
- Kaybolmakta olan türlerin korunması.
- Üretimi zor olan türlerin çoğaltılması.
- Ticari önemi olan bitkilerden kısa sürede çok sayıda elde edilmesi.
Bitki filizleri, birbirinden ayrılarak farklı besi ortamlarında büyütülür ve belirli bir büyüklükten sonra seralara alınır.
NOT: Kallusların gelişebilmesi için sentetik oksin ve sitokinez hormonlarını verir.