• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Vergi İdaresi Denetim teşkilatı

  • Konuyu açan Konuyu açan ZeyNoO
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Vergi İdaresi Denetim teşkilatı

Maliye Bakanlığında ana hizmet birimleri olarak görev yapan idari birimlerin yanında denetim görevi ile uğraşan denetim birimleri de bulunmaktadır. Maliye Bakanlığında yer alan denetim birimleri bir yandan vergi idaresinin teftiş ve soruşturması görevini yürütürken diğer taraftan esas itibariyle vergi incelemeleri suretiyle mükellefler nezdinde dış denetim yapmaktadır.

Maliye Bakanlığında görev yapan 4 denetim birimi bulunmaktadır.

Maliye Teftiş Kurulu

Merkezi denetim birimleri içinde yer alan Maliye Müfettişleri Maliye Bakanlığı teşkilatı ile diğer kamu kuruluşlarının teftişi ve vergi incelemeleri yürütmeye yetkili ve görevli bulunmaktadır.

Hesap Uzmanları Kurulu

Maliye Bakanlığı teşkilatında merkezi denetim birimi olarak münhasıran vergi incelemeleri yapmak ile yetkili ve görevli bulunmaktadır.

Gelirler Kontrolörleri

Maliye Bakanlığı teşkilatı içinde merkezi denetim birimi olarak gelir idaresi başkanlığı bünyesi içinde örgütlenmiş, teftiş ve vergi incelemeleri yapma ile yetkili ve görevlidir.

Vergi Denetmenleri

Vergi Denetmenleri il düzeyinde gelir idaresinin teftişi ve vergi incelemesi ile yetkili ve görevli bulunmaktadırlar.
Görüldüğü gibi gerek Maliye Bakanlığı gelir teşkilatının teftişi ve özellikle vergi incelemeleri 4 ayrı denetim birimi tarafından gerçekleştirilmekte, bunlardan 3’ü merkez denetim birimi, 1’i ise il düzeyinde görev yapan mahalli denetim birimidir.
Yukarıda sayılan denetim birimleri vergi inceleme yetkilerini Vergi Usul Kanunundan almaktadırlar. Kanunun 135’nci maddesinde denetim birimleri tek tek sayılmak suretiyle vergi inceleme yetkilerine sahip oldukları belirtilmiştir.
Bununla birlikte Maliye Bakanlığı bünyesi içinde birbirinden bağımsız ve aralarında esaslı koordinasyonun bulunmadığı 4 ayrı vergi denetim ve inceleme biriminin bulunması vergi denetiminde uygulama birliğini bozucu, aynı zamanda birimler arasında iletişimi önleyici, dolayısıyla etkinliği azaltıcı bir durum doğurmaktadır.Bu bakımdan söz konusu denetim birimlerinin görev ve yetki tanımlarının yeniden yapılarak uyum içinde faaliyetlerin gerçekleştirilmesini sağlayıcı tedbirler üzerinde zaman zaman durulmakta ve bu yönde çalışmalar yapılmaktadır.
 
Geri
Top