• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Vergi mahkemesi kararlarının temyizi

  • Konuyu açan Konuyu açan ZeyNoO
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Vergi mahkemesi kararlarının temyizi

Vergi mahkemelerinin nihai kararları, başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi Danıştay’da temyiz edilebilir.
Danıştay nezdinde temyiz davası, vergi mahkemesinin nihai kararının tebliğ tarihini izleyen otuz gün içinde açılmalıdır.
Temyiz dilekçeleri Danıştay Başkanlığına hitaben yazılması gerekmekte olup, dilekçenin şekli, vergi mahkemelerinde açılan davalara ilişkin dilekçelerinin şekli ile aynı bulunmaktadır. Temyiz dilekçeleri, ilgisine göre kararı veren mahkemeye veya Danıştay’a verilebileceği gibi, Danıştay’a gönderilmek üzere Kanunun 4’ncü maddesinde belirtilen mercilere de verilebilir. Kanunun 4’ncü maddesinde söz konusu merciler; idare veya vergi mahkemesi başkanlıkları, buların bulunmadığı yerlerde asliye hukuk hakimlikleri veya yabancı memleketlerde Türk Konsoloslukları olarak sayılmıştır.
Temyiz incelemesi sonucunda Danıştay, kararın bozulmasına karar verdiği takdirde dosya, kararı veren mahkemeye geri gönderilir. Mahkeme tarafından dosya diğer işlere nazaran daha öncelikli bir şekilde incelenir ve yeniden karar verilir. Mahkeme Danıştay’ın bozma kararına uymayarak eski kararında ısrar edebileceği gibi yeni bir karar verebilir. Mahkemenin kararında ısrar etmesi durumunda ısrar kararının ilgili tarafından tekrar temyizi mümkün olup, bu durumda dava, konusuna göre Danıştay İdari veya Vergi Dava Daireleri Genel Kurulunca incelenir. Danıştay İdari veya Vergi Dava Daireleri Genel Kurullarının kararları kesindir.
Temyiz incelemesi sonucunda verilen karar, dosyası ile birlikte kararı veren mahkeme veya Danıştay dairesine gönderilir. Bu karar, mahkeme veya Danıştay dairesine geldiği tarihten itibaren 7 gün içinde taraflara tebliğ edilir.
 
Geri
Top