• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Vergide Düzeltme İşlemleri

  • Konuyu açan Konuyu açan ZeyNoO
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Vergide Düzeltme İşlemleri

Düzeltme işlemi vergi hatalarının doğrudan veya mükellefin talebi üzerine, vergi dairesince düzeltme fişine dayanılarak düzeltilmesi işlemini ifade etmektedir.
Bir kısım vergi hukukçuları ile uygulamacılar düzeltme yolu ile yapılan tarhiyatın beşinci tarhiyat türü olduğunu ifade etmekte iseler de, esasen düzeltme işlemi bir vergi tekniğinden ibaret olup, haksız yere fazla veya eksik istenen verginin düzeltilmesidir. Dolayısıyla düzeltme işleminde başvurulan tarhiyat türü ikmalen tarhiyat işleminden başka bir şey değildir. Bu bakımdan düzeltme işlemini ayrı bir tarhiyat türü olarak ifade etmek doğru bir yaklaşım olmaması gerekir.
Vergi hataları ilgili vergi dairesi müdürünün kararı ile düzeltilir. Ancak ilgili vergi dairesi müdürünce düzeltme talebi reddolunanlar, dava açma süresi geçtikten sonra düzeltme talebinde bulunmuşlar ise şikayet yolu ile Maliye Bakanlığına başvurabilirler. Maliye Bakanlığınca da başvuruları reddolunan kişilerin idare mahkemesinde dava açma hakları mevcuttur. Dava açma süresinde yapılan düzeltme başvurusunun vergi dairesince kabul edilmemesi ya da mükelleflerin aleyhlerinde düzeltme işlemi yapılması durumunda ise doğrudan vergi mahkemesinde dava açılması gerekmektedir.
Düzeltme işlemi vergi alacağının doğduğu tarihi takibeden takvim yılı başından itibaren geçen 5 yıllık zaman aşımı süresi içinde yapılır. Zaman aşımı süresi bittikten sonra düzeltme işlemi yapılamaz.

Ancak aşağıda belirtilen durumlarda zaman aşımı süresi;

a) Zaman aşımı süresinin son yılı içinde tarh ve tebliğ edilen vergilerde hatanın yapıldığı tarihten,
b) İlan yolu ile tebliğ edilen ve dava konusu edilmeksizin kesinleşen vergilerde mükellefe ödeme emrinin tebliğ edildiği tarihten,
c) İhbarname ve ödeme emrinin ilan yolu ile tebliğ edilen vergilerde ise 6183 sayılı yasaya göre haciz işleminin yapıldığı tarihten,
İtibaren 1 yıldan az olamaz.(VUK Md.126)
İdarece yapılan hatalı işlemlerin düzeltilmesi söz konusu olduğu gibi, vergi mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay’dan geçmiş bulunan yargı kararlarında vergi hatası bulunması durumunda da, bu yargı kararları kesinleşmiş olsa dahi hatalar usulüne uygun olarak düzeltilebilir.
 
Geri
Top