Türkçe Virgülün anlamı değiştirmesi

1. O, ağaçtan düştü.
2. Genç, kıza bir hediye almış.
3. Reyhan, Beyhan ve Süleyman birbirine çok bağlı arkadaşlardır.
4. Yaşlı, kediyi besledi.
5. Kırmızı, mavi, yeşil ve mor en sevdiğim renklerdir.

Yukarıdaki cümlelerin hangilerinden virgül çıkarılırsa cümlede anlam değişikliği olur?

A) 1, 2
B) 1, 2, 4
C) 2, 3, 4
D) 3, 5
 
Anlam değişikliği yaşanacak durumları belirlemek için, her cümleyi teker teker inceleyeceğiz.

1. O, ağaçtan düştü: Bu cümlede "O," kelimesinin ardından gelen virgül çıkarıldığında "O ağaçtan düştü" haline geliyor. Bu durumda anlam değişir.

2. Genç, kıza bir hediye almış: Bu cümlede "Genç," kelimesinden sonra gelen virgül çıkarılırsa "Genç kıza bir hediye almış" şeklinde bir cümle oluşur ki bu durumda 'genç kız' birleşik bir isim yapısına bürünür ve anlam değişir.

3. Reyhan, Beyhan ve Süleyman birbirine çok bağlı arkadaşlardır: Bu cümlede "Reyhan," kelimesinden sonra gelen virgül çıkarıldığında anlamda bir değişiklik yaşanmayacaktır.

4. Yaşlı, kediyi besledi: Bu cümlede "Yaşlı," kelimesinden sonra gelen virgül çıkarılırsa "Yaşlı kediyi besledi" şeklinde bir cümle oluşur ve anlam değişir.

5. Kırmızı, mavi, yeşil ve mor en sevdiğim renklerdir: Bu cümlede virgül çıkarıldığında, anlam çok fazla değişmeyecektir. Ancak bu cümledeki amacın renkleri ayrı ayrı belirtmek olduğunu farz edersek, virgüllü hali daha uygun olacaktır.

Sonuç olarak, cümlelerden sadece 1, 2 ve 4 numaralı cümlelerde virgül çıkarıldığında anlam değişiyor. Bu sebeple doğru yanıt seçeneği 1, 2, 4 olmalıdır.

Doğru seçenek: B
 
Geri
Top