X, Y ve Z Kuşağı

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

Peki kimdir bu X, Y ve Z kuşakları? Nesiller arasında ne gibi farklılıklar vardır?​

Kuşaklar arasındaki farklılıkları ve benzerlikleri görmek üzere çok çeşitli çalışmalar yapılmış ve yapılmaya da devam etmektedir. Örneğin liderlik hedeflerinin hangi kuşak için ne kadar önemli olduğunu araştıran bir çalışmada Y ve Z kuşaklarından katılımcılar için lider olmak, X kuşağından olan katılımcılara göre daha mühim görülmektedir.

Diğer taraftan lider olmanın neden önemli olduğuna dair kuşaklar arasında farklı fikirler bulunmaktadır. Y ve X kuşağındaki çalışanların, daha fazla sorumluluktan ziyade liderlikle birlikte gelen mentorluk konusunda hevesli oldukları görülmüştür. Diğer taraftan Z kuşağı, liderliğin çekici özelliği olarak daha yüksek olan sorumluluk seviyesini ve özgürlüğü işaret etmiştir.

X Kuşağı​

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra doğan kuşağın çocukları olan X kuşağı, iş bulmakta büyük bir zorluğun yaşandığı dönemde büyümüşlerdir. Bu sebeple çalışmak ve üretmek onlar için önemlidir. Birçoğu erken yaşta çalışmaya başlayan X kuşağı çocukları, bağımsız ve özgüvenli birer yapıya sahiptir. Şimdilerde kariyerlerinin zirvesini yaşayan X kuşağının, teknolojiyle değişen iş koşullarına ayak uydurmakta ve çevreye uyum sağlamada oldukça becerili olduğu ileri sürülür.

Y Kuşağı​

Y kuşağı çocukları, teknoloji devrimlerinin yaşandığı bir dönemde büyümüşlerdir. Dijitalleşmeyle birlikte büyüyen bu neslin çocukları, teknolojiyi hayatlarının önemli bir parçası olarak benimsemiştir. Z kuşağının aksine dijital dünyanın içine doğmayan Y kuşağının büyümesi, teknolojinin ilerleyişi ile eş zamanlı gerçekleşmiştir. Ayrıca Y kuşağının ebeveynleri X kuşağının aksine, dijitalleşmenin getirdiği dünyadan memnun değildir.

Ekonomik kriz nedeniyle artan rekabetten dolayı iş bulmak için daha iyi eğitimler almaları gerekmiştir. Birçok Y kuşağı çocuğunun hırslı olduğu ve hedeflerine ulaşmak için çok çalıştığı yönünde yaygın bir kabul vardır. Ancak bu yaygın görüşün aksine milenyum kuşağı olarak bilinen bu nesli tembel, narsist, şımarık olarak etiketleyenler de vardır. Örneğin Time dergisinin 2013 yılına ait Mayıs sayısında Y kuşağı “ben-ben-ben” kuşağı olarak işaret edilmiştir.

Z Kuşağı​

İnternetle özdeşleşmiş olan Z kuşağını “teknoloji ustaları” olarak işaretlemek pek yanlış olmayacaktır. Yüz yüze iletişimlerini de ihmal etmelerine neden olabilecek bir biçimde akıllı cihazlara bağlıdırlar. Ancak teknoloji ile bu kadar yakın olmaları direkt olumsuz bir özellik olarak da algılanmamalıdır.

İnternet aracılığıyla dünyanın başka bir ucunda yaşanan gelişmelerden haberdar olup konu hakkında fikir geliştirebiliyorlar. Üstelik sınırların ötesine geçerek farklı kültürlere ait filmleri, edebi eserleri ve müziği çok daha kolay keşfedebiliyor. Ayrıca çok sık vakit geçirdikleri sosyal medya aracılığıyla da fikirlerini başkalarıyla daha kolay ve özgüvenli bir şekilde paylaşma eğilimine sahipler.

Z kuşağının aynı anda birkaç görevi yerine getirebildiği ancak dikkat süresinin çok kısıtlı olduğu söylenmektedir. Çoğunlukla plansız ve anlık satın alma alışkanlığına sahip bu neslin çocuklarının tüketim alışkanlıkları da önceki kuşaklara göre çok farklıdır. Bağımsız birer yapıya sahip olan bu grup, toplumsal ve teknolojik konularda bilinçli ve yenilikçidir.
 
Top