Yalova’nın Yemekleri

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
  1. Yaprak Pidesi
  2. Pavli
  3. Papara
  4. Yumurta Tiridi
  5. Termal Çorbası
  6. Milföylü Yalova Kebabı
  7. Tavuklu Mantı
  8. Yumurta Dolması
  9. Böğür
  10. Termal Sarma

Şehirde hazırlanan her yemeğin farklı bir özelliği bulunuyor ve hazırlanan bu lezzetlerin büyük bir çoğunluğu ustalık gerektiriyor. Seyahatinizi daha keyifli hale getiren yemekleri denemek için merkezde ve ilçelerde bulunan yöresel restoranları tercih edebilirsiniz.
Farklı damak tatlarına hitap edebilen yemekleri ile Yalova mutfağı çeşitlilik sunuyor. Farklı yemek kültürlerini harmanlayan ve kendine özgü hale getiren Yalova lezzetleri uzun süre damaklarda kalıyor.
Gastronomik açıdan da keyifli bir deneyim sunan Yalova’ya dört mevsim boyunca seyahat edebilirsiniz. Hava yolu, kara yolu ya da deniz yolu ile ulaşabileceğiniz Yalova büyük şehirlerin pek çoğuna yakın mesafede yer alır.


1.Yaprak Pidesi​

Yalova’nın en meşhur lezzetlerinden biri olan yaprak pidesi, asma yaprakları ile hazırlanıyor. İç harcında mısır unu, soğan, nane ve yoğurt kullanılıyor. Asma yapraklarının pide şeklini alması ile hazırlanan bu lezzet, pide ve kebap salonlarının neredeyse tamamında bulunuyor.
Yaprak pidesi hem lezzetli hem de kebap çeşitlerine oranla hafif bir lezzet olduğu için dört mevsim boyunca tüketiliyor. Yöre halkı tarafından evlerde de hazırlanıyor. Misafirlere ikram edilmekle birlikte bayramlarda ve özel günlerde sıklıkla hazırlanıyor. Siz bu lezzeti denemek istiyorsanız bölgede bulunan kebap restoranlarını ziyaret edebilirsiniz.

2.Pavli​


Yalova’nın yöresel yemekleri arasında bulunan ve beyaz lahana ile hazırlanan pavli, bir sarma türü olarak değerlendiriliyor. Beyaz lahana yaprağı ve bol kıyma ile hazırlanan bu yemek dilimlenerek tabaklara servis ediliyor. Klasik sarma çeşitlerinden oldukça farklı bir görüntüye sahip olması yalnızca damağa değil gözlere de hitap etmesini sağlıyor. Genellikle yoğurt ile servis ediliyor.
Pavliyi denemek istiyorsanız şehir merkezinde ve ilçelerde bulunan yöresel restoranlara gidebilirsiniz. Genellikle gün içerisinde öğünlerde tercih edilen fakat akşam yemeklerinde de tüketilebilecek bir seçenek olan pavli, hem yaz hem de kış zamanı yemeklerinden biridir. Hem doyurucu hem de besleyici bir seçenek olması sevilerek tüketilmesini sağlar.


3.Papara​

Papara
Yöre halkının evlerde sıklıkla hazırladığı ve bayat ekmekleri değerlendirmek için yaptıkları yemeklerin arasında papara bulunuyor. Asıl amaç bayat ekmekleri değerlendirmek olsa da oldukça lezzetli bir yemek elde ediliyor.


Geçmiş yıllarda bayat ekmeklerin kuzine veya soba üzerinde kızartılarak yumuşatıcı bir sos ile servis edilmesi ile hazırlanan bu lezzet günümüzde fırında veya tavada da hazırlanıyor. Yemeğin malzemeleri az olduğu için, her evde pişirilebiliyor.


Ekmeğin yumuşamasını sağlayan sos içerisinde genellikle et suyu kullanılıyor. Bu durum yemeğin daha besleyici hale gelmesini sağlıyor. Talebe göre yoğurt ilave edilen ve salçalı bir sos ile servis edilen papara restoranlarda da hazırlanan bir yemektir.


Papara adı verilen bu lezzet çoğunlukla yöre halkı tarafından yemek hazırlamaya vakit olmayan günlerde hazırlanıyor ve tüketiliyor. Sabah kahvaltısı da dahil olmak üzere günün farklı öğünlerinde tüketebileceğiniz ve hafif bir lezzet olduğu için dört mevsim boyunca tercih edilen paparayı esnaf lokantalarında deneyebilirsiniz.


4.Yumurta Tiridi​


Tirit neredeyse her yörede yapılan ve sevilerek tüketilen bir lezzettir. Kayseri’de hazırlanan tirit ise diğer yörelerde yapılan tiritten biraz daha farklıdır. İçerisinde somun ekmek, soğan, yumurta, kırmızı biber, acı biber, sarımsak, salça, su ve baharatlar bulunur. Yöre halkı tarafından evlerde sık sık hazırlanan bu lezzet genellikle bayat ekmekleri değerlendirmek amacıyla hazırlanır. Klasik tiritten farklı olarak içerisine yumurta ilave edilir. İçerisine ilave edilen yumurta yemeğin çok daha besleyici olmasını sağlar. Çoğunlukla sabah kahvaltıları için tüketilen yumurta tiridi gün içerisinde uzun süre tok kalmanıza yardımcıdır.


Yumurta tiridini denemek için esnaf lokantalarını ziyaret edebilirsiniz. Uzun süre tok kalmanıza yardımcı ve doyurucu bir seçenek olan yumurta tiridi, yediden yetmişe herkesin sevdiği bir yemektir.


5.Termal Çorbası​


Yalova’da lezzetli akşam yemekleri genellikle sıcak bir çorba ile başlıyor. Yöre halkı 4 mevsim sofralarında çorbaya yer veriyor. Şehirde hazırlanan yöresel çorbalardan biri olan Termal çorbası ise ismini Termal ilçesinden alıyor.


Termal ilçesi ile özdeşleşmiş olan bu çorbanın içerisinde havuç, patates, kereviz gibi sebzeler bulunuyor. Lezzetli olduğu kadar sağlıklı olan, bu sebeple yöre halkı tarafından sık sık hazırlanan Termal çorbası, terbiye edilerek hazırlanıyor ve tereyağlı sos ile buluşturuluyor. İçerisinde bulunan birçok sebze ile benzersiz bir lezzet haline gelen Termal çorbasını esnaf lokantalarında deneyebilirsiniz.


6.Milföylü Yalova Kebabı​


Milföylü Yalova kebabını hazırlamak için domates ve çeşnili bir sos içerisinde sotelenerek pişirilen et milföy ile buluşturuluyor. Şehrin en sevilen lezzetlerinden biri olan milföylü Yalova kebabı, yöre halkı tarafından evlerde de sık sık hazırlanan yemeklerden biridir. Kebap ve et yemekleri hazırlayan restoranlarda bulabileceğiniz milföylü Yalova kebabı genellikle akşam yemeklerinde tercih ediliyor. Fırında pişen milföyün üzerine konan etler muhteşem bir koku yayıyor. Bu özelliği ile oldukça iştah açıcı hale geliyor. Çoğunlukla pilav ile servis ediliyor. Yöre halkı tarafından özellikle bayram gibi kalabalık misafir gruplarının ağırlanacağı davetler için hazırlanıyor.


7.Tavuklu Mantı​


Yalova halkı tarafından en sevilen yemeklerin arasında tavuklu mantı geliyor. Yöreye özgü bir lezzet olan ve diğer mantılardan daha farklı bir hazırlık sürecine sahip olan tavuklu mantı, el ile açılan hamurun içerisine tavuk ile hazırlanmış harcın doldurulması ile hazırlanıyor. Harç içerisinde soğan ve pirinç gibi malzemeler bulunduğu için tavuklu mantı oldukça doyurucu hale geliyor.


Mantı hazırlandıktan sonra üzerine et suyu dökülerek servis ediliyor. Talebe göre sarımsaklı yoğurtlu ya da sade şekilde tüketiliyor. Yalova halkı tarafından en sevilen ve en çok hazırlanan hamur işi türlerinden biri olan tavuklu mantıyı denemek için yöresel ev yemekleri hazırlayan restoranları ziyaret edebilirsiniz. Bu lezzet çoğunlukla akşam yemeklerinde tüketiliyor olsa da ziyaretiniz sırasında öğle yemekleri için de iyi bir alternatif olacaktır.


8.Yumurta Dolması​


Neredeyse her restoranda bulabileceğiniz yumurta dolması yumurta, maydanoz, bayat ekmek, tuz, pul biber ve yağ gibi temel malzemelerle hazırlanıyor. Hazırlık işlemi son derece kolay olan yumurta dolması kısa süre içerisinde sunuma hazır hale getirilecek bir lezzet olduğu için yöre halkı tarafından sık sık yapılıyor. Öncelikle yumurtalar haşlanıyor daha sonra yumurtanın sarı kısmı bayat ekmek ile karıştırılıyor. Elde edilen bu harç iç kısımlarına dolduruluyor ve daha sonra yağda kızartılıyor. Yalova halkı tarafından misafirlere ikram edilen yumurta dolması kahvaltı için farklı bir alternatif arayanların tercih edebilecekleri bir seçenek oluyor.


9.Böğür​


Yörenin en sevilen lezzetlerinden biri olan böğür, kaburga dolması ismi ile de anılıyor. Kaburga içerisine kavrulmuş soğan ve kuşbaşı et konularak hazırlanıyor. Ardından içerisine baharatlı olacak şekilde özel olarak hazırlanmış pilavı ekleniyor. Son derece doyurucu bir yemek olan böğür, yöre halkının özel günlerde en çok tükettiği yemeklerin arasında geliyor.


Ustalık gerektiren bir yemek olan böğür uzun süre damaklardan silinmeyecek kadar lezzetlidir. Yalova’da bulunan pek çok restoranda deneyebileceğiniz bu yemek ağır ve yoğun bir lezzete sahip olduğu için genellikle akşam yemeklerinde tüketiliyor. Hem yaz hem kış aylarında tüketiliyor olsa da yaz ayları için yağlı olmasından dolayı ağırlık hissi daha yoğun hissedilebilir.


10.Termal Sarma​


Yalova’da Gezilecek Yerler listelerinin başında gelen Termal ilçesi, şehrin en turistik yerlerine ev sahipliği yapıyor. Terme ilçesi yalnızca görülmesi gereken yerleri ile değil Yalova mutfağına kattığı çok sayıda lezzeti ile de dikkat çekiyor. Bunlardan biri olan Termal sarma ilçeye has bir lezzettir. İki parçaya bölünmüş biftek, margarin, kuru soğan, kültür mantarı, karabiber ve tuz ile hazırlanan Termal sarma, klasik sarmalardan farklıdır.


İnce bir şekilde dövülen bifteklerin içine mantar ve soğan ile hazırlanmış harç ilave ediliyor ve daha sonra yaprak gibi biftekler sarılıyor. Tereyağında pişirilen domates eklenerek sunuma hazır hale getirilen Termal sarma klasik sarmalardan oldukça farklı bir lezzettir.


11.Ekşili Köfteli Bamya Yemeği​

Ekşili Köfteli Bamya Yemeği
Yöre halkı tarafından evlerde de sık sık hazırlanan, yöresel ev yemekleri hazırlayan restoranlarda bulabileceğiniz ekşili köfteli bamya yemeği, Yalova’nın en sevilen ev yemeklerinden biridir. İçerisinde bamya, domates, soğan, zeytin yağı, limon suyu, kıyma ve çeşitli baharatlar kullanılır. Öncelikle karabiber, kimyon, pul biber ve tuz kıymaya eklenerek köfte yapılır. Daha sonra köfte misket şekli verilecek şekilde hazırlanır. Ardından bamya yemeği hazırlanır ve içerisine limon suyu eklenir. Son olarak hazırlanan bamya yemeğine köfteler ilave edilir ve pişirilir. Farklı damak tatlarına uyum sağlayan hem sebze hem de et yemeği olan ekşili köfteli bamya yemeği, yöre halkı tarafından dört mevsim boyunca tüketilen bir lezzettir. Yöre halkı yaz aylarında da bu yemeği yapabilmek için kış aylarında bamyaları temizleyerek derin dondurucuda saklayarak tüketmektedir.

12.Kaçamak​


Yalnızca su ve mısır unu ile hazırlanan kaçamak adlı bu lezzet yöre halkı tarafından en çok yapılan yemeklerin arasında geliyor. Kaçamak adı verilen ve çok az malzemeyle hazırlanan bu yemeği denemek için yöresel yemekler hazırlayan restoranları ziyaret edebilirsiniz. Az malzemeyle ve kolay bir şekilde hazırlanan kaçamak, deneyen herkes tarafından seviliyor. Su ve mısır unu helva kıvamına gelene kadar pişiriliyor. Bu sayede kaçamak hazırlanmış oluyor.

Kaçamak hazırlandıktan sonra üzerine tereyağı ve salça ile hazırlanan özel bir sos dökülüyor. Daha sonra peynir ve baharat ile servis ediliyor. Misafirlere ikram verilecek hem sunumu hem de lezzeti güzel bir tat olan kaçamak, yöre halkı tarafından en sevilen atıştırmalıklar arasında bulunuyor.

13.Ispanaklı Yalova Böreği​

Ispanaklı Yalova Böreği
Yalova’ya seyahat eden ziyaretçilerin en sevdikleri hamur işi lezzetlerin arasında ıspanaklı Yalova böreği bulunuyor. Klasik ıspanaklı börekten farklı olarak elde açılan incecik yufkaların içerisine yoğurt, peynir ve ıspanak ile hazırlanmış harç koyularak hazırlanıyor. Börekler rulo şeklinde sarılıyor ve üzerine süt ve yağ ile hazırlanan bir sos sürülüyor. Fırında pişirilen ıspanaklı Yalova böreği çıtır çıtır yapısı ve lezzeti ile Yalova’ya ait en sevilen hamur işlerinden biri oluyor. Ispanaklı Yalova böreği sabah kahvaltıları ve zengin akşam yemeklerinin ara sıcağı olarak en çok tercih edilen seçenekler arasında geliyor. Bu lezzeti günün her saati pastane ve fırınlarda bulabilirsiniz.

14.Çirbuli​


Yalova’da yerel mutfağa özgü bir yemek olan çirbuli kırmızı biberli yumurta olarak da adlandırılıyor. Lezzeti başka yörelerde çılbır ismi ile duymuş olabilirsiniz. Yemeğin hazırlanması için öncelikle yumurtalar bir kaba kırılıyor ve daha sonra sirke ilave edilmiş kaynayan suya koyuluyor. Yaklaşık 3 dakika sonra alınıyor ve üzerine yoğurt ilave ediliyor. Yoğurdun üzerine ise özel baharatlar ile hazırlanmış bir sos dökülüyor. Hem lezzetli hem de besleyici bir seçenek olduğu için seviliyor. Yöre halkı tarafından çirbuli olarak adlandırılan bu lezzet genellikle kahvaltılarda tüketiliyor. Kahvaltı salonlarında ve esnaf lokantalarında bulabileceğiniz çirbuli, çok az malzeme ile hazırlanabilecek en lezzetli yemeklerden biri olarak değerlendiriliyor.

15.Lalanga​

Lalanga
Kökeni Osmanlı’ya kadar dayanan dolayısıyla oldukça kültürel bir yemek olan lalanga, Türkiye’de farklı şehirlerde hazırlanan farklı versiyonları ile dikkat çekiyor. Un, su ve yumurta ile hazırlanan dolayısıyla çok az malzemeyle lezzetli bir seçenek olmaya yardımcı olan lalanga, damak zevkine göre kaşar peyniri ile zengin hale getirilebiliyor. 20 dakika içerisinde hazır olan dolayısıyla yöre halkı tarafından aniden gelen misafir için de en çok tercih edilen lezzetlerden biri lalanga oluyor. Kahvaltı ve çay saatlerinde tüketilen lalanga şehir merkezinde bulunan pastane ve fırınlarda bulunuyor.

16.Cennet Küngü​

Bursa’da duymuş olma ihtimalinizin yüksek olduğu geleneksel bir lezzet olan cennet küngü, Yalova’da da hazırlanan bir tatlıdır. Nişan bohçalarında kız tarafı tarafından erkek tarafına gönderilen dolayısıyla Türk kültürü için önemli bir yere sahip olan cennet küngü, özel günlerde Bursa ve Yalova halkı tarafından hazırlanıyor. Hazırlığı için şerbetli hamurlar kızartılıyor ve üzerlerine ceviz ekleniyor. Hem hazırlık aşaması kolay hem de az malzemeyle pişiriliyor olması tercih edilen ve sevilen bir tatlı olmasını sağlıyor. Yalova merkezinde ve ilçelerde bulunan tatlı dükkanlarında günün her saati cennet küngü adı verilen bu tatlıyı bulabilir ve deneyebilirsiniz.

17.Yalova Sütlüsü​

Baklava ile güllaç arasında kalan bir lezzet olan Yalova sütlüsü patentli bir tatlıdır. Baklavalık yufka, süt, şeker, margarin, yağ, ceviz ve Antep fıstığı kullanılarak hazırlanır. Öncelikle şerbeti hazırlanır ve ardından yufkaları alınarak yalaman tepsiye serilir. Aralarına ceviz serpiştirilen yufkalar fırında pişirilir. Pişirme aşaması sonrası sütlü şerbet dökülür ve servise hazır hale gelir. Hem şerbetli hem de sütlü bir tatlı olması sebebiyle farklı tatlı isteklerini başarılı şekilde karşılayan Yalova sütlüsü, ilçede merkezde bulunan tatlıcılarda bulunabilecek bir tatlıdır. Yöre halkı tarafından genellikle misafirlere ikram edilmek için evde hazırlanır.

18.Termal Tatlısı​

Son derece pratik bir şekilde hazırlanan Termal tatlısı Yalova’nın en meşhur lezzetleri arasında yer alır. Öncelikle krep hamuru hazırlanır daha sonra içerisine elma marmelatı ve kavrulmuş fıstık eklenir. İç harç ile doldurulan krep hamurları rulo şeklinde sarılır. Üzerlerine reçel dökülür. Hem etkileyici bir görüntüye hem de lezzetli bir tada sahip olan Termal tatlısı isteye bağlı olarak karamel sosuyla da servis edilebilir. Yalova’nın merkezinde ve ilçelerinde bulunan tatlı dükkanlarında kolaylıkla bulabileceğiniz bu lezzet genellikle yanında çay ya da kahve gibi sıcak bir meşrubat ile tüketilir. İlk kez Yalova’nın Termal ilçesinde hazırlanmış olması termal tatlısı olarak adlandırılmasını sağlar.
 
Geri
Top