• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Yanılma Halinde Ceza

  • Konuyu açan Konuyu açan ZeyNoO
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Yanılma Halinde Ceza

Vergi Usul Kanununun 369’ncu maddesi uyarınca;
-Yetkili makamlarca mükellefin kendisine yazı ile yanlış izahat verilmiş olması hallerinde,
-Bir hükmün uygulanması bakımından yetkili makamların görüş değiştirmeleri veya bu konuda içtihadın değişmesi hallerinde,
Mükellefin “yanılma hali” söz konusu olduğundan bu hallerde mükelleflere vergi cezası kesilmez.
Mükellefler vergi kanunlarının uygulanması ile ilgili bazı hususlarda yasa hükmünün nasıl uygulanacağı konusunda yetkili makamlardan görüş sorabilirler. Uygulamada idare tarafından verilen bu görüşe “Özelge” ya da “Mukteza” denilmektedir. Yetkili makamların, özelgelerle mükellefe yanlış bilgi verilmesi halinde meydana gelecek vergi zıyaı dolayısıyla mükellefe bir kusur atfedilmesi mümkün olmadığından, kanun koyucu bu takdirde mükellefe ceza kesilemeyeceğini hüküm altına almaktadır. Ancak yanlış bilginin yetkili makamlar tarafından ve yazılı olarak verilmiş olması şarttır.
Vergi uygulamaları ile ilgili olarak idarenin belirli yönde olan görüşünün bir süre sonra değiştirilmiş olması sonucunda mükelleflerin ilk görüşe göre hareket etmeleri nedeniyle vergi zıyaına sebebiyet vermeleri halinde veya kazaî mercilerin bir konudaki içtihadının değişmesi dolayısıyla vergi zıyaına sebebiyet verilmesi hallerinde de yanılma durumu söz konusu olur ve dolayısıyla bu hallerde vergi cezası kesilmez. İçtihadın değişmesi dolayısıyla yanılma halinin söz konusu olabilmesi için Maliye Bakanlığınca değişen içtihada göre işlem yapılacağı konusunda görüş bildirilmesi gerekir. Aksi takdirde kazaî içtihatlar belirli yönde istikrar kazansa dahi vergi idaresinin bu içtihatlara uymaması durumunda yanılma durumu söz konusu olmamakta ve yapılan tarhiyatlara ceza uygulanmaktadır.
 
Geri
Top