• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Yanlış masaj sakat bırakabilir

MeRciMeK

V.I.P
V.I.P
Kendinizi doğru ellere bırakın...
Haftada 3 gün 30 ile 45 dakika doğru ellerde yapilan masaj rahatlama sağliyor ama masaji yanliş eller yaparsa ağir yaralanmalara neden olabiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özlem Güngör, masajin mutlaka uzman ellerde, vücudun anotomik yapisina uygun olarak ve hijyenik ortamlarda yapilmasi gerektiğini söylüyor.

"Masaj yumuşak dokularin elle tedavi edilmesi yöntemidir. Bu yolla vücutta mekanik, fizyolojik ve psikolojik etkiler oluşur. Bilinçli yapilan masaj kan dolaşiminin artirilmasini, vücuttan toksinlerin atilmasini, dokularin yenilenmesini sağlar" diyen Dr. Güngör, şöyle devam ediyor.
"Masaj; öfloraj, petrisaj, friksiyon, perküsyon ve vibrasyon hareketlerinin farkli kombinasyonlarla uygulanmasi yoluyla yapilir. Kişide gevşeme, rahatlama ve dinlendirme sağlar. Bu masajin kas-iskelet sisteminin hastaliklarinda gergin kaslardaki spazmi azaltma etkisi vardir. Ayrica kan dolaşimini artirarak dokularda beslenmeyi sağlama, ödem çözücü etki oluşturmaktadir.

Öfloraj, tek veya çift elle yapilan sivazlama şeklindeki hareketlerdir. Dokularda isinma sağlar. Petrisaj, gergin kas liflerinin gevşetilmesini sağlayan yoğurma şeklindeki hareketlerdir. Friksiyon, başparmakla uygulanan basinç hareketidir. Vibrasyon ise elle doku üzerinde titreşim yaratma hareketidir."

Masajın yönü kalbe doğru olmalı
Dr. Özlem Güngör, doğru masaj teknikleri ile ilgili olarak da şu bilgileri veriyor:
"Masajin yönü kalbe doğru olmali, önce kalbe yakin bölgelerle başlanip giderek uzaklaşilmalidir. Masaj sirasinda basinç fazla olursa doku içinde kanamalar oluşabilir, basinci az bir masaj da istenilen etkiyi yaratmaz. Masaj, vücudun hangi bölgesine uygulaniyorsa, o bölgenin anatomisine uygun olmalidir. Masaj yapilan ortam hijenik olmali ve haftada 3 gün, 30-45 dakika süreyle yapilmali. Çocuk ve yaşli hastalarda siklik ve süre daha az olmali.

Alışkanlık yapıcı özelliği yok
Düzenli yapilan masaj deride kan dolaşimini artirarak toksinlerin atilmasini sağlar ve kollajen liflerin esnekliğini artirarak yaşlanmanin deri üzerindeki etkilerini geciktirir. Yine hormonlar üzerindeki etkisiyle stresi yok eder ve uyku düzensizliğinde olumlu etkileri vardir. Hiçbir ağrimiz olmasa da masaj yoluyla genel gevşeme ve rahatlama sağlandiğindan sağlikli kişilere de yapilabilir, masajin alişkanlik yapici özelliği yoktur.

Eğitimli kişiler yapmalı
Bel ve boyun fitiklarinda uygulanacak masajin özellikle hekim gözetiminde ehil kişiler tarafindan yapilmasi büyük önem taşir. Eğitimsiz kişiler tarafindan yapilan masaj uygulamalarinda kalici bozukluklar karşimiza çikabilir."

Masajin klasik masaj, konnektif doku masaji, manuel lenf drenaji, thai masaji, aromaterapi masaji gibi yöntemleri olduğunu belirten Dr. Güngör, masaj için doğru zamanlamanin da önemli olduğunu belirtiyor. Akut dönem açik yara ve kiriklar üzerinde, kas ve tendon yaralanmalarinin akut döneminde, iltihapli romatizmalarin aktif döneminde, deri ve damar iltihaplanmasinin olduğu bölgeler üzerine masajin yapilmamasi gerektiğini belirren Dr. Güngör, şöyle devam ediyor:

"Yanliş uygulamalarda ağri artabilir, kas-tendon gibi dokulardaki yaralanmalar ilerleyebilir, enfeksiyon kaynaği mikroorganizmalar vücudun diğer bölümlerine ilerleyip başka odaklarda yeni enfeksiyonlar ortaya çikarabilir."
 
Geri
Top