• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Yanma nedir ? Yanma çeşitleri nelerdir ?

Suskun

V.I.P
V.I.P
Yanma nedir ? Yanma çeşitleri nelerdir ?

Yanma basit bir kimyasal olaydır. Tutuşma sıcaklığı oksijen ve yanıcı madde yeterli miktarda bir araya gelirse yanma olayı gerçekleşir.

Yanma olayı dört şekilde meydana gelir.

Yavaş Yanma : Yanan maddede alev, ısı, ışık ve korlaşmanın görülmemesi ile
oluşan yanmaya denir. Yanıcı maddenin buhar ve gaz çıkarmama halidir.( Metallerin yanması)

Hızlı Yanma : Yanan maddede alev, ısı, ışık ve korlaşmanın görülmesidir.

Patlama ve Patlama Şeklinde Yanma : Yanan maddenin parlama ve patlama ile
yanmasıdır. (Petrol ürünleri parlama, barut ise patlama ile yanar)

Kendi Kendine Yanma : Yavaş yanmanın hızlı yanmaya dönüşmesidir.
 
A Sınıfı Yangınlar

Katı madde yangınlarıdır.Bunlar odun kömür gibi maddelerdir. Soğutma ve yanıcı maddenin uzaklaştırılması ile söndürülebilir.

B Sınıfı Yangınlar

Yanabilen sıvılar bu sınıfa girer. Benzin ve yağ gibi yanabilen sıvılardır. Soğutma (sis halinde su) ve boğma (Karbondioksit, köpük ve kuru kimyevi toz) ile söndürülebilir.

C Sınıfı Yangınlar

Likit petrol gazı, hava gazı, hidrojen gibi yanabilen çeşitli gazların yanması ile oluşan yangınlardır. Kuru kimyevi toz, halon 1301 ve halon 1211 kullanarak söndürülebilir. Elektrikli makine ve hassas cihazların yangınları da bu sınıfa dahil edilebilir.

Elektrik donanımlarının yanmasıyla oluşan yangınlar ayrı bir sınıf içinde değerlendirilmeyip C sınıfı yangınlar başlığı altında incelenebilir. Elektrik akımı kesilerek müdahale edilmeli ve karbondioksit gazı kullanılmalıdır.

D Sınıfı Yangınlar

Yanabilen metallerin ve alaşımların (Magnezyum, Lityum, Sodyum, Seryum gibi) yanmasıyla meydana gelen yangınlardır.etkili söndürücüsü olan trimotoksinboroksin bulunmadığı taktirde kum aynı işlemi görür. Kuru kimyevi tozlar bu yangınları söndürmede kullanılırlar.
 
Geri
Top