Yapılan bir araştırmaya göre, yaşlıları en çok çocukları, eşleri ve torunları mutlu ettiği ortaya çıktı.
Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YAŞAM) Müdürü Prof. Dr. Emine Özmete, Türkiyede 18-24 Martın Yaşlılara Saygı Haftası olarak kutlandığını anımsattı.
Birleşmiş Milletlerin (BM) "21. Yüzyılda Yaşlanmak" raporuna göre, 1950 yılında 60 yaş ve üzerinde 205 milyon kişinin bulunduğunu, 2012de ise bu sayının 810 milyona yükseldiğini ifade eden Özmete, raporda en az 10 yıl içinde bu sayının 1 milyara, 2050ye kadar ise 2 milyara çıkmasının öngörüldüğünü dile getirdi.
YAŞLILARIN GELECEĞİNE YÖNELİK STRATEJİLER GELİŞTİRİLMELİ
Ülkelerin yaşlanma ve yaşlılığa ilişkin gündemlerini belirlemeye ve bunu uluslararası düzeyde paylaşmaya çaba gösterdiğini ifade eden Özmete, Türkiyede de yaşlılığın geleceğine ilişkin öngörülerin belirlenebilmesi için nüfus projeksiyonlarının ortaya konulmasının yanı sıra yaşlılık ve yaşlanmaya ilişkin veri tabanı oluşturabilecek araştırmaların yürütülmesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Özmete, 1970lerin sonlarından bu yana doğum oranlarının düşmesinin, toplumdaki yaşlanan nüfus oranında artışa neden olduğunu, bu verilerin ileri yaşlara gelindiğinde bakımın sağlanması konusunda endişeleri de artırdığını vurguladı.
KALİTELİ BİR HAYAT SUNULMALI
Dünyada ve Türkiyede yaşlanmanın yanı sıra ileri yaştaki bireylerin nüfus içindeki paylarının artığının altını çizen Özmete, "2011 yılı verilerine göre Türkiyede 90 üstü yaşta 79 bin 428 yaşlı var. Bu da bizim bu konuya artık daha fazla eğilmemiz gerektiğini gösteriyor. Yaşlıların durumuna yönelik bazı saptamalarda bulunmamız ve stratejiler geliştirmemiz lazım. Özellikle yaşlıların bakımı konusunda daha bütüncül ve geleceği planlayan yaklaşımlara ve çözümlere ihtiyaç duymaktayız. Yaşlıların daha kaliteli bir yaşam sürmesi için hem ailelere hem de yaşlılara sunulan olanakları artırmalıyız" dedi.
EN ÇOK SAĞLIĞA ÖNEM VERİYORLAR
TÜİKin Yaşam Memnuniyeti Araştırmasına göre, Türkiyede 65 ve üstü bireylerin yaklaşık yüzde 20sinin emekli maaşlarından memnun olduğunu anlatan
Özmete, 55-64 yaş grubundaki emeklilerin de yaklaşık yüzde 85inin maaşlarından memnun olmadığını belirtti.
65 ve üstü yaş grubundakilerin yaklaşık yüzde 76sının sağlık hizmetlerinden memnun olduğunu ancak yüzde 82sinin doktorların kendilerine davranışlarından memnun olmadığına işaret eden Özmete, "Yaşlıları mutlu eden değerler arasında ilk sırada sağlıkları geliyor. Yaşlıları yüzde 86 sağlıkları, yüzde 7 sevgi, yüzde 4 ile para mutlu ediyor. İş ve başarı gibi değerlere ise çok az önem veriyorlar" diye konuştu.
YAŞLILARIN YÜZDE 50'Sİ MUTLU
Yaşlıların genel mutluluk düzeyleri incelendiğinde, yüzde 7sinin çok mutlu, yüzde 50sinin ise mutlu olduğunu ifade eden Özmete, yaşlılara en çok mutluluk veren kişilerin yüzde 20 çocukları, yüzde 7 eşleri ve yüzde 5 torunları olduğuna dikkati çekti.