• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Yaz İshalleri Nedir? Yapılan Tahliller Nelerdir?

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
Havaların ısınıp yazın gelmesiyle yaz ishalleri adı verilen hastalıklarla sık olarak karşılaşmaktayız.Bu konuda ellerin ,yiyeceklerin özenli olarak yıkanması koruyucu olarak önemlidir.Ayrıca özellikle içme sularının temizliği için de gerekli önlemler alınmalıdır.
İshal Nedir?
İshal, dışkılama sayısında artışla beraber, dışkının şekilsiz bir hal almasıdır. Normalde dışkı kuru ve şekilli iken, ishal durumunda içerdiği su miktarı artarak şekilsiz ve sulu olur.
İshal nedeniyle barsak hareketleri artar, normal süreden daha kısa aralıklarla dışkılama ortaya çıkar. Örneğin günde bir kez katı, şekilli dışkılaması olan bir kişi, günde 3-4 kez veya çok daha fazla dışkılıyorsa veya dışkı cıvıklaşmış, su gibiyse ishal tanısı koyulabilir.
İshal nedenlerinin başında mikrobik ishaller gelmektedir ki, konumuz olan yaz ishalleri de bu gruptandır. Mikroplar dışında başta antibiyotikler olmak üzere çeşitli ilaçlar, çeşitli mide-barsak hastalıkları, bazı hormonal hastalıklar, barsak veya barsak komşuluğunda ortaya çıkan tümöral durumlar, aşırı ve ani ısı değişimleri de ishale neden olabilir.
Yaz ishallerinin nedenleri sıkça bakteriler ve protozoon denilen gözle görülmeyen parazitlerdir.İnsanlar, yaz aylarında daha fazla su tüketir. Böylece, bu tüketimin beklenmeyen bir sonucu olan yaz ishalleri, çoğunlukla mikroplu suların içilmesi veya bu sularla yıkanmış meyve ve sebzelerin yenilmesiyle ortaya çıkar. Bazen insanlar ishal olup bu mikropları dışkıları ile çevreye yayabilir. Dışkıyla bulaşmış ellerin ağıza götürülmesi sonucu da ishal olabilir. Her zaman kullanılan suların sağlıklı olup olmadığını bilmek mümkün olmaz. Doğada, özellikle insan ve hayvan dışkılarıyla kirlenmiş sularda yaşayan, ishal nedeni olabilecek çeşitli mikroplar bulunmaktadır. Bunlar özellikle durgun sularda, kanalizasyonun karıştığı sularda, iyi ilaçlanmamış içme ve kullanma sularında, özellikle yaz aylarında uzun süre canlı kalarak çoğalır. Bu suların içilmesi veya böyle sularla bulaşık, sıcak ortamda beklemiş gıdaların, örneğin çiğ sebzelerle hazırlanmış salata ve meyvelerin tüketilmesi sonucu ishal yapan mikroplar, ağız yoluyla alınarak insanların barsaklarına ulaşır. Bu etkenlerin bir kısmı barsak duvarında iltihap oluşturarak barsak hareketlerini artırır, hem de barsağa su ve iltihabi hücrelerin geçişine neden olur; bir kısmı ise barsakta iltihap yapmadan, salgıladıkları toksin denilen zehirli maddelerin etkisiyle su ve tuz geçişini artırmak suretiyle ishale neden olur.
Yaz ishallerinin en önemli belirtisi dışkılama sayısının artması ve dışkı vasfının değişmesidir. Dışkı, cıvık, patates püresi görünümünde olabileceği gibi, sümüksü ve iltihaplı veya su gibi olabilir. Su gibi tariflenen ishallerin çoğunluğu paraziter nedenlidir. Kolera olarak da bilinen pirinç suyu kıvamında son derece tehlikeli ishal de yazları görülmektedir.Ancak son yıllarda gerek ülkemizde gerekse dünyada alınan yaygın tedbirler nedeniyle görülme sıklığı oldukça azalmıştır.Salmonella ve Shigelle bakterilerine bağlı ishaller de yazın görülebilmektedir.

İshalde Yapılan Tahliller Nelerdir ?
Dışkının gerek mikroskopla yapılan incelemesi gerekse bakteriyolojik olarak yapılan kültür incelemeleri tanıda kullanılmaktadır.Dışkı mikroskopisi deneyimli Parazitologlar tarafından incelendiğinde hızlı bir şekilde tanı koydurabilir.Ayrıca viruslerin yol açtığı kimi ishallerde de hızlı ve kolay testlerle tanı koyulabilmektedir.
Dışkının bakteriyolojik incelenmesi ise nisbeten daha geç sonuç vermektedir.Ama Salmonella,Shigella ve Kolera gibi etkenlerin tanısında son derece yararlıdır.Bakteriyolojik incelemeler 2 güne kadar sürmektedir.
 
Geri
Top