Yazı Yazmaya Ne Kadar Zaman Ayırmalıyız

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Bir çoğumuz yazı yazma noktasında bir takım sıkıntılar yaşıyoruz. Bazen bu problemler öyle bir seviyeye ulaşıyor ki aylardır yazı yazmadığınızın farkına varıyorsunuz. Kendinize yeterince bahane sıktığınıza göre acı gerçeklere duymaya hazır olduğunuzu umuyorum. Yazı yazmak için sadece bir saatinizi ayırmanız yeterli.
Elimize kalemi aldığımıza göre başlayalım.
Başım ağrıyor. Bu sabah sular kesildi, güne kötü başladığım için bir şey yazabileceğimi sanmıyorum. Ev işlerinin halledilmesi gerekiyor. Bugün iş çok yorucuydu, bir şey yazmaya halim yok. Yazmak çok zaman alıyor. Bahanelerin bir sonu yok.

Yolun başı soğandan acı, sonu ise baldan tatlıdır.​

Size ilk önce bir tavsiye vereceğim; insan çevresine, arkadaşlarına, ailesine yalanlar söyleyebilir ancak kendisine söyleyemez. İnsan kendisini bilir. Tavsiyem ise, aynanın karşısına geçin ve ne kadar acı olsa bile kendinize gerçekleri söyleyin.
Gerçekler acı değil mi?

Bahaneleri bir kenara bıraktığımıza göre yazı yazmak için ne kadar zaman ayırmalıyız ve bunu nasıl yapmalıyız. Öncelikle bu yazıyı okuyacak insanların bir konuda avantajları olduğunu söylemeliyim. Yazar olmadan evvel birer okuyucusunuz. Hem de en iyisinden, okuma kültürü oturmuş bir okuyucu. Yani üretken olmanız için önünüzde bir engel yok. Kendiniz korkuluk gibi önünüzde dikilmediğiniz sürece.

İyi bir okuyucu, izleyici, dinleyici kısaca hayatı ot gibi yaşamıyor iseniz, gün içerisinde aklınıza bin bir çeşit düşünce, hikaye ya da bir senaryo geliyor. Tek mesele bir kaç dakikanızı ayırmak ve yazmak.

Bir fikrimiz var, yeterince evirip çevirdik. Geldik en stresli noktaya, kalemi elinize alıp yazmak. Bir yılı aşkındır amatör yazarlar topluluğu içerisindeyim. Çoğunlukla yazma noktasında şikayetlerin temelinde bulduğum şey ise mükemmeliyetçilik.
Ne kadar İyi Olsa da Yazını Gözden Geçirmeyi İhmal Etme
Hikayenizi yazdınız. Hemen yayınlayamazsınız. Öncelikle yazınızı bir kaç dakika dikkatlice okumalısınız. Mümkünse iki kez okuyun. Olası yazım yanlışlarını, imla hatalarını düzeltmeli, fazlalık olduğunu düşündüğünüz kelime ve cümleleri silmeli veyahut uyumsuz kelimeleri uyumlu olanlar ile değiştirmelisiniz.

İkinci veya üçüncü el programlarına pek inanmıyorum. Kişisel olarak bir redaktör olanın daha elverişli olduğunu düşünüyorum. Hem fikrinizi daha iyi bir şekilde okuyucuya yansıtmak hem de kişisel olarak bir deneyim kazanmak için kendi redaktörlüğünüzü yapmanızı şiddetle tavsiye ederim.

İmla hatalarını ve yazım yanlışlarınızı düzeltmek muhtemelen bir kaç dakikanızı alır. Bazı kısımlarda yaptığınız değişikliklerde çok vaktinizi almaz.​


Anlayacağınız üzere bir saat içerisinde harika ve iyi yazılmış bir yazı yazılabilir. İşlerinizi basit tutmaya özen gösterin. Komplike yapılardan ve karmaşık anlatımlardan uzak durun. Bu süre zarfında araştırma yapın, duyularınızı çalıştırın, dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak durun.

Biraz emek harcamalıyız, belki bugün değil, belki yarın değil, belki bir sonraki ayda değil ancak istikrarlı bir şekilde mücadelemize, hayatın meşakkatine rağmen devam ettiğimiz sürece bir gün olmak istediğimiz o noktaya varacağız.
 
Top