Yeni annelerin merak ettikleri

MeRciMeK

V.I.P
V.I.P
Gözünüz aydın! Bebeğinizin dünyaya geldi. Onun gelmesiyle aklınızda onlarca soru takıldı...

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökhan Mamur yanıtlıyor...

"Bebeğim yeni doğdu ve sütüm yeterli gelmiyor, üstelik sürekli ağlıyor. Ne yapmalıyım?"
Yeni doğan bebeğin midesi küçük bir bilye kadardır, orası ne kadar süt tutabilir ki? Doğumdan sonraki ilk gün bebeğinizin bir çorba kaşığı kadar anne sütü alması bile yeterli olabiliyor. Bebeğinizin ağlaması ve sürekli emmesi çok doğal çünkü o, göğüs dokunuza sipariş veriyor. 'Ben bu kadar süt istiyorum' diyor. Göğüs dokunuz da bu uyarıyı hissederse süt üretir. Bebeğiniz sakin durursa bedeniniz alması gereken bu uyarıyı alamaz ve süt üretilemez.

"Bebeğimin göbeğine iyot mu süreyim, alkol mü?"
Doğumdan sonra göbek kesilince mikrop öldürücü sıvılar o bölgeye sürülür ancak yapılan araştırmalarda evdeki göbek bakımlarında herhangi bir şey sürmemek gerektiğini gösteriyor.

"Ana kucağı almalı mıyım?"
Evet, bebeğiniz için alacağınız en önemli gereç ana kucağıdır. Bu, bebeğinizi araba kazalarında korumakla birlikte, genel anlamda güvenli bir taşıma ortamı sağlar. Bebeğinizi doğrudan ana kucağına yerleştirin, tam anlamıyla emniyet kemerlerini sıkıca takın. Arabada arka koltuğa ters bakacak şekilde arabanın emniyet kemeriyle sabitleyin. Saatte 50 km hızla giderken kaza olursa bebeğin ağırlığı sekiz torba betona dönüşür ve bu şekilde çarpan çocuk ne yazık ki yüksek olasılıkla kaybedilir.

"Gözleri sürekli çapaklanıyor ne yapmalıyım?"
Normalde gözyaşları göz küresini yıkar ve alt ile üst göz kapağının birleştiği buruna yakın tarafta bulunan kanaldan burun içine akar (Bu nedenle ağladığımızda burnumuz akar; çünkü akan şey aslında gözyaşlarıdır). Ama bebeklerin kafatası küçüktür ve içindeki tüm yapılar miniktir. Bu kanal dahil olmak üzere. Bu nedenle gözyaşları bazen buruna akamayabilir ve yıkamaları gereken pislikler veya mikroplar yine de göz küresinin üstünde kalır ve çapak olarak karşımıza çıkar. Temiz suyla bebeğinizin göz kapaklarını silin. Göz kapaklarında veya gözde kızarıklık, şişlik varsa doktorunuza başvurun.

"Burnu neden çok tıkalı oluyor, ne yapmalıyım?"
Bebeğinizin burnu da miniktir dolayısıyla en ufak bir şişlik veya salgıyla nefes alıp vermesi güçleşir. İşin ilginç yanı da bebekler ağızlarından değil burunlarından nefes alıp vermeye programlanmışlardır. Bu nedenle burnu tıkalı olup ağzını da kapatan bebeğiniz nefes alamadığından çok sinirlenir ve ağlamaya başlar. Böylece nefes alır. Burnundan sesler gelebilir ancak eğer emerken nefes alabilmek için kendini çekiyorsa veya uyurken ağzını kapattığında nefes alamayıp ağlayarak uyanıyorsa, o zaman burnuna müdahale edin. Serum fizyolojik, deniz suyu, buhar ve burun aspiratörleri bu iş için iyi gelecektir. Tabii, biraz da sabır. Bu tür sorunlar yaşamın ilk 6 ayında sık görülür, kafatası büyüdükçe de hafifler.

"Bebeğim gaz veya kaka yaparken ağlıyor çok zorlanıyor, ne yapmalıyım?"
Çoğu zaman hiçbir şey. Bir bebek düşünün ki dokuz ay boyunca anne rahmindeki jakuzide yattı ve büyümek dışında hiçbir şeyle ilgilenmedi. Şimdi gaz, çiş, kaka, emme, nefes alma, giyinme gibi olaylarla uğraşmak zorunda. Bu bebeciğin alışması gereken çoook şey var! Bebeğiniz gaz ve kaka yaparken renkten renge girebilir ve zorlanabilir. Eninde sonunda gazını çıkarıyorsa ve kakasının kıvamı yumuşaksa sorun yok. Bunu aşan sorunlarınız varsa doktorunuzla paylaşın.

"Anne sütünü artırmak için bir buçuk litre sıvı tüketmek gerektiği doğru mu?"
Hayır, normal miktarlarda beslenin ve yalnızca susuzluk hissinizi giderin, çok miktarda sıvı tüketmek sütünüzü artırmaz. Anneliğe hoş geldiniz!
 
Top