YİRMİ YAŞ DİŞİ NEDİR?
Yirmi yaş dişleri diğer dişler gibidir. Her diğer diş gibi işe yarar öğütmemizi sağlar, gelecek zamanlarda azı dişlerine bir şey olduğunda bunlardan yararlanılıp, köprü yapılmasını sağlar. Her görülen yirmi yaş dişini doktorlar çekmek istemezler. Çünkü ileriki yaşlarda kurtarıcı olabilirler.
YİRMİ YAŞ DİŞİ NE ZAMAN ÇEKİLMELİDİR?
Yirmi yaş dişi her zaman kurtarıcı olmayabilir. Yirmi yaş dişi normal pozisyonda değilse o zaman hep sorun vardır. Yirmi yaş dişi normal pozisyonda ise normal çıkıyorsa çekilmesine gerek yoktur. Ama yan çıkıyorsa o zaman mutlaka sorunlar vardır ve bu sorunların hepsi bir arada da olabilir. Ağrı olabilir, öndeki dişi çürütebilir, öndeki dişleri ittirdiği için öndeki bütün dişlerin çarpık olmasına neden olabilir, bu gibi durumlarda yirmi yaş dişinin çekilmesi gerekebilir. Yirmilik dişi çekilebilecek durumda değilse yan çıkıyorsa bu dişi uzmanların çekmesi gerekir. Bu diş iltihablara neden olur, yüzde şişkinlik yapar, dişlerde ağrı olur. Antibiyotik tedavisinden sonra iltihap giderildikten sonra çekim yapılmalıdır.
RAHATSIZLIK VERMEYEN DİŞ ÇEKİLMELİ Mİ?
Rahatsızlık vermiyorsa yirmi yaş dişi kesinlikle çekilmemelidir. Ancak bir rahatsızlık varsa yani öndeki dişleri sıkıştırıyorsa, öndeki dişleri ileri doğru ittirip ön dişlerin çarpık olmasını sağlıyorsa veya öndeki dişe olumsuz bir şekilde yaklaşıp bir önceki dişin çürümesine neden oluyorsa ,ağrısı oluyorsa, o bölge rahat temizlenemiyorsa çünkü en arkada olduğu için yirmi yaş dişi oraya kadar diş fırçası,diş iplerini ulaştırabilmesi zor oluyor eğer böyle bir durum varsa yirmi yaş dişi çekilir. Veya çıkamayıp sürekli ağrı yapıyorsa en büyük neden yirmi yaş dişin çekilmesinde ağrıdır ve çok ağrılı bir yirmi yaş dişi mutlaka çekilmelidir.
Yirmi yaş dişleri temizlenmesi zor alanlarda yani ağzın en arkasında yer alırlar. Kişi yirmi yaş dişlerine gereken özeni göstermez ise bakteriler bu bölgelerde toplanır. Bakteri toplanması ise kötü ağız kokusu ve diş çürümelerine davetiye çıkarır. Dişin çürümesi ağzın daha da kötü kokmasına neden olur. Dolgu ile tedavi edilmemesi dişinm iltihap kapmasına yol açar. Bazen de gömük yirmi yaş dişlerinin üzerini kaplayan diş etinin hemen altına bakteriler girerek enfeksiyona yol açar bu da kişide damak ağrısı olarak ortaya çıkar.