• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Yoğuşma ürünleri-Türkiyede yoğuşma

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Yoğuşma Ürünleri

Bazı kaynaklarda çiğ, kırağı ve kırç gibi yeryüzünde ya da yeryüzünde bulunan cisimlerin üzerinde meydan gelen yoğuşma ürünleri de yağış olarak değerlendirilmektedir. Halbuki yağış, su buharının serbest atmosferde yoğuştuktan sonra katı ya da sıvı halde yeryüzüne inmesi olayıdır. Onun için yeryüzündeki yoğuşma biçimlen ve yoğuşma ürünleri burada yağış olarak ele alınmayacaktır.

Yoğuşma ürünleri yeryüzü veya yeryüzündeki cisimlerin sıcaklık değen ve atmosferin yeryüzüne temas eden kısmının sıcaklık değeri arasındaki farkla ilgilidir.
Daha sıcak olan atmosferin içindeki su buharının, daha soğuk olan yeryüzünde vef veya buradaki cisimler üzerinde yoğuşmasıyla oluşurlar. Çığ ve kırağı oluşum bakımından aynıdır. Yoğuşma değeri 0°C ve daha üzerinde gerçekleşirse çığ, bu derecenin gerçekleşirse kırağı meydana gelir. Her ikisi de gece ile gündüz arasındaki sıcaklığın fazla olduğu dönemlerde (ilkbahar başlarında ve sonbahar sonlarında)

Çig: Gündüzlerin sıcak, gecelerin soğuk olduğu zamanlarda ve yeri« soğuk cisimler üzerinde yoğuşan su damlacıklarıdır. İlkbahar ve sonbahar

ÇÜ: Gündüzlerin sıcak, gecelerin soğuk olduğu zamanlarda ve yerlerde sabahları soğuk cisimler üzerinde yoğuşan su damlacıklarıdır. İlkbahar ve sonbahar aylarında atmosferdeki nem miktarı, yaz aylarındakinden daha fazladır. Gökyüzünün açık olduğu gecelerde radyasyonun da fazla olması nedeniyle toprak ve toprağın üzerindeki ustmlenn sıcaklığı düşer. Dolayısıyla bu soğuk toprağa ve/veya cisimlere temas eden daha sıcak havanın içindeki nem, temas yüzeylerinde su damlacıkları halinde yoğuşur.

Çiğ bulutlu gecelerde meydana gelmez. Çünkü bulutlar, yerin radyasyonla su kaybını azaltır.

Havanın yeryüzüne yakın kısımlarındaki su buharının, soğuk yeryüzünde ve veya buradaki cisimler üzerinde yoğuşması demek olan çiğ olayının tarımsal açıdan yaralı yönlen vardır. Çiğ olayından bitkilerin sağladığı nem, doyurucu olmaktan uzaktır. Ancak, kurak bir mevsimde, baygın durumda olan bitkiler için adeta can suyu görevi yapmaktadır.

Çiğden oluşan sudan bitkilerin yararlanma durumları, çevre koşullarına ve bitkinin özeliklerine göre farklılık gösterir.

Kırağı: Şiddetli radyasyona bağlı olarak, sıcaklığı 0°C’nin altında olan toprağa ve cisimlere temas ve sıcaklığı daha fazla olan havanın içindeki su buharının bu yüzeyler üzerinde yoğuşması ile kırağı oluşur. Buradaki yoğunlaşma urunu,
çok ince buz kristalleri şeklindedir. Kırağının yoğun bir şekilde oluştuğu yerlerde kar yağışı gibi bir manzara ortaya çıkar.

Çiğin aksine kırağı, tarım ürünleri için zararlıdır. Özellikle ilkbahar başlarında meyve ağaçlarının çiçeklenme döneminde, sebze bahçeleri ve bağlarda bitkilerin filizlenme dönemlerinde meydana gelen kırağı, bitkilerin bu hassas organlarında donmaya neden olur.

Sonbaharda meydana gelen kırağı ise, yazlık sebzelerin vejetasyon demem:ne rastladığı için donma yoluyla zarara neden olur.

Kırç: Görünüş olarak kırağıya benzer. Ancak oluşumu ondan farklidir. Kırç, aşın soğumuş su zerrelerinden oluşan sisin, uzunca bir süre kaldığı yerlerde meydana gelir. Böyle bir ortamda esen hafif rüzgârla harekete geçen havanın içindeki soğumuş su zerrelerinin, temas etiği soğuk ağaç dalları, telefon direkleri vb. cisimler üzerinde katı şekilde yoğuşmasıyla oluşur. Aynı yönde hareket eden hava içindeki su zerrelerinin cisimler yüzeyinde üst üste eklenmesiyle sivri buz çıkıntıları oluşur. Bu çıkıntılar rüzgârın esme yönünü gösterir.

kaynak:
Cemalettin Şahin'
in Türkiye Fiziki Coğrafyası kitabı

yoğuşma ile oluşan yağış şekilleri nelerdir
çiğ nedir kırağı nedir
çiğ ve kırağı hakkında bilgi
türkiyede çiğ ve kırağı
 
Top