• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Yolculuk Boyunca

MeRciMeK

V.I.P
V.I.P
Anne adayları tatil yolculuklarını nasıl yapmalı?

Hamilelikte, önceden tespit edilmiş bir problem yoksa seyahat engeli bulunmaz. Anne adayları için en ideal seyahat zamanı 18-24. haftalar arası, çünkü ani düşük ya da erken doğum en az bu dönemde yaşanır. Son üç ayda evden uzaklaşmak; hipertansiyon, erken doğum gibi durumlarda doktora ulaşmak zor olabileceğinden çok doğru değil. Uluslararası yolculuklarda risk faktörleri; gebeliğe ait, genel ve tatil yerlerindeki potansiyel riskler olmak üzere üç gruba ayrılır.

Hamilelikteki risk faktörleri

- Düşük riski içeren hamilelik
- Rahim ağzı yetmezliği
- Geçirilmiş dış gebelik
- Plasental sorunlar, vajinal kanama, çoğul gebelik
- 35 yaşından büyük ya da 15 yaşından küçük anne adayları

Genel risk faktörleri
- Damar tıkanıklığı ve damar içi pıhtılaşması
- Pulmoner (akciğer) hipertansiyon, ciddi astım
- Kalp kapak hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, böbrek yetmezliği

Tatil yerlerindeki risk faktörleri
- Potansiyel riskli bölgelere yolculuk
- Yüksekteki yerler, örneğin 2500 metrenin üstüne çıkmak
- Gıdalardaki bozukluklar
- Böcek ısırıkları
- Seyahat edilen bölge için canlı aşı yapılma zorunlulukları

Uçak yolculuğu
Hamilelikte son haftaya kadar uçak yolculuğu yapılabilir. Uçakların kabin içi basınçları kontrollü olduğundan yolculuğun bir tehlikesi olmaz. Ancak uluslararası uçuşlarda bazı uçak firmaları 32-34. haftalar arasında hamilelikte uçuşu sınırlandırır. Hamilenin, ciddi boyutta bir kansızlık sorunu varsa yolculuk ancak o zaman tehlikeli olur. Herhangi önemli bir sağlık sorunu yoksa hamile birinin uçakta aldığı riskler, hamile olmayan bir kadınla tamamen aynı. Uçak yolculuğundaki en önemli sorun hareketsizliğe bağlı olarak bacaklarda oluşan kan dolaşım bozuklukları. Bunun için hamileler periyodik olarak uçak içinde ayağa kalkıp bir süre hareket etmeli. Ayrıca hamileyken havaalanı güvenlik kapılarından mümkünse geçmemek daha doğru, çünkü doğacak bebeklerde çeşitli kan hastalıkları olasılığı yaratır.

Araba yolculuğu
Arabada hamilenin emniyet kemeri takması, bebek üzerinde olumsuz bir etki oluşturmaz. Bu yüzden herkesin olduğu gibi hamilelerimizin de emniyet kemerleri takılı olmalı. Ayrıca araçlardaki hava yastıkları devre dışına çıkarılmamalı. Genel yolculuk sırasında belki de en önemli risk, geçirilecek bir enfeksiyon ve oluşabilecek bir komplikasyon ile baş etme zorluğu. Vajinal kanama, ciddi baş ve karın ağrıları, karında kasılma, su kesesinin açılması ya da görme problemleri gibi sorunlar hemen bir doktora başvurmayı gerektirir. Temizliğinden emin olunmayan su ve yiyecek tüketimi, bağırsak enfeksiyonlarına neden olabileceğinden dikkatli olunmalı. Mümkünse yolculuk sırasında, ülkelerin bilinmeyen tatları denenmemelidir çünkü alışık olmadığımız tatlar mide ve bağırsak şikayetlerine neden olabilir.

Sonuç olarak nereye ve nasıl yolculuk yapılırsa yapılsın, mutlaka öncesinde hamileliği takip eden doktorun fikir ve önerilerini almak en doğrusu. Uygun şartlar oluşturulduğunda ise, bir hamile istediği gibi keyifle yolculuk yapabilir.
 
Geri
Top