• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Yulaf Ezmesinin Faydaları, Yulafın Faydaları

Papatya

V.I.P
V.I.P

Yulaf Nedir?

Yulaf (Avena), bol nişastalı taneleri (tohumları) için yetiştirilen bir tarım bitkisi.

r3RvQN.webp


Daha çok hayvan yemi olarak kullanılan bu tahıldan insanların beslenmesinde de yararlanılır.
Bir yulaf tarlası, buğday ya da arpa başaklarına benzemeyen, salkım biçimindeki dağınık başakları sayesinde öbürlerinden kolayca ayırt edilebilir. Sapçıkların ucunda bulunan başakcıkların her biri iki ya da üç tohum içerir. Dışları kılıfta (iç kavuz) örtülü olan bu tohumların ikisini (ya da üçünü) birden yeniden zarsı iki yaprak (dış kavuz) kuşatır.

Yulafın beyaz, siyah, sarı, kırmızı ya da boz tohumlu, kısa ya da uzun saplı pek çok çeşidi vardır. Tarım uzmanlarının öteden beri sürdürdükleri çalışmalarla değişik iklim ve toprak koşullarına uygun yulaf çeşitleri geliştirilmiştir. Örneğin, bunlardan kırmızı yulaf sıcak ve nemli iklimlerde yetiştirilir.

ABD ve Rusya dünyanın en çok yulaf üreten ülkeleridir; ama, İskoçya, İsveç ve Finlandiya gibi küçük kuzey ülkelerinde, buğday ve çavdardan daha iyi ürün verdiği için yulaftan geniş ölçüde yararlanılır.

Türkiye'de ise başlıca Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde yetiştirilen yulafın üretimi 350 bin tona yaklaşır.

Bol miktarda nişasta ile protein, vitamin ve mineraller de içeren yulaf taneleri en çok hayvan yemi olarak kullanılır.
Ayrıca bitki tazeyken biçilerek yeşil yem ya da taneler hasat edildikten sonra kuru yem olarak hayvanlara yedirilir.
Yulaf unundan hazırlanan hamur buğday unu gibi kabarmadığından ekmek yapımında kullanılmaz.
Yulaf unundan daha çok lapa ya da gözleme gibi yiyecekler yapılır; taneleri ise özellikle kahvaltı için hazırlanan, besleyici değeri yüksek tahıl karışımlarına katılır. Yulaf eskiden buğdayın pahalı olduğu dönemlerde onun yerini almıştır. Bugün de kuzey ülkelerinde yulafın gıda ürünleri arasında küçümsenmeyecek bir yeri vardır. (Kaynak; Vikipedi)

EgpM6Z.webp


Temizleyici özelliğe sahiptir

İçerdiği yüksek miktarda aminoasit sayesinde karaciğerde lektin üretimini uyarır ve böylece vücudunuzdan toksinlerin arındırılmasını destekler. Yulaf ezmesi yemek, lifin “bir bariyer oluşturması” nedeniyle arter duvarlarını temizlemek için faydalıdır. Böylece kalp sorunları, kolesterol ve diğer pek çok soruna neden olan yağ birikintilerinin önüne geçilmiş olunur.

Kan şekeri seviyelerini kontrol etmenizi sağlar

Bu, diyabetten muzdarip olanlar için çok iyi bir haberdir. Nişasta sindirimini iyileştirmek ve özellikle yemekten sonra glisemik seviyelerini muhafaza edebilmek için yulaf ezmesini diyetinize mutlaka katmanız önerilir.

j8jR1m.webp

Sindirimi iyileştirir

Öğle veya akşam yemeği yedikten sonra sorun yaşıyorsanız, yulaf ezmesi yemek safra kesesi asitlerini azaltmaya yardımcı olur. Bu aynı zamanda bağırsak geçişini kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Yavaş emilen karbonhidratlar açısından zengin olması nedeniyle yemek arzusunun kendini daha geç göstermesini sağlar. Bu nedenle, bu özellikle diyet yapmaya başlayanlar için çok iyi bir alternatiftir.

Çok değerli proteinler içerir

Yulaf ezmesinde sekiz adet temel aminoasit mevcuttur. Bu da onu çok önemli biyolojik değere sahip bir protein kaynağı yapar. Bu kalite, onun vücudunuzda yeni dokular oluşturmasına yardımcı olur.

2r54NA.webp

Anti-kanserojendir

Amerika Birleşik Devletleri’nde yulaf ezmesinin bu ülkede ve pek çok diğer ülkede çok yaygın bir hastalık olan kansere karşı koruyucu bir kuvvet olma özelliği araştırılmıştır. Yulaf ezmesinin bu özelliği onun içerdiği fitokimyasallar (bitkisel kimyasallar) sayesinde mümkündür. Bu nedenle, göğüs veya kolon kanseri riskini %10’un üzerinde azaltmak için her gün yulaf ezmesi yemenizi öneriyoruz.

 

Kalbiniz için iyidir

Bunun nedeni yulaf ezmesinin bol miktarda Omega 3 ve linoleik asitler içermesidir.
Bu “iyi yağ” olarak bilinen maddeler, kötü kolesterolü (LDL) azaltmaya yardımcı olarak kalp ve beyin aktivitelerini destekler.


Br4g6p.webp

Merkezi sinir sisteminize yardımcı olur

İçerdiği B vitamini kompleksi sayesinde sinir sisteminin işlevini geliştirir, korur ve dengeler.

Tiroid sorunlarını önler

İlgili bezin doğru bir şekilde işlemesine yardımcı olan bir mineral olan iyot içermesi sayesinde özellikle hipertiroidi önler.

Osteoporozu (kemik erimesi) önler

İyi kemik sağlığı için gerekli kalsiyum seviyelerine sahiptir ve böylece demineralizasyonu önler.

ZZJRQG.webp

Kilo vermenize yardımcı olur

Bu nedenden dolayı bunu aç karnına veya kahvaltıda yağsız sütle veya soya sütüyle, portakal suyuyla veya kabuklu yemişlerle birlikte yemeniz önerilir.

En iyi enerji kaynaklarından biridir

Bu nedenle onu sabah ilk iş veya öğleden önce yemenizi öneririz. Bu özellikle uzun saatler çalışanlara veya bir sınav için hazırlananlara ihtiyaçları olan enerjiyi sağlayacaktır.

Güzellik bakımları için destek sağlar

Yulaf ezmesinin özelliklerinden faydalanmak için onu yemeniz yeterlidir. Ancak arzu etmeniz durumunda onu bir nemlendirme kremiyle karıştırıp topikal olarak da uygulayabilirsiniz. Bu herhangi bir güzellik malzemesinden çok daha ekonomiktir ve çok iyi pullanmayı önleyici özelliğe sahiptir.

oj9l8b.webp

Yulaf Ezmesini Nasıl Yemeli

Yulaf ezmesini diyetinize katmanın en iyi yollarını aşağıda listeledik


Yulaf ezmesi karışımı

Elma, muz, armut, süt (veya yoğurt) ve bir çorba kaşığı yulaf ezmesini blendıra koyun ve iyice karıştırın. Bu mükemmel karışımı günün herhangi bir zamanında içebilirsiniz ve böylece vücudunuzu daha sağlıklı kılabilirsiniz. Arzu etmeniz durumunda bir miktar şeker katarak tatlandırabilirsiniz.


ld9RrJ.webp

Krep

Bunlar tercihinize göre tuzlu veya tatlı olabilir. Bir miktar yulaf ezmesini sütle karıştırarak hazırlayın, daha sonra sebze ve baharat veya reçel ve tatlılarla doldurun.


Yulaf ezmesi ekmeği


Bu gerçekten lezzetli bir kepekli ekmektir. Buna tarçın veya hindistancevizi ekleyebilirsiniz. Fırında kabarmasını sağlamak için maya eklemeyi unutmayın. Ayrıca üzüm, tohumlar, ceviz, çikolata, vs. ekleyebilirsiniz.


Yulaf ezmesi kurabiyeleride bir o kadar lezzetli

Yulaf ezmesi atıştırmalıklar için mükemmel bir seçenektir. Kakao, badem veya ceviz içeren çeşitleri mevcuttur.

Salata için malzemeler

Doğranmış soğan, domates, haşlanmış patates, salatalık, marul, rendelenmiş havuç (ve aklınıza başka ne gelirse) gibi malzemelere bir de yulaf ezmesini ekleyebilirsiniz. Yulaf ezmesinin bu durumda 25 dakika kaynatılması (arzu etmeniz durumunda tuzla birlikte), süzülmesi ve soğuk suyla durulanması gerekir.


Sebzeleri ve eti kaplamak için harika bir seçenek oluyor

Ekmek kırıntıları veya un kullanmak yerine patlıcan, tavuk, balık, et, vs. harcı hazırlamak için yulaf ezmesi kullanabilirsiniz.

Kahvaltıda en güzel tercihiniz yulaf olmalı

En popüler tüketimi bu şekildedir. Ham yulaf ezmesi gevreğini bir miktar süte veya yoğurda katın. Bazıları bunu doğrudan portakal suyuna katmayı tercih ederler. Bu kabızlığı önlemenize yardımcı olacaktır ve size gün boyunca enerji sağlayacaktır.

 
Geri
Top