~meLek~
GalataSaray'ım
Yumurta mükemmel bir gıda olup güzel yiyecektir. Yumurta yüksek değerde protein ihtiva ettiği için yemeklerde kullanılabilir. Yumurtada 10 temel aminoasit mevcuttur. Yumurta, ayrıca A, D, E vitaminleri, thiamin, niacin, riboflavin, demir ve fosfordan oluşan 11 temel gıdayı temin eder. Yemeklerinize koyacağınız birkaç yumurta (60-90 gr) balık veya beyaz et yerine geçebilir.
Sabah kahvaltısının en büyük yoldaşı olan yumurta, insan yaşamının ilk aylarında en önemli besin olan anne sütünün yerini almayı başarıyor.
Günümüzde anneler çocuklarını doğduğu günden itibaren altı ay süreyle sadece anne sütüyle beslemeyi tercih ederken, son zamanlarda yumurtanın faydaları üzerindeki çalışmalarda anne sütü kadar yararlı olduğu belirtildi.
Uzun yıllardır kan kolesterolü seviyesini arttırdığı iddia edilen yumurtanın, artmış kan kolesterol seviyesinin de kalp riskini artırdığı savunuluyordu.
Fakat yeni çalışmalar ile birlikte bu durumun aslında aksi yaşandığı belirtilirken, yumurtayı bir haftalık süreç diliminde birkaç defadan fazla tüketmemiz önerilirdi.
Avrupa beslenme dergisinde yapılan araştırmalarda obez hastaların günlük öğünlerinde 2 adet yumurta yediklerinde kendileri gibi obez olan ve zayıflamaya çalışanlara göre daha fazla kilo kaybettikleri ve kolestrol düzeylerinin de daha düşük olduğu tespit edildi.