• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Yurt Dışından Getirilen Telefon Kaydı Nasıl Yapılır

Yurt dışı telefon kayıt nasıl yapılır? 2021 yılında yurt dışından getirilen telefon kaydı için harç ücreti ne kadar? Yurt dışı telefon kayıt süresi ne kadar? Tüm kayıt işlemleri kaç TL tutuyor? Kayıt işlemleri için istenen şartlar nelerdir? Yurt dışından getirdiğim telefonun kaydını yapan yerler nerelerdir? Ödeme işlemleri nasıl yapılır? Sim kart ile ilgili bilinmesi gereken konular ve herkesin merak ettiği yurt dışından getirilen telefon ya da telefonlar kaydı nasıl yapılır, ücret ve vergi bilgileri, süresi nedir?


Yurt dışı telefon kayıt nasıl yapılır birlikte bakalım!


Ülkemize giren Oppo ve Xiaomi gibi Çin malı cep telefonları fiyatları uygun olmasına rağmen özellikle iPhone, Samsung ve diğer pahalı modellerde Türkiye satış bedellerinin yüksek olması, insanların bu pahalı modelleri yurt dışından alma yoluna itmiştir. Elbette bunu gören devletimiz, vergi alabilmek için yurt dışından getirilen telefonların kayıt ücretlerini arttırmış ve bazı kısıtlamalar belirlemiştir.

Peki yurt dışı telefon kayıt işlemi nasıl yapılır? Yurt dışından getirilen cep telefonunu Türkiye’de kullanabilmeniz için kayıt yaptırmamız yasal bir gerekliliktir. Uygulanan yasaya göre, yurt dışından getirilen cihazın yurt içinde kullanılabilmesi için belirlenen süre içerisinde cep telefonu harcının ödenmesi ve IMEI numarası kaydının yapılması gerekiyor. Bu yapılmadığı zaman telefonu belirli bir süre sonra kullanamıyorsunuz.

Yurt dışından alınan telefon Türkiye’de kullanılabilmesi için nasıl kaydedilir sorusunun yanıtına tüm detaylarıyla girmeden önce, hemen tüm işlemlerin kısa bir özetini sizlerle paylaşalım.

YURT DIŞI TELEFON KAYIT İŞLEMİ

Yurt dışı telefon kayıt işlemi için 120 gün süreniz bulunuyor, yapmanız gereken işlemler çok kısa ama maliyetli! Aslında özet olarak sadece 2 adımda telefon kaydını tamamlayabiliyorsunuz!

İlgili Haber: Yurt Dışından Getirilen Telefonların Kayıt Süresi Uzatıldı

  1. Yurt dışı telefon vergisinin yani harcının ödenmesi (Gelir İdaresi Başkanlığı’na)
  2. Getirilen telefonun IMEI numarası kaydının yapılması (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na)

Yukarıdaki 2 işlemi de e-devlet üzerinden gerçekleştirebiliyorsunuz. İşte sırasıyla yurt dışı telefon kayıt işlemi adımları:

  1. E-Devlet şifrenizi henüz almadıysanız, size en yakın PTT şubesinden kimliğinizle birlikte gidip almalısınız.
  2. E-Devlet sistemine (turkiye.gov.tr) PTT’den aldığınız şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile giriş yapın.
  3. Cep Telefonu Harcı Ödeme uygulamasını seçerek belirlenmiş güncel harç bedelini ödeyin. (Aşağıda detaylı bilgi paylaşacağız)
  4. Hata yapmamak için son olarak e-Devlet (turkiye.gov.tr/imei-sorgulama) üzerinden telefonunuza ait 15 haneli IMEI numarasını girerek kaydını sorgulayın.
  5. Harç ödemesinin Pasaport sahibinin T.C. Kimlik Numarası, Ad-Soyad, Vergi Dairesi / Malmüdürlüğü, şehir ve telefonun IMEI No bilgilerini girin ve telefon kayıt harcını ödeyin.

3. Adım: E-Devlet şifreniz yoksa

E-Devlet şifreniz yoksa, alamıyorsanız ve yukarıdaki adımları uygulayamıyorsanız, cep telefonu harcını İnternet Vergi Dairesin’den, vergi dairelerine bizzat giderek veya Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bankalardan da ödemeniz mümkün.

IMEI Numarası nasıl bulunur

IMEI numarasını telefonunuzda birini arıyormuş gibi bulabilirsiniz. Arayacağınız kişinin cep telefonu yerine *#06# numarasını yazıp arama tuşuna basarak öğrenebilirsiniz.

4. Adım: Getirilen telefon GSM operatörlerinden de kayıt edilebilir


IMEI numarası kayıt işlemi e-Devlet üzerinden belge gerekmeden ve kendinizi hiç yormadan yapılabiliyor. GSM operatörünüzün (Vodafone, Turkcell, Turk Telekom) abone kayıt merkezlerinden IMEI numarası kayıt işlemini pasaportun aslı ve telefon vergisinin ödendiğini gösterir dekontu göstererek yapabilirsiniz.

Yurtdışı telefon kaydı kaç TL

2021 yılı içinde geçerli olmak üzere, yurt dışından getirilen cep telefonlarının Türkiye’de kullanılabilmesi için ödenmesi gereken kayıt ücreti 2.170 liraya yükseltildi. Buna ek olarak yurt dışından alınan telefonlar için 2020 yılında bir defaya mahsus olmak üzere 20 Euro “TRT Bandrol Ücreti” ödenmesi şartı da getirilmişti.

Yurt Dışından Getirilen Telefonlara Harç Zammı! Kayıt Bedeli Ne Kadar Oldu?

Yani yukarıdaki sebeplerle, yurt dışından getirilen cep telefonları için ödenmesi gereken vergi / harç bedeli 2.170 TL’ye, 20 Euro (yaklaşık 182 TL) eklendiğinde toplam maliyet 2.352 TL’ye yükselmiş oluyor.

Sıkça Sorulan Sorular ve Yanıtları

Yurt dışından getirilen telefon kaydı ne zaman yapılır? Alınan telefonun kayıt süresi ne kadar? Yurt dışından getirdiğim telefonu kayıt ettirmezsem ne olur? Aldığım telefonu kayıt ettirmeden kullanabilir miyim? Pasaportum yok, telefonu pasaportsuz nasıl kaydedebiliriz? Başkasının yurt dışından getirdiği cep telefonunu kendi üzerime kayıt ettirebilir miyim? Bu ve buna benzer soruların cevaplarını aşağıda sizlerle paylaşıyoruz, ilave sorularınızı yorum bölümüne yazmanız durumunda seve seve yanıt verebiliriz.

Yurt dışından telefon getirme süresi kaç yıl?​

İzin verilen süre 3 yıldır. Yani 3 yılda sadece 1 adet cep telefonu kaydı yaptırabilirsiniz. Buna göre, aynı pasaportla yeni bir telefon kaydı yaptırmak için 3 yıl beklemek gerekmektedir. Fakat başka bir pasaport numarasıyla kayıt yaptırabilirsiniz. Örneğin annenizin, babanızın ya da kardeşinizin pasaportuyla kayıt işlemi yapıp, telefonu kendiniz kullanabilirsiniz. Yalnız burada önemli nokta: pasaport bilgilerinin sahibi ile simkart sahibinin bilgilerinin eşleşmesi gerekmektedir.

Telefon kaydı için ne kadar sürem var?​

Yurt dışından telefonu getiren kişinin, Türkiye’ye giriş tarihinin 120 günü geçmemiş olması gereklidir. Tabi elbette bu pasaport sahibinin 3 yıl içinde başka bir telefon kaydı yaptırmamış olması da en önemli noktalardan biridir. Yani özetle, siz ya da bir başkası olsun Türkiye’ye girişten itibaren en geç 120 gün içinde yurt dışından getirilen cep telefonunun kayıt edilmesi gerekiyor.

IMEI kaydı yapılabilmesi için pasaport sahibinin Türkiye’ye giriş tarihinin 120 günü geçmemiş olması gerekir. Ayrıca pasaportun son üç yıl içerisinde başka bir cep telefonu kaydında kullanılmamış olması koşulu var. Yurt dışından getirilen cep telefonları yurt içinde maksimum 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir, bu süreden sonra telefonunun kaydı yapılamamakta ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından şebeke erişimine kapatılmaktadır.

Yurt dışından alınan telefon için kayıt hakkım var mı?​

Telefonunun yurt dışından geldi, peki IMEI kayıt hakkınız var mı? E-Devlet web sitesinden yurt dışı telefonu kayıt hakkınızın olup olmadığını sorgulayarak kontrol etmeniz gereklidir. IMEI Kayıt Hakkı Sorgulama sayfasına gitmek için buraya tıklayın. Kayıt hakkınız yok ise 120 gün içinde Türkiye’ye giriş yapmış ve son 3 yıl içinde başka bir telefon kaydı yapmamış bir pasaport sahibi bulmanız gerekecektir.

Harç ödemesi ve telefon kaydı nereden yapılır?​

Yurt dışından getirilen telefonu yurt içinde kullanabilmeniz için gerekli işlemleri yapabileceğiniz kurumlar:
  • Cep Telefonu Harcı diye bilinen verginin ödenmesi — Gelir İdaresi Başkanlığı’na
  • IMEI Numarası Kaydı — Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na

Yukarıda belirtilen kurumlarda tüm işlemleri online olarak yapabiliyorsunuz!

Harç ödeme ve kayıt işlemi internetten nasıl yapılır?​


Kredi kartınız, E-devlet şifreniz ve geçerli bir pasaportunuz varsa turkiye.gov.tr adresinden tüm işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

E-devlet şifreniz yoksa, e-Devlet şifrenizi PTT (postane) merkezlerinden şahsen başvuru ile üzerinde T.C. Kimlik numaranızın bulunduğu kimliğinizi ibraz ederek kolayca alabilirsiniz.

Yurt dışından getirilen telefonu herhangi bir ödeme yapmadan kullanabilir miyim?​


Gelen telefonu Türkiye’de en fazla 120 gün kullanabilirsiniz. 120 günün sonunda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından telefonunuzun şebeke bağlantısı kesilir.

Pasaportsuz telefon kaydı yapılır mı?​

Pasaport olmadan telefon nasıl kaydı nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, bu gibi bir durum yalnızca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Gürcistan ve Ukrayna gibi sadece kimlik belgesiyle gidilebilen ülkeler için geçerli bir uygulama olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bu ve bunlar gibi ülkelere pasaport kullanmadan yalnızca kimlikle gidilebildiği için, telefon kaydınızı da kimliğinizle yapabiliyorsunuz. Telefon kayıt işleminiz sırasında “E-Devlet” sitesinde pasaport yerine nüfus cüzdanı veya ID Kart seçeneğini işaretlemeniz gerekiyor.

Başkasının getirdiği telefonu farklı bir pasaporta kayıt edebilir miyim?​

Pasaport üzerinde yer alan kimlik bilgisiyle telefonda kullanılacak SIM kart sahibinin bilgilerinin aynı olması gerekiyor.

Eskiden yurt dışından alınan ya da başkası tarafından getirilen bir cep telefonu, 120 gün içinde yurt dışına giriş çıkış yapmış birisinin pasaportuyla kayıt edilebilmekteydi. Telefon harcı kullanacak kişi tarafından ödeniyor, pasaport sahibi kişi tarafından da kendi e-devlet şifresi ile kayıt yapılabiliyordu.

İlgili Haber: Yurt Dışından Getirilen Telefonların Kayıt Süresi Uzatıldı

Fakat 31 Mayıs 2019 tarihinden sonra uygulama değişti. Yurt dışından gelen telefonun başkasının pasaportuna kayıt dönemi tamamen engellendi. Yeni uygulamaya göre telefonu kullanan (hattın, yani SIM kartın sahibi olan) kişinin artık farklı birine ait pasaporta cep telefonu IMEI kaydı yaptıramamakta.

Adım adım yurt dışı telefon vergi ve kayıt işlemleri​

Aşağıdaki kolay adımları izleyerek yurt dışından gelen cep telefonu için harç (vergi) ve kayıt işlemlerini tamamlayabilirsiniz.

1. adım:​

Cep telefonu harcı ödenmesi​


İlk önce yurt dışından gelen telefonun kaydı için cihazın, “cep telefonu harcı” veya “yurt dışı telefon kayıt harcı” adları ile bilinen vergisini yatırmanız gerekir.
xiaomi-mi-10-ultra-jpg.80405
 

Yurt dışı cep telefon kayıt harcı 2021 yılı için kaç TL?​


2021 yılı için belirlenen yurt dışı cep telefonu kayıt harcı 2.170 lira olarak belirlenmiştir. Ayrıca, aynı tarihten itibaren 2021 yılı için bir defaya mahsus olmak üzere 20 Euro “TRT Bandrol Ücreti” ödenmesi zorunlu.

Ödemenin kimin adına yapılması gerekiyor?​

Yurt dışı telefon harcı ödemesinin pasaport sahibi adına yapılması gerekir. Telefonun kim tarafından ve hangi ülkeden geldiğinin önemi bulunmamaktadır.

Cep telefonu harcı nereye, nasıl yatırılır?​

Yurt dışı telefon harcını ödeme işlemini, veya bizzat giderek vergi dairesi veya bankalar yoluyla yapabilirsiniz.
  • Eğer İnternet bankacılığı müşterisi iseniz, e-Devlet Kapısından giriş yapıp adresindeki sayfadan işlemlerinize başlayabilirsiniz.

Bu sayfadaki “Uygulamaya Git” bağlantısına tıkladığınızda, Gelir İdaresi Başkanlığı Cep Telefonu Harcı Ödeme sayfasına yönlendirileceksiniz. Burada T.C. Kimlik Numarası, Ad-Soyad ve IMEI No bilgilerinizi girmeniz istenecek. Sonraki adımda karşınıza çıkacak olan listeden bir banka seçerek sisteme entegre bankaların İnternet şubelerini kullanarak ödemenizi yapabilirsiniz.
  • İnternet Vergi Dairesinden ödeme — Cep telefonu harç bedelini, Cep Telefonu Harcı Ödeme sayfasını kullanarak Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi üzerinden de ödeyebilirsiniz. söz konusu sayfaya gidebilirsiniz.
  • Eğer ödemenizi İnternet üzerinden yapamıyorsanız, harç bedelini, bizzat giderek vergi dairelerine ya da Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bankalara yatırabilirsiniz.

Cep telefonu harcını öderken hangi belge veya bilgiler isteniyor?​

Harç ödemesi, pasaport sahibinin T.C. kimlik numarasına yapılmalıdır. Bunun için pasaport sahibinin T.C. kimlik numarası ve kayıt yapılmak istenen telefona ait IMEI no bilgileri gerekmektedir.

Telefon IMEI numarası nasıl öğrenebilirim​

Telefon IMEI numarası öğrenme
IMEI numarası cihazınızın seri numarasıdır. IMEI numaranızı, telefonunuzun numara çevirme ekranına *#06# yazıp arama tuşuna basarak öğrenebilirsiniz. Ayrıca telefonunuzun “Ayarlar” menüsünde ve hatta bazı markaların ambalajı (kutusu) üzerinde IMEI numarasını bulabilirsiniz.

2. adım:
Yurt dışı telefon IMEI kaydını yap
2. adım:
Yurt dışı telefon IMEI kaydını yap

Yurt dışı cep telefonu harcını ödedikten sonra cihaz IMEI kaydını (telefonu pasaporta işletme işlemini) yaptırabilirsiniz. Bunun için 2 seçenek mevcut:
  • e-Devlet üzerinden belge gerekmeden IMEI kaydı — Yurt dışından getirilen cep telefonu kaydı için yapılan işlemde pasaport sahibi olan kişi, kendisine ait bilgileri sisteme girerek kaydını yapabilir.
Telefon IMEI kaydı sırasında e-Devlet Kapısı üzerinden yapılan başvurularda kişiden herhangi bir belge talep edilmez. Ancak yanlış IMEI ile yapılan kayıtların iptali veya düzeltilmesi mümkün değildir. Kayıt bilgilerinin girildiği sayfada belirtildiği üzere, “IMEI kayıt işlemi için harç bedelini ödemediyseniz bir sonraki aşamada; yetkili bankaların İnternet şubeleri ile üzerinden ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.”
  • Abone kayıt merkezlerinden IMEI kaydı —eğer e-Devlet girişiniz yoksa, GSM operatörünüzün abone kayıt merkezlerinden IMEI kaydını yaptırabilirsiniz. Bu işlem için, pasaport sahibinin pasaportun aslı ve telefon vergisinin ödendiğini gösterir dekont ile birlikte bizzat başvurması gerekmektedir.

Telefon kaydımı nasıl sorgulayabilirim?​

İşlemlerinizi tamamladıktan sonra, telefonunuzun Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na kayıtlı olup olmadığını “turkiye.gov.tr/imei-sorgulama” adresinde, telefonunuza ait 15 haneli IMEI numarasını girerek sorgulayabilirsiniz. Kayıt işlemleri düzgün yapıldıysa “Yolcu beraberi kaydedilen cihazın IMEI NUMARASI KAYITLI” mesajını alırsınız.
 
Ben isvicrede ikamet ediyorum biz burda gayet uyguna obone oluyoruz telefon oliyorum ama Türkiye gelip sadece mesala sadece1 ay kulanacagiz kayit olmasi gerek sanki bana sifir telefon satiyor gibi fiyat veriyorlar acikcasi soymaya adam ariyorlar
 
Ben isvicrede ikamet ediyorum biz burda gayet uyguna obone oluyoruz telefon oliyorum ama Türkiye gelip sadece mesala sadece1 ay kulanacagiz kayit olmasi gerek sanki bana sifir telefon satiyor gibi fiyat veriyorlar acikcasi soymaya adam ariyorlar
Türkiye çok ülkeye göre yinede iyi. sen orada yaşadığın için şanslısın. adam ingiltereden telefonu 30 bin liraya alıyor türkiyede 10 masraf telefon oluyor 40 bin lira.
 
Beş yıl önce bende getirdim e devlet üzeri kaydını yaptım. O zaman bu kadar pahalı değildi yanlış hatırlamıyorsam 150 lira civarı ücret ödemiştim. Şimdi kayıt etmek çok pahalı buradan alsan daha karlısın.
 
Öyle de yinede çoook fahiş fiyat. Altı senede her yıl elli lira koysa bile 450 lira ederdi. 2.170 lira kaba tabirle kazıklama oluyor🙂
Vergiyi arttırdılarki yurtdışından telefon getirmesin vatandaş. Altı üstü ya bir yada iki tane getirilir abartmamak lazımdı ücreti. Kademeli artış olsaydı olabilirdi.
 
Geri
Top