• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Yurtdışında Yüksek Lisans

Yurtdışında Yüksek Lisans yapmanın olanaklarından bahsetmeden önce; farklı bir ülkede okumanın size katacaklarına değinmek istiyorum. Öncelikle farklı bir ülkede tek başına yaşamak, bambaşka bir kültürdeki insanlarla iletişim kurmak kendi ayaklarınızın üzerinde durmayı öğretiyor ve sadece akademik olarak kendinizi geliştirmekle kalmayıp hayatınızın tamamını etkileyecek bir tecrübe kazanmış oluyorsunuz. Sizin gibi bambaşka ülkelerden okumak için gelen öğrenciler sayesinde hem çok farklı kültürler tanıyorsunuz hem de kendi kültürünüzü o insanlara tanıtma fırsatınız oluyor. Bir Türk yiyeceğini Amerika’da tanıtmanın verdiği hazzı başka hiçbir zaman yaşayamayız herhalde.

Yurtdışında yüksek lisansın faydaları

Birçok ülkede yüksek lisans yaparken part time çalışma hakkınız oluyor. Bu sayede akademik olarak kendinizi geliştirirken, maddi olarakta biraz rahatlamış oluyorsunuz. Ayrıca, öğrencilerin yurt dışında akademik programlara gidip oradaki eğitimi bittikten sonra çalışma hakkı oluyor. Hatta bazı öğrenciler o ülkede kalarak o ülkenin vatandaşlığını alıyor. Bir Avrupa ülkesinin ya da Kanada’nın vatandaşlığını almak tabi ki paha biçilemez bir durum ve hayatınızın tamamını olumlu olarak etkileyen çok önemli bir etken oluyor. Türkiye dönenler ise Avrupa’da aldıkları eğitimleri öz geçmişlerine koyarak hem istedikleri işlere daha çabuk girebiliyorken, profesyonel iş hayatlarında çok iyi yerlere gelmelerini sağlayarak refah içerisinde bir yaşam sunuyor.

Peki yurtdışında yüksek lisans yapmak için belli başlı bilmemiz gerekenler nelerdir?

Öncelikle eğitim süreleri ülkeden ülkeye değişmektedir. İngiltere, İrlanda gibi ülkelerde genellikle 1 yıl iken bazı ülkelerde 2-3 yıla kadar uzayabiliyor. Ve tüm ülkeler kabul şartı olarak IELTS veya TOEFL tarzında bir sınavdan sonuç görmek istiyor. Genellikle Bu IELTS skorunun minumum 6.5 olması gerekir, ancak okulun kalitesine göre veya gideceğiniz ülkeye göre bu durum değişebilir. –mesela Amerikada kabul şartı 6.5 – 7 IELTS skoru arasındadır. Ama benim dil yeterliliğim yok diyorsanız, öncesinde yurtdışında dil eğitimi alarak ikinci aşamada yüksek lisansa başvurabilirsiniz. Üstelik direkt IELTS sınavına hazırlayan dil okulları da bulunmaktadır. Dil okullarıyla ilgili detaylı bilgiye bir önceki yazımdan ulaşabilirsiniz.

Elbette şartlar ülkeden ülkeye ve gideceğiniz programa göre çok fazla değişkenlik gösterebiliyor. Ama temelde tüm ülkeler için başvuruda dil yeterliliği ve mezun olduğunuz son akademik programın not ortalaması baz alınmaktadır.

Yurtdışında yüksek lisans veya benzer konularda detaylı bilgi almak isterseniz çekinmeden yazabilirsiniz.
 
Geri
Top