• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Yürütmenin durdurulması

  • Konuyu açan Konuyu açan ZeyNoO
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Yürütmenin durdurulması

Vergi mahkemelerinde vergi uyuşmazlıklarından doğan davaların açılması tarh edilen vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümlerin ve bunların zam ve cezalarının dava konusu edilen bölümünün tahsil işlemlerini durdurur. Ancak ihtirazi kayıtla verilen beyannameler üzerine yapılan işlemler dolayısıyla açılan davalarla, tahsilat işlemleri dolayısıyla açılan davalar tahsilat işlemini durdurmaz. Bunlar hakkında mahkemeden, yürütmenin durdurulması kararı verilmesi istenebilir.
Yürütmenin durdurulması istemli davalarda mahkeme kısa süre içinde karar verilmesini teminen, taraflara yapılacak tebligatlarla ilgili süre kısaltılabileceği gibi, memur eliyle tebliğ yapılmasına da karar verilebilir.
Yürütmenin durdurulması kararları teminat karşılığında verilir. İdareden ve adli yardımdan faydalanan kimselerden teminat aranmaz.
Yürütmenin durdurulması kararlarına karşı, kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 7 gün içinde itiraz edilebilir. İtiraz davalarının dosyanın ilgili mercie gelişinden itibaren 7 gün içinde karara bağlanması gerekmekte olup verilen kararlar kesindir.
Yürütmenin durdurulması kararı verilen davalar diğer davalara göre öncelikle incelenir ve karara varılır.
Danıştay ve idare mahkemelerinde dava açılması, dava edilen idari işlemin yürütülmesini durdurmaz. Ancak idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda Danıştay veya idare mahkemesi gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilirler. Görüldüğü gibi Danıştay veya idare mahkemesinin yürütmenin durdurulması kararı verebilmesi için, idari işleme muhatap kişinin bu işlemin gerçekleşmesi halinde telafisi mümkün olmayan bir zarar göreceği ve idari işlemin açık bir şekilde hukuka aykırı olduğunun belli olması şartlarının birlikte var olması gerekmektedir. Aksi halde yürütmenin durdurulması kararı verilemez.
 
Geri
Top