İsimler nesneleri, kavramları doğrudan doğruya karşılayan kelimeler iken, zamirler gerektiğinde isimlerin yerini tutabilen, onların yerine kullanılabilen kelimelerdir. İsimler ile arasında sıkı bir bağ vardır. Çünkü isimlerin yerine geçici olarak işaret, kişi, belgisiz ve soru anlamlarıyla geçebilir. Peki neden isimlerin yerine başka bir kelime geçer ? Şöyle ki;
Örnek Cümle = Kainatın tek yaşanılabilir yeri olan dünyanın orta yerindeki güzel Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul’a gitmeye karar verdim.
Bu cümlede gitmek istediği yeri tekrar söylemeye çalışan bir insan kısa yoldan “Oraya gitmeye karar verdim.” diyebilir. Adılların da mantığı budur. Zamirlere geçmeden önce genel hatlarıyla nasıl sözcükler olduklarını kısaca değinelim.
Genel Özellikleri
A. Sözcük Halindeki Zamirler
B. Ek Halindeki Zamirler
Örnek Cümle = Kainatın tek yaşanılabilir yeri olan dünyanın orta yerindeki güzel Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul’a gitmeye karar verdim.
Bu cümlede gitmek istediği yeri tekrar söylemeye çalışan bir insan kısa yoldan “Oraya gitmeye karar verdim.” diyebilir. Adılların da mantığı budur. Zamirlere geçmeden önce genel hatlarıyla nasıl sözcükler olduklarını kısaca değinelim.
Genel Özellikleri
- İsimler varlıkları kavramları doğrudan karşılar, zamirler ise doğrudan karşılamaz isimlerin yerine geçerek karşılar.
- Cümlede isimler gibi kullanılabilen çoğunlukla isimler gibi çekimlenebilen sözcüklerdir.
- İsimlerin yerini geçici olarak tutarlar.
- Sadece bir ismin yerini tutabildikleri gibi birden fazla ismin yerine de kullanılabilirler.
- Cümlede tek başlarına özne nesne vs görevler üstlenirler.
A. Sözcük Halindeki Zamirler
B. Ek Halindeki Zamirler