Kokusu tarçını andıran zencefil bitkisi %80 su, % 2 protein, % 1 yağ, %12 nişasta, kalsiyum, fosfor, demir, B ve C vitaminlerini içerir. Asya, Arap ve Hint mutfaklarında sıkça yemekleri lezzetlendirmek amacıyla kullanılan bitki güzel lezzeti ve hoş kokusunun yanı sıra, mide ağrısına, hazımsızlığa ve gebelik dışı mide bulantısına da iyi gelir.
Zencefil Yemeklerde Nasıl Kullanılır?
- Rendelenerek birçok yemeğe lezzet vermesi için katılabilir. Özellikle mercimek yemeği ve çorbası ile uyumludur.
- Tadın baskın hale gelmesini sağlamak için makarna soslarına rendelenerek eklenebilir.
- Özellikle tavuk, et ve balık yemeklerinde kullanıldığında sindirimi kolaylaştırıcı etki yaratır.
- İçerdiği C vitamini sayesinde çorbalara eklendiğinde soğuk algınlığı ve gribe karşı koruma özelliğine sahiptir.
- Kek ve kurabiye gibi unlu mamüllerin hamuruna eklendiğinde şekerin baskın tadını hafifletir.
Malzemeler
- 1 adet havuç, patates ve zencefil
- 2 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı et suyu
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Sıvı yağ
- Tuz
- Havuç, patates ve zencefil soyulur ve rendelenir.
- Tencereye eklenen sıvı yağ ile birlikte havuç ve patates sotelenir.
- Terbiye için başka bir tencerede un ve tereyağı kavrulur. Üzerine soğuk su eklenir. Topaklanma olmaması için hızlıca karıştırılır.
- Hazırlanan terbiye patates ve havuç sotesinin içine ilave edilir.
- Tuz ve rendelenmiş zencefilde tencereye eklenir ve çorba kıvamına gelene kadar karıştırılarak kaynatılır.
Malzemeler
- 125 gram margarin (oda sıcaklığında)
- 1 adet yumurta
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı toz zencefil
- 1 portakal kabuğunun rendesi
- Yarım su bardağı file fındık
- Alabildiği kadar un
- Büyük bir kaseye margarin, pudra şekeri ve yumurta eklenir.
- Krema kıvamına gelinceye dek çırpılır.
- Krema kıvamına gelen karışıma toz zencefil, vanilya ve yoğurt ilave edilerek çırpmaya devam edilir.
- Malzemeler iyice karıştığında kabartma tozu, file fındık ve portakal kabuğu rendesi ilave edilir.
- Karışım ıçıne alabildiği kadar un eklenerek yoğurulmaya başlanır.
- Kulak memesi kıvamına gelen hamur şekillendirilir.
- Önceden 185 derecede ısıtılmış fırına yerleştirilir.
- Üzeri kızarınca fırından çıkarılan kurabiyeler soğuyunca servis edilir.