ZEYTİNYAĞLI SABUN YAPIMI

kAşİf

Düşünmek lazım..
Özel üye
Bunun için eğer vaktiniz varsa sizler de evinizde yeşil bir teknikle doğal sabunlar yapabilirsiniz. Sabun yapmak için bitkisel veya hayvansal yağ, biraz temiz odun külü, temiz su ve biraz tuz yeterli.
Ticari olarak üretilen sabunların büyük bir kısmında hayvansal yağlar kullanılıyor, çünkü hayvansal yağlardan yapılan sabunlar daha fazla köpürüyor ve daha çok yumuşatıyor.
Ancak, cilt sağlığı için bitkisel yağlar daha yararlı. Bu nedenle siz hem hayvansal yağdan hem de bitkisel yağdan sabun yapabilirsiniz.
Pratik olarak sabun yapımındaysa bizim “lavabo aç” olarak satılan ya da kostik adı île bilinen sodyum hidroksit kullanılıyor. Fakat bu malzeme hem sentetik hem de hatalı kullanımda patlayabiliyor.
Doğal sabun yapmak için öncelikle iyi kalitede kül elde etmeniz gerekiyor.
Bunun için çoğunlukla meşe odununun yakılmasıyla elde edilen kül kullanılıyor.
Daha kaliteli ve daha açık renkli sabun yapmak içinse kayın ya da elma ağacı kulunu tercih edebilirsiniz.
Yağ seçimine gelince en sağlıklı olarak zeytin veya defne yağından iyi kalite bir sabun elde edebilirsiniz.
Eğer maliyeti düşürmek isterseniz zeytin yağınıza bir miktar çiçek yağı ekleyebilirsiniz. Bunun dışında pamuk yağı, fıstık yağı gibi düşük kaliteli yağlardan da sabun üretebilirsiniz.
Bitkisel yağ kullanmak istemiyorsanız büyük baş hayvanlardan alabileceğiniz donyağını eriterek kullanabilirsiniz.
Sabun yapımına gelince, 1 ölçü suya bir miktar temiz külü koyup ateşte ısıtıp dinlendirin. Bu karışıma ne kadar kül koyacağınızı kendiniz tespit edebilirsiniz. Küllü suya ufak bir patates koyun. Eğer patatesiniz batıyorsa, karışıma kül eklemeniz gerekiyor. Eğer patates tamamen suyun üzerine çıkıyorsa karışıma biraz daha su koymalısınız.
Küllü su karışımını hazırlayıp ısıttıktan sonra başka bir kapta 3 ölçü yağı 40-50 °C’ye kadar ısıtın. Yağ ılındıktan sonra üzerine küllü suyu ilave edin ve bileşimi kısık ateşin üzerine alarak bir tahta ile karıştırın ve içine bir tutam tuz atın. İçine attığınız tuz sabun un sert ve dayanıklı olmasını sağlayacaktır.
Yaklaşık yarım saat karıştıktan sonra bileşim puding haline gelince sabun unuz hazır hale geldi demektir. Bu karışımı daha önceden hazırladığınız kaplara dokun ve iki gün kapta tutun. İki gün sonunda kaptan çıkardığınız sabun kalıplarını 1-2 ay gölgede kuruttuktan sonra kullanabilirsiniz.
Bu işlemi açık havada yapmanız ve çelik tencere kullanmanız sağlık açısından önemli. İyi bir sabun un püf noktası da karışımı hiç köpük kalmayana kadar karıştırmak.
Arzu ederseniz yağın içine az miktarda lavanta, gül yağı gibi aromatik yağlar koyarak hoş kokulu sabunlar elde edebilirsiniz
 
SABUN YAPIMI
Birkaç yıl önce kül ile kaynararak sabun yapmaya çalışmış ama ayarını tutturamamıştım.Sonrasında kül ile sabun yapmak hep istediğim bir iş olarak kaldı.
Geçen hafta aldığım sabun yapımı eğitiminde gördüm ki kül ve kostik sabun yapımında aynı etkiyi yapıyor.
Kül de baz ve sabun yapımında yağ ile tepkimeye giren malzeme.Su ile buluştuğunda kostik ile aynı etkiyi yapıyor.Kül ile yaptım diyerek, ölçüsüz, avuç avuç kullanılan kül aşırı doz kostikle aynı değerde.Ph 12 ve üzeri değerlerde oluyor.
O nedenle doğru oranlarda konmuş kostiğin zararı olmadığına ikna oldum diyebilirim.
Gerçek şu ki doğal yağlarla yapılmış, doğru oranlarda malzemeler kullanılmış ev yapımı sabunlar,aldığımız hazır kozmetiklerden çok daha faydalı.
Örnek sabun ölçüsü
Bebekler için
Zeytinyağı 700gr
Hintyağı 30 gr
Hindistanceviziyağı 170gr
E vitamini 15gr
Bademyağı 100gr
Keçi sütü(buz olarak su yerine) 330gr
Kostik 133gr
Katran sabunu
Zeytinyağı 650gr
Hintyağı 35gr
Hindistanceviziyağı 170gr
Ardıç katranı 145gr
E vitamini 15gr
Su 330gr
Kostik 130gr
Tarifi
öncelikle kullanacağınız kapların çelik,porselen veya cam olmasına dikkat edin. Kullanacağınız yağları bir kaba ölçerek koyun.Daha sonra su ve kostik karışımını ölçülerine göre başka bir kapta hazırlayın.Bu karışımı hazırlarken mutlaka gözlük ve maske kullanın.
Su ve kostik karışınca karışımın sıcaklığı 90 dereceye kadar çıkabilir o nedenle hazırladığınız karışımı sıcaklığı 35-40 dereceye düşene dek bekletin.
Kostik su karışımı istenilen sıcaklığa gelince yağ karışımına yavaş yavaş eklenerek karıştırılır.Karıştırmak için el blenderı kullanabilirsiniz.
Karışımınız yoğurt yada puding kıvamına gelince kalıbınıza dökün.
48 saat kadar bekletin.Bu süre sonunda kalıptan çıkarıp kesim işini yapın.Tekli sabun silikon kalıplarına döktüyseniz buna gerek yok.
En az 6-8 hafta kadar kurutun daha sonra kullanın.
Tüm bu işlemler sırasında hijyene ve kişisel güvenliğinize dikkat etmelisiniz.Eldiven,gözlük,maske kullanmayı kesinlikle unutmayın.
Şunu da söylemeliyim ki mümkünse bu işlemi açık havada yapın.
 
Geri
Top