• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

2013 YGS Türkçe Çözümleri ve Cevap Anahtarı

Paradoks

... Elif ...
Özel üye
Zorlu bir YGS sınavının ardından artık meraklı bir bekleyiş süreci başladı. Bu sabah saat 10.00'da başlayan ve 12.40'da sona eren sınavın çözümlerini sitemizden paylaşmaya çalışacağız. Sizlerde hatırladığınız soruları bizimle paylaşabilirsiniz.

1-Sözlük hazırlamanın en güç yanı sözcükleri anlam kayganlığından kurtarma, onları belli bir yere oturtmadır. Bu da ancak Samuel Butler'in dediği gibi onların belirsiz yanlarını söz duvarlarıyla kuşatmakla gerçekleşebilir.
Bu cümledeki altı çizili sözle, sözcüklere yönelik olarak ne yapıldığı anlatılmıştır?

A) Tanımsal sınırlar koyulduğu


2-Bazı insanlar yapabileceklerinin farkında olmadan, sürekli bir özgüven eksikliği içinde yaşarlar. Bazıları da abartılı bir özgüvenle, hayatta her şeyi başarabileceklerine, her aland en iyi olduklarına inandırırlar kendilerini. Oysa insan kendisine içbükey veya dışbükey aynada değil, dz aynada bakmalıdır.
Bu parçadaki altı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdkileden hangisidir?

D) İnsan, yeteneklerinin sınırlarını greçekçi bir tutumla belirlemeli, kendisini tarafsız bir gözle değerlendirmelidir.


3- L. Frank Baum, bu dünyadan geçerken(I) öyle derin izler bıraktı ki(II) yaşamanın değerini(III) milyonlarca kez kanıtlamış oldu. Bu ölümsüz yazarın eli değdiği (IV) anda çocuk edebiyatı yeşermeye(V) başladı.
Bu parçadki numaralanmış sözlerden hangisinde mecazlı bir söyleyiş yoktur?

C) III
4- 2011'in sonuna doğru gösterime giren bu film, geleneksel sinemanın kullandığı tekniklere bağlı kalmadn, bir hayatta kalma savaşımını insand yoğunlaşarak anlatıyor.

Bu cümleden söz konusu filmle ilgili olarak aşağıdakilerin hangisi çıkarılabilir?

B) Yeni çekim yöntemlerine başvurulmuştur.


5-Klasik eserleri okumaya en çok, kendi yazdıklarımı tekrar ettiğimi hissettiğim zamanlarda ihtiyaç duyarım.
Aşağıdakilerden hangisi bu cümleye anlamca en yakındır?

E) Çağını aşmış eserleri okuma, yaratıcılığı besleyen bir etkinliktir.

6- Bir gazeteci, söyleşi yaptığı kişinin rahatsız olabileceği bir soruyu, kendisiyle soru arasına mesafe koyarak üçüncü kişilerin ağzından sormalıdır
Aşağıdakilerden hangisi bu ilkeye dikkat edilerek hazırlanmış bir sorudur?

B) Bazı eleştirmenler son romanınızın bazı bölümlerinin bir alman yazarın romanından alındığını iddia ediyor, bu konuda ne düşünüyorsunuz.


7-D) Günümüzde insan yaşamının trajik yönlerini yansıtan eserler de ilgi çekmiyor mu


8-(I) Antakya'daki kazılard Geç Hitit dönemi'ne ait olduğu düşünülen kalıntılar ortaya çıkarıldı.
(II) Buluntular arasında eşsiz, anıtsal boyutlarda bir insan figürüyle kabartmalı bir sütun altlığı yer alıyor.
(III) Bazalttan yapılan her iki eserin de kaleye girişi sağlayan yapı kompleksi boyunca uzanan, yüzeyi taş döşeli koridorun altına gömüldüğü düşünülüyor.
(IV) Bel hizasının hemen üstünden baş kısmına kadr olan yüksekliği 1,5 metreye ulaşan figür, dik duran bir insanı canlandırıyor.
(V) Toplam boyu, büyük olasılıkla 3,5-4 metreyi bulan sakallı erkek figürünün, gözleri siyah ve beyaz taşlardan yapılmış.

Bu parçadaki numarlanmış cümlelerin hangisinde betimleyici ögelere yer verilmemiştir.

A) I


9- (I) Şiirleri çeşitli dergilerde yayımlanan bir şairimiz... (II) İkinci kitabıyla tekrar okuyucunun karşısında. (III) Açık ve yalın anlatımlı, kısa dizelerden oluşan şiirlere imza atmış. (IV) Sanatçının bu kitabındaki tüm şiirleri yine okuyucunun dyumsama ve düş kurma yetilerini harekete geçiriyor. (V) Şair, şiirleriyle okuyucuyu kimi zaman yoğun karanlıkların içine, kimi zaman d aydnlık gündüzlere götürüyor.

Bir şairden ve şiirlerinden söz edlen bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

A) I. cümlede, okurların beğenisini kazandığı üzerinde duruluyor.
10- (I) ABD'li bilgisayar uzmanı Scott Fahiman tarafından bulunan ve İnternet'in vazgeçilmezlerinden olan gülen surat (smiley) tam 30 yaşında. (II) Fahiman, duyguların yazı dlinde ifade edilmesini kolaylaştırmak için iki nokta ve parantez işaretlerini kullanarak bir ifade oluşturdu. (III) Bu "gülen surat"ı ilk olarak üniversitenin e-posta listesine yolladığı bir notta kulland. (IV) Fahiman, öğrncilere ve çalışma arkadaşlarına şöyle yazdı: "Şaka yaptığınızı belirtmek için şunu kullanmayı öneriyorum: :-)" (V) Kısa zamanda kabul gören bu mutluluk ifadesini bugün internet'te yazışırken sıklıkla kullanıyoruz. (VI) Mutluluğumuzu artık bununla ifade ediyoruz.

Gülen suratın (smiley) anlatıldığı bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

E) VI. cümlede, işleviyle ilgili bir değişiklikten söz edilmiştir.
11- I. Hepimiz onu çocukca hareketlerine karşın çok severdik.

II. Anlatacaklarımı güzelce dinle de ondan sonra işini yapmaya başla.

III. Daha önceki çalışmaları incelemedikleri sürece iyi bir proje hazırlamaları imkansız görünüyor.

IV. Alfabesinin zorluğu, Japonca öğrenmeyi güçleştiren bir etken.

V. Konuyla ilgili genişçe bir rapor hazırlayıp önümüze getirmişti.

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangilerindeki altı çizili sözcükler tür bakımından aynıdır?

B) I. ve V.


21-c
22- b
23- a
24- e
25-c
26- a
27- e
28- d
29- b
30-c
31- a
32-d
33- e
34- c
35-b
36-a
37- c
38- e
39- d
40-c
 
Top