• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Akıllı Telefon Seçimi

Performans

E, hepinizin istediği de bu değil mi? Bunun için önemli olan bileşenler işlemci ve RAM. Grafik işlemcisi de oyunlar için önemli.

İşlemci:
Akıllı telefon piyasasında kaliteli 5 büyük işlemci üreticisi var diyebiliriz bunlar: Qualcomm, MediaTek, Hi-Silicon ve Huawei birlikte, Samsung Exynox işlemcileri, Apple.

Qualcomm Snapdragon adlı işlemcileri üretir. Bu işlemci, türünü en düşükden en yükseğe telefonlarda görebilirsiniz. Tabii ki modelleri var. Şu an en performanslı ve en günceli SD 835 ama gerek var mı? Değineceğiz.

MediaTek işlemcileri de her cihazda görebilirsiniz ama hem çok daha zalrdır hem de genel olarak orta ve yüksek seviyede bunlar yerine Snapdragon (kolaylık için Snapdragon'a SD MediaTek'e MT diyeceğiz.)

Hi-Silicon ve Huawei ortaklığa gidip Huawei telefonlar için Kirin adlı işlemciler üretiyor. En güncel ve performanslı Kirin işlemci şu an 960. Ama SD 835'in değil 821'in rakibi. 835'in rakibi Kirin 970 gelecek aylarda çıkacak.

Exynos işlemciler Samsung'un bazı telefoınları için ürettiği işlemci modeli. Bunun şu an en güncel ve en performanslısı Exynos 8895. Bu işlemci SD 835'in rakibi.

Ax işlemciler ise Apple'ın işlemci modelleri. En güncel ve en performanslısı A11. Bunlar SD, MT ve diğerleri ile aynı platformda test edilmediğinden karşılaştırma yapamam. Zaten yazının genelinde Apple telefonlardan tavsiye etmediğim için bahsetmeyeceğim.

Peki bunların performansı neye göre seçilir? GHz mi? Çekirdek mi? Hiçbiri. Aslında her şeyin karışımı diyebiliriz. Mobil işlemciler bilgisayar işlemcilerinden farklı olduğu için neredeyse her şey işlemcinin içindedir ve bu yüzden çok farklı yönleri olabilir. Bazı işlemcilerden örnek vereceğim.

SD 430: Bu işlemci en düşük SD işlemcilerden biridir ve çok giriş seviyesi telefonlarda kullanılır.
SD 617: Bu da giriş seviyesidir ama 430'dan güçlüdür.
SD 625: Bu işlemci orta seviye bir işlemcidir. ÖZellikle düşük pil tüketimi ve iyi batarya yönetimiyle ön plana çıkar.
SD 652: Orta seviye 625'ten üstün.
SD 820: Bu işlemci üst seviyedir.
SD 821: Aynı şekilde üst seviye ama 820'den güçlü.
SD 835: Çok üst seviye.

Kirin 655: Orta seviye SD 652'nin rakibi.
Kirin 950: Üst seviye. 820 ve 821'in rakibi.
Kirin 960: Üst seviye 821'in rakibi.


MT ve diğer işlemci modellerinden örnek vermeyeceğim. Genel olarak daha az görülür ve Exynos gibi işlemciler zaten en tepe model olarak çıkar genelde.

Şimdi alt ve üst seviye dedik ama ne farkları var? Açıkça söyleyim, SD 430 bile sadece sosyal medyada takılan vs. kullanıcı için yeterlidir ama dediğim mobil işlemciler farklı. Yani batarya performansından 4G performansına kadar etkileri büyük. Bu nedenle ben bütçesi olanlar için en az 625 tavsiye ederim ki 625 çoğu kişi için yeterlidir. Bunun dışında merak ettiğiniz işlemci modellerini sorabilirsiniz.


Grafik İşlemciler

Yani GPU'lar. Görüntüyü kaplayan, veren bileşen. Tabii ki telefonlarda da var. GPU olarak da iki büyük markayı sayabiliriz, ARM ve Qualcomm. Evet, yine Qualcomm. Onun adını hep duyacaksınız.
ARM'ın Mali serileri ve Qualcomm'un Adreno serileri var. Nvidia'nın da Tegra ve Apple'ın PowerVR serileri var ama Tegra artık telefonlarda kalmadı ve Apple'dan da bahsetmiyorum.

Eğer oyun oynamaıyorsanız zaten her GPU size yetecektir ama en basitinden Asphalt 8 oynuyorsanız mesela en azından Adreno 506 bulunduran bir cihaz almanızı tavsiye ederim yoksa kasmalar yaşayabilirsiniz. En performanslı grafik işlemci ise şu an SD 835 ile çıkan Adreno 540.

RAM

RAM yani Random Acces Memory. Geçici verileri tutan bileşen. Bunun ne olduğunu açıklamanın yeri burası değil, belki ayrı bir konu açarım onun için. Ama kısaca işlem yaparkan işlemciden geçip işlenmesi gereken verileri anlık olarak tutan bileşen diyebiliriz. Bunların da tipleri ve hızları vardır mesela DDR3, DDR4, 2133 MHz, 3200 MHz gibi. Sİz bir telefonun RAM tipine baktığınızda LPDDRx olarak görürsünüz. LP ne? Low Power, telefonlarda genel olarak bu RAM tipi kullanılır. Yani Low Power Double Data Rate x Random Acces Memory. Uzun değil mi? O yüzden LPDDRx RAM. Bunun tipi aslında telefonda bakılması gereken çok da önemli bir şey değil. Daha arka planda. Sizin için daha çok önemli olan boyutu. Generl olarak düşük seviye telefonlarda 1,5-3. Orta seviyelerde 4. Üst seviyelerde 4-8 görürüz. Ancak 6 ve 8 GB RAM açıkçası gereksiz. Bir Android telefon için bence 4 GB RAM idealdir. Fazlası gereksiz. Bu nedenle daha fazla RAM için paranızı çarçur etmeyin. Daha az Ram de (en azından 2'den azı) sıkıntı yapabilir. Mesela çok sekme açamazsınız, oyundayken arkada başka şeyler çöalıştırmakta zorluk çekersiniz vs. Dediğim gibi bu Android için, IOS farklı ki ondan bahsetmiyorum.


Batarya

Pil Tipleri

Evet, büyük ihtimalle Lityum İyon ve Lityum Polimer terimlerini duydunuz. Çünkü telefonunuzda bu pillerden kullanılıyor. Bunu açıklamamı mı istiyorsunuz? Emin misiniz? Peki. Lityum iyon pillerde lityum iyonları pozitif elektrottan negatif elektroda veya pozitiften negatife geçerek şarj olur ve şarjı gider. Lityum polimerlerde ise sıvı lityum elektrolit yerine katı polimer elektrolit kullanılır. Tabii daha farkları var ama en basitleştirilmiş hali bu. Yani bu makalede size zırt pırt her şeyi açıklamamı lütfen beklemeyin yoksa çok derin mühendislik alanlarına gireriz ve ne yazık ki çıkamayız. Yani bana grafik işlemci nasıl çalışır veya RAM neyde yapılır diye sorular sormayın.
Ha bu ikisinden hangisi tercih edilmeli denirse açıkçası Lityum Polimer piller Lityum İyon pillerden biraz daha fazla eneri barındırıp biraz daha ince yapılabilir. Ama daha pahalıdır.

mAh

Zaten biliyorsunuzdur sanırım. Telefonlarda pil kapasitesi mAh ile ölçülür. Genel olarak 3000 mAh değerlerini görebilirsiniz. Ama bu demek değil ki her 3200 mAh pili olan telefon her 3000 mAh pili olan telefondan daha uzun süre şarjı gider. Niye? Batarya yönetimi ve güç tüketimi. Batarya yönetimini işlemci yapar. Batarya tüketimiyse pek çok şeye bağlıdır ama onun da ana nedeni işlemci diyebiliriz. Bunun yanında en önhemli olarak çözünürlük ve ekran boyutu bunu etkiler. Bunlar arttıkça daha çok enerji tüketilir? Yani daha düşük güç tüketimli ve daha iyi batarya yönetimine sahip bir işlemci barındıran 3000 mAh değerindeki bir telefon daha verimsiz ve daha kötü batarya yönetimli 3200 mAh'lık bir telefonu geçer. Peki hangi işlemcinin batarya yönetimi daha iyidir? Genel olarak üst alt seviye sıralaması bu durum için de geçerli. Ama mesela 625'in batarya tüketimi 652'den iyi. Yani tam bir sıralma yapmak zor olur.

Ekran

Panel ve Arka Aydınlatma Tipleri

Aslında bu konu da çok detay içeren bir konu ama biliyorsunuz detaylarla aramız iyi değil bu konuda. Telefonlarda en çok gördüğünüz şeyler IPS ve Super AMOLED'dir. IPS bir panel tipidir, normal W-LED arka aydınlatma kulanır güncel olan paneller gibi. IPS olduğu için rengi iyi verir, görüş açısı fazladır vs. Super AMOLED ise OLED'in başka bir versiyonudur. OLED'in detaylarına başka bir konuda değiniriz. Ama kısaca Super AMOLED ekran normal IPS'ten daha iyidir. Ekrana önem verenler buna baksın.

Boyut

Tamamen öznel bir konu. Bana göre en ideal boyut 5.5 ile 5.7 arasıdır mesela. Başkası küçük eran sever 4.0 tercihidir. Buna çok değinemem çünkü tamamen öznel.

Çözünürlük

Ekran sevenlerin yine bakması gerekn önemli bir konu. Ama öncelikle size şıunu söyleyeim. Bütçeniz 1500 olmuşsa artık 1920x1080 çözünürlük altını almayın. Şöyle bir şey de var, çözünürlük arttıkça görüntü netlik ve görüntünün kalitesi artar ancak performans (oyunlarda) ve şarj azalır. Performans konusunda endişelenmenize gerek yok. Çünkü zaten ona gerekli olan işlemciyi genelde koyarlar. Yani bu konuyu takmayın çok. Ama batarya süresini etkiler. Çözünürlük arttıkça batarya kullanım süresi azalır.

PPI

Bunu da görmüşsünüzdür. Tam açılımı Pixels Per İnch olan bir kısıltma. Piksel yoğunluğunu belirtir. Bu arttıkça görüntü yine güzelleşir ancak bunun artması demek ya ekranın küçülmesi ya çözünürlüğün artması demek. Yani 5.5 inç 1080p bir ekranın PPI değeri herhalde 5.0 1080p bir ekrandan az olur. Yani istediğiniz boyuttan PPI için vazgeçmeyin.


Kamera

En sevmediğim konu. Çünkü sadece teknik detaylarla kamerayı anlatmam imkansız gibi. Şunu bilin kamera ne MP'ye ne de diyafram açıklığına göre seçilir. Sizin için en iyi kamerayı bulmak istiyorsanız telefonların çektikleri fotoğrafların karşılaştırmalarına bakın. Diyafram açıklığı da karanlıkta çekilen fotoğrafları etikler. Genel olarak 2.4 1.7 arasıdır telefonlarda. Değer düştükçe düşük ışıkta daha iyi fotoğraf çekilebilir. Yani bunu bilmek için gerçek karşılaştırmalara bakmak daha yararlıdır.

Tasarım

Öööznel.

Konu bu kadardı. Telefon seçiminde bundan çok daha fazla şey var. Ancak en önemlileri ve en temeelleri bunlar. Kısaca anlatmaya çalıştım. Umarım beğenmişsinizdir. Sorunuz varsa lütfen sorun.

cep-telefonu.jpg
 
Geri
Top