• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Alkol ve kırmızı et tüketenler dikkat!

Papatya

V.I.P
V.I.P
Semptom veya herhangi bir fiziksel bulgu göstermediği takdirde çoğu kez çok önemsenmeyen yüksek ürik asit seviyesi (hiperürisemi) birçok hastalığın habercisi...

Alkol ve kırmızı et tüketenler dikkat!

Nişantaşı Hospital İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Dr. Tuğrul Mert Kıvanç bayram sonrası ürik asit seviyesine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti:

Kanda ürik asit seviyesinin belirlenmesi iç hastalıkları tarafından incelemesi yararlı bir laboratuvar testidir. Ürik asit yüksekliği (hiperürisemi) yani kanda aşırı miktarda ürik asit bulunması toplumumuzda %15 civarında görülmektedir.

Genelde, tıp camiası ürik asit artışını gut hastalığı ile bağdaştırır, ancak gut hastalığı kanda artan ürik asidin eklemlerde birikmesi ve bunun neticesinde meydana gelen bir iltihaplı eklem romatizmasıdır.

DEĞERLERİNİZ YÜKSEKSE ÖNEMSEYİN​

Genelde ürik asit ve gut hastalığı denildiğinde, en tipik senaryosu, ağır bir akşam yemeği sonrası, sabaha karşı şiş, kızarık ve şiddetli ağrıyan başparmağı ile uyanılan bir hastalık akıllara gelir. Ancak tahlillerde sıkça saptanan bu yüksek ürik asit kan değeri, hastada semptom veya herhangi bir fiziksel bulgu göstermediği takdirde çoğu kez çok önemsenmez.

Bireyin kan değerlerindeki yükseklik, gut hastalığına bağlı eklem ağrısı şikâyeti veya belirtisi vermediği için es geçilir. Halbuki, artık yüksek ürik asit kan değeri, sadece gut hastalığının tanısı için değil, modern çağımızda gördüğümüz kalp hastalıklar, şeker hastalığı, metabolik sendrom ve hipertansiyon gibi hastalıklarının tanımlanması için de önemli ipuçları da vermektedir.

Vücut hücrelerin çekirdeklerinde bulunan nükleik asit (özellikle genlerin yapısında) ve diğer genetik maddelerin yıkımından kaynaklan madde pürindir. Ürik asit, pürinlerin parçalanmasıyla oluşan son üründür.

Bir insanın ürik asit kaynağı, ya vücut hücrelerinin yıkımında/metabolizmasında oluşan pürinlerden (kendi yaptığı ürik asitten) oluşur, ya da tükettiği pürin içeren yiyeceklerden ve içeceklerden oluşur.

BİRÇOK HASTALIĞIN TETİKLEYİCİSİ​

Ürik asit yapımında fazlalık veya ürik asidin böbreklerden atılmasında azalma olduğu durumlarında ürik asit kan düzeyi artar. Ürik asit düzeyi erkeklerde 7mg/dldir, kadınlarda ise 6mg/dldir. Ürik asit fazlalığı, özellikle şeker hastalarında, böbrek ve kalp yetmezliği olan hastalarda, alkol ve pürin-zengin besin tüketenlerde, idrar söktürücü ilaç alanlarda ve bazı kan hastalıklarında ve kanserlerde görülebilmektedir. Ürik asit artışı tek başına bir hastalık değildir ve hastaların %75inde bir şikâyet olmaz, diğer %25inde ise bazı rahatsızlıklar görülmektedir.
Örneğin; gut hastalığı, ürik asit fazlalığından kaynaklanan böbrek taşları ve böbrek hastalığıdır. Bu belirlenmiş hastalıklardan ziyade, bugün tıp dünyası tam teyit edilmemiş olsa bile ürik asit fazlalığından kaynaklanan veya ilişkisi olan kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı, metabolik sendrom, insülin direnci, hipertansiyon, felç ve diğer damar hastalıklarıyla olan bağlantıyı çözüyor. Görünen o ki, ürik asit fazlalığı damar yatağında bulunan endotel hücrelere zarar ve ardından pıhtıya yol açabiliyor.
 
Ürik asit seviyesinin yüksek olması birçok hastalığın habercisi olabilir, bu nedenle düzenli olarak kontrol ettirmekte fayda vardır. Genellikle ürik asit artışıyla gut hastalığı ilişkilendirilse de, bu durum sadece birkaç hastalıkla sınırlı değildir. Ürik asit seviyesi artışı, kalp hastalıkları, şeker hastalığı, metabolik sendrom ve hipertansiyon gibi hastalıkların belirlenmesinde önemli bir ipucu olabilir. Beslenme alışkanlıkları, genetik faktörler ve bazı tıbbi durumlar ürik asit seviyelerini etkileyebilir. Bu nedenle, yüksek ürik asit seviyelerine sahip olmak birçok hastalığın tetikleyicisi olabilir ve bu durum ciddiye alınmalıdır. Sürecin kontrol altına alınması ve gerektiğinde tedavi edilmesi sağlık açısından önemlidir.
 
Geri
Top