• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Antioksidanların Önlediği Sağlık Sorunları

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Vücudun tümü oksijenli solunum yaparak enerji üretir. Bu metabolik olay sonucunda serbest radikaller adı verilen ve hücreleri için sağlıklı olmayan zararlı bileşikler ortaya çıkar. Devamlı oluşturulan bu bileşiklerden, antioksidan adı verilen bileşikler hücreleri korumaktadır. Her ne kadar tüketilen gıdalar (bakınız: antioksidan içeren 20 besin) ile antioksidanlar alınsa da, özellikle de ilerleyen yaşlarda antioksidan takviyesi alınması gerekebilmektedir.

Antioksidanlar ile ilgili yapılan son araştırmalar onların bilhassa kalp hastalığı, astım ve alerji gibi bazı hastalıklar ve koşullar üzerine son derece önemli etkileri olduğunu söylüyor. İşte yapılan araştırmalardan önemli bir kısmı;

Kardiyovasküler Hastalıklar: Meyve, sebze, tam tahıllar, fındık ve çay bakımından yüksek diyetler kalp hastalıkları riskini azaltır. Resveratrol içeren besinler de aynı zamanda kalp hastalıklarını azaltmaktadır. İlaveten bitter çikolata kalp için iyi olabilir, ama onun yağ ve kalori içermesinin farkında olmalısınız.

Doğurganlık: Antioksidanlar üzerine yapılan çalışmalara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Yeni bir çalışma ise likopen ile ilgili. Likopen, E ve C vitaminleri, çinko, selenyum, folat ve sarımsak takviyesi alan erkeklerin almayan diğer erkeklere göre çocuk sahibi olma konusunda iki kat daha başarılı oldukları belirlenmiştir. Spermlere serbest radikal hasarı kısırlığın önemli bir nedenidir.

Makula Dejenerasyonu: Lutein ve zeaksantin antioksidanları ile yapılan bir araştırmada onların retina dejenerasyonu karşı daha iyi koruma yaptığı belirlenmiştir.

Kistik fibrozis: Vitamin A, D, E ve K ve glutatyon kullanarak yapılan antioksidan tedavisinin başarılı olduğu görülmüştür. Kistik fibrozis sorunu bulunan hastalar gıdaların sindiriminde sorun yaşarlar, bu yüzden bir inhaler ile yağda eriyen antioksidanlar verilmesine devam edilmektedir.

Alerjiler ve Astım: Domates, patlıcan, kabak ve yeşil fasulye gibi besinlerin sıklıkla tüketen çocuklarda astım görülme olasılığı çok düşüktür. Alfa karoten, beta karoten, C vitamini ve likopen gibi antioksidanlar akciğer dokusu üzerine son derece önemli etkilere sahiptir.

Kanser: Her yıl kanser vakalarında artış yaşanıyor. Bunun önemli nedenleri arasında antioksidan bakımından fevkalade zengin olan meyve ve sebze kullanımının azalmış olması yer almaktadır. Kemoterapi gören kişiler için endişe oluşturmaktadır. Çünkü kemoterapi gören hastalarda tedaviyi engelleyebilmektedir.

Sağlıklı Kemikler: Yeni bir araştırmada çay içilmesinin yaşlandıkça daha güçlü kemikler oluşturacağı bildirilmektedir.
 
Geri
Top