Avokado, günümüz modern mutfağının ve sağlıklı tariflerin en popüler malzemeleri arasına girdi. Orta büyüklükte (yaklaşık 200 gram) bir avokado...
Avokado, günümüz modern mutfağının ve sağlıklı tariflerin en popüler malzemeleri arasına girdi. Orta büyüklükte (yaklaşık 200 gram) bir avokado; 322 kalori ve toplam 29,5 gram yağ içerir. Bu değerler, meyve yelpazesinde bulacağınız diğer herhangi bir ürün içeriğinin çok üstündedir. Bu yüzden avokadoyu bir meyveden çok “iyi yağ” olarak adlandırabiliriz. Avokado, hastalıklarla savaşan antioksidanlar ve yaklaşık 20 farklı vitamin ve mineralle doludur.
Bu yıl yapılan bir araştırmaya göre, düzenli avokado tüketenlerin daha fazla miktarda lif, E ve K vitaminleri, magnezyum ve potasyum aldıklarını gördük! Her gün en az bir öğünde avokado yiyorum ve yemek pişirmek için çok yönlü olmalarını seviyorum, ancak avokado ile ilgili paylaşılacak daha fazla sağlık yararı var.
Tok tutar
İyi yağlar yemek, midenin boşalmasını yavaşlatmaya yardımcı olur, bu da sizi daha uzun süre tok tutar ve açlığ geciktirir. Her biri yaklaşık 29 gram yağ sağlayan avokado (çoğunlukla kalp sağlığına sahip tekli doymamış yağ asitleri kesinlikle bu reçeteye uyuyor. Son zamanlarda yapılan bir çalışmada gönüllüler, avokado olsun ya da olmasın öğünlerde yemek yedikten sonra memnuniyet ve iştah duygularını değerlendirdiler. Bir avokadonun yarısının öğünlere eklenmesi, bildirilen doygunlukta önemli bir artışa ve beş saate kadar yeme isteğinin bastırılmasına neden oldu.
Kilo vermeye yardımcı olur
Çoğu insanda beslenme konusunda yağ fobisi var. Muhtemelen yağ yemenin sizi şişmanlatacağını düşünüyorsunuz. Ama gerçek şu ki, doğru yağ türlerini tüketmek aslında iyi bir kilo verme stratejisidir. Doygunluğun artmasına ek olarak, avokado gibi bitki bazlı yağlar, kilo yönetimi ile bağlantılı olan antioksidanları almanızı sağlar ve iltihapla mücadele eder. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda, düzenli olarak avokado tüketenlerin daha az kalori tüketmeden bile kilo verdiği görülüyor.
Kalbi korur
Avokadonun, “kötü” LDL kolesterolü düşürdüğü ve “iyi” HDL kolesterolü yükselttiği bilinmektedir. HDL düzeyleri, hem erkek hem de kadınlarda kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olan çift taraflı bir etkidir. Avokadolar ayrıca vücuttan fazla sodyum ve sıvıyı atmak için doğal bir idrar söktürücü olarak hareket ederek kan basıncını düşürmeye yardımcı olan, kalpten ve atardamarlar üzerindeki baskıyı hafifleten kan basıncı düşüren bir potasyum kaynağıdır.
Emilime yardımcı olur
Herhangi bir öğünde avokado tüketmek, vücudunuzun diğer sağlıklı gıdalardan daha fazla antioksidan emmesini sağlar. Bir çalışmada, katılımcılar öğünlerde 2.5 çorba kaşığı avokado aldıklarında, vücutları, 8 kat daha fazla alfa karoten ve 13 kat daha fazla beta karoten (kanser ve kalp hastalıkları ile mücadele ettiği bilinen bileşikler) emdi. Yakın zamanda yapılan bir başka çalışma, avokadonun domates sosu ve havuçla eşleştirilmesinin, sağlıklı cilt, görme ve bağışıklık için gerekli bir besin maddesi olan A vitamininin emilimini artırdığını göstermiştir .
Sadece lezzetli yemekler için değiller
Avokado hakkındaki en sevdiğim şeylerden biri, tatlılar da dahil olmak üzere birçok tarifte kullanılabiliyor olmaları. Smoothielerinize, yemeklerinize ve tatlılarınıza rahatlıklıkla ekleyebilirsiniz. Yemeklerde kullandığını her bir çorba kaşığı yağı, yarım çorba kaşığı avokado ile değiştirin. Bu değişim kalorileri keser, besin kalitesini yükseltir ve sizi doygun hissettirecek kremsi dokuyu sağlar.