Çağlayağmur ile Sohbet Tadinda Röportaj yaptik

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Bu söyleyisimizde tam ya da yarı zamanlı ev kadınları ile yaptığımız söyleşilerle, emeğin bu görünmeyen kısmının görünür kılınmasını sağlayacağımızı umuyoruz…
Her kadin isyan ediyor peki sizin fikriniz nedir bu konuda Çağlayağmur

Çağlayağmur
: Ev kadınlığı, dünyanın en zor işlerinden biri… Dışarıda çalıştığınızda tek iş yaparsınız ama evde yemek, bulaşık, temizlik, çamaşır, çocuk ve yaşlı bakımı pek çok işi birden yapmak zorundadır ev kadınları…Bunların hepsi dışarıda yapıldığında para getirir ama evde yaptığınızda, sizin doğal olarak göreviniz gibi algılanır…Üstelik, bu işler görünmez işlerdir… Yapılmadığında fabrikadaki işler de yürümez onun ötesinde yaşam durur ama ev işleri, iş diye istatistiklere girmez, ülkenin gayri safi milli hasılası içinde yeri yoktur…

Siz dışarıda da çalışıyorsunuz, şimdi ev işleri yapıyorsunuz bir çocuğunuz var. Çalışırken de ev işlerini siz yapıyorsunuz parasal getirinin dışında sizin açınızdan hangi durum daha elverişli?

Hayat sartlari zor olmasa evde oturup kizimla ilgilenmeyi tercih ederim. Ben çalışırken “Anne bugün gitme bugün gitme” diye ağladığı zamanları bilirim. O zaman üzülüyordum mecburiyetten dolayı biz kadinlar da çalışıyoruz hayat sartlari Kizima daha iyi bir gelecek saglamak için çalismam gerekiyor dahada önemlisi ben işimi çok seviyorum insanlara hizmet etmeyi yardimci olmayi seviyorum

Cerezforum
Şu anda tam zamanlı iş kadini ve ev kadınısınız mesala çalışmadığınız günlerde , bir gün içinde evde ne işler yapıyorsunuz, mesela sabah kalkıyorsunuz sırasıyla neler yapıyorsunuz?

Sabah 06.30’da kalkıyorum. Eşime Kavalti hazırlıyorum, Kizim uyandırıyorum okul öncesi biraz atistiriyor .Onu okula hazırlayıp. Kendimde hazırlanıp çıkıyoruz evden. Kızımı okula bırakıyorum sonra eve geçiyorum.Kahvaltıyı hızlıca hazırlayıp yapıyorum çünkü zaman kısıtlı iş çok . Halılar balkona atılıyor süpürge tutuluyor paspas atılıyor tozlar alınıyor. bunlar kelimelerde yazıldığı gibi bir çırpıda olmuyor. Saatle yarışıyorsunuz. Belki bir kahve içip devam ediyorsunuz. Temizlik bitince yemek hazırlığı başlıyor. Evde kaldıgım için birkaç günün yemek hazırlığınıda yapıyorum. Ev kanınlığında bu yok işte günü birlik yapılabiliyor. Akşam oluyor bir çırpıda ve kızı okuldan alıp diğer rutine başlıyoruz.

Kızın dersleri peki ona yardım ediyor musunuz?

Kızım ödevleri kesinlikle yemek öncesi yapmak istiyor o yüzden. Eğer yemeğim varsa önce ödev bitirip sonra yemeğe geçiyoruz. Yemek yoksa işte o zaman işim dahada zorlaşıyor. Bir yandan yemek yaparken bir yandanda kizimin ödevlerini yaptırıyorum.

Peki Kaç saatinizi alıyor yemek pişirme işi?

CerezForum

Pişirdiğim yemeklere göre değişiyor. Eğer üç çeşit yemek yapıyorsam daha fazla zaman gidiyor… Genellikle bir saatimi alıyor. Daha az çeşit varsa daha kısa sürüyor. Baba geliyor, sofra kuruyoruz hep birlikte yemek yiyoruz… Sonra ben bulaşık yıkıyorum, bu arada bizim prenses yinede beni bırakmıyor ilgi bekliyor biraz onla ilgilenip devam ediyorum işime. Prenses babayla oynamaya geçiyor. Dersleri kontrol ediyoruz. ondan sonra birlikte biraz vakit geçiriyoruz, çay ve atıştırmalık yapıyorum. Yatma saati geliyor ve yatıyoruz…

Ohhh, diyor insan….Saat kaçta yatabiliyorsunuz?

Genelde ben 23.00’da yatıyorum, kizimi erken yatiriyorum sonra biraz cerezforum ailemi ziyaret ediyorum birazda kitap okuyup ben de uyumak istiyorum.

Eşinizle iletişiminiz nasıl, nasıl evlendiniz?

Görücü usulü ile evlendim. ama iyi ki de evlenmişim ben esimi çok seviyorum Başta işleri olunca bazen geç geliyordu…O zaman kızıyordum ama sonra alıştım.

Eşiniz işinde çalışıyor, siz de hem iş hem evde didinip durdunuz, kendinize ait bir zamanınız var mı?

Kendim için hiçbir şey yapmıyorum. Vakit bulursam kitap okuyorum televizyon da izliyorum bu arada.

Gezmeye, bir ahbabınızı görmeye gitmiyor musunuz hiç?

Yok, öyle hiç vaktim olmuyor.Aile ziyaretlerim oluyor genelde. Özellikle annem ve babamlarlada ilgileniyorum. Yaz günleri de prensesimle park bahçelere gideriz birlikte.

Nedir bu ev işlerinden çektiğim, dediğiniz zamanlar oluyor mu?
Çağlayağmur:
Gülüşme…Evet, oluyor, olmaz mı? Her gün hiç yapmamış gibi aynı işleri yapmaktan sıkılıyorum. Bir de dışarıda çalıştığım zamanlar da olduğu için biraz da çalışmaya alıştığım için, ama hem çalışıp hem de eve gelip ev işi yapmak da zor…Ben bazen bunalıyorum.İşte çalışmalarım yoğun geçiyor. Vakitsizlikle yetmemek zorluyor beni.

Ev işimi mi yoksa çalismakmi

Çağlayağmur:
Şu olabilir. iş yerinde saatle çalışıyorsunuz, istediğiniz zaman eve gelme, ya da dışarı çıkma şansınız yok. Onlar izin verirse oraya terk edebiliyorsunuz. Evde böyle bir zorunluluk yok. Elinde bir iş varsa, ve dışarı çıkacaksan bu işi bırakıp dışarı çıkabiliyorsunuz. Daha serbest çalışabiliyorsun. Ama her ikisininde zorlu yönleri var elbette bu yüzden ayrım yapamam.

Hem yemek pişiriyorsunuz, hem temizlik yapıyorsunuz, hem çamaşır, bulaşık yapıyorsunuz, bunların hepsi dışarıda yapıldığında para getiren işler, biri kalksa ev kadınları da iş yapıyor onları sigortalı yapılım, ya da ücretli olsa dese ne dersiniz?

Çağlayağmur:
Ev kadınlarına öyle bir şey olsa keşke çok iyi bir şey olur Ve böyle bir çalışma var sanırım. Şöylede bir durum var.Ev kadınlığında bir es var. Dışarıda yaptığında el işi oluyor, para alıyorsun. Evde biraz da “yaparsam, yaparım yapmazsam, yapmam” durumu da var. Ama sonuçta yine yapıyorsun biz kadınlar dışında kimse yapmıyor o işi, her şey sana bakıyor.

Hiç saat hesabı yaptınız mı kaç saat çalışıyorsunuz yaklaşık olarak?

Çağlayağmur
:Yeri geliyor bütün gün çalışıyorum Gün 28 saat olsa 22 saati kesin çalışma ile geçer. 24 saatin 18 saati full dolu. Çoğu kez çamaşırı geceden koyuyorum, o yıkanıyor. Geç saatte alıp asıyorum sonra uyuyorum.

Ev işleri kolaylaşıyor, çamaşır makinesi ve süpürgeyle değil mi?

Evet modern hayatın kadına verdiği en büyük kolaylık elektronik aletler.

Genel olarak ne pişiriyorsunuz?

Çağlayağmur
: Mevsime uygun sebzeleri pişiririm genelde.Dolaba koyduklarım, taze fasulye, bahçeden topladığım biberler, barbunya. Kırmızı et ve beyaz et bunlardan pişiriyorum. Ayrıca patates yemeği, pilav, çorba da oluyor. Evde ne varsa, onları pişiriyorum.Çalıstığım için günde bir kez yemek pişiriyorum. Hafta sonları tabiki değişiyor bu.

Kışın köyden bir şey geliyor mu?

Çağlayağmur
:Evet, Kayınvalidemin hayvanı var. Ondan süt, yoğurt, tereyağ, peynir gibi şeyler geliyor. Ben yumurtaya hiç para vermedim. Kayın validemin yedi, sekiz tavuğu var, onların yumurtası yetiyor bize. Ama Aileme ve çocuğuma meyve sebze saglikli yasamayi daha çok terçih ediyorum ve köyden gelen sebzeler meyveler daha saglikli bence

Köy olmasa sizin emeğiniz de olmadı herhalde. Çünkü onları konserveleyip, daha sonra da pişiren sizsiniz…

Çağlayağmur
: Evet, şöyle de bir şey var ama ben yapamasam bile kayın validem, anneannem köyde yapıp verirler bana hep. Kışlık yiyeceğimi birazini onlar hazırlar. Yufkamı, makarnamı, salçamı, tarhanamı biraz köy de biraz ben evimde yaparim


Komşuluk ilişkileri var mı, komşular geldiğinde pastaydı, börekti çörekti gibi şeyler yapıyor musunuz?

Çağlayağmur:
Arkadaş çevrem ve ailem geldiğinin de tabii ki hazırlanıyor, onlar da bana hazırlarlar. Çok sık görüştüğüm bir üst komşum var. Gidip, geliyoruz…Geldiği zaman çay demliyorum, yanında bir şeyler hazırlarız beraber hoş sohbetle geçiririz zamanımızı.

Hiç sinemaya , tiyatroya gittiniz mi?

Çağlayağmur :
Evet gittim ama biraz zor oluyor zaman ayirmak bu zamansızlıkta.

Sizce ev kadınlığı bir meslek mi?

Çağlayağmur :
Tabii ki meslek. Çünkü öğreniliyor. Evin sessiz kahramaları ev kadınları. Hep didinir durur. Ev kadınların işi bitmez. Sürekli yapmak zorundadır.

10.11.20 Cerezforumun sevilen çok degerli Aile bireysi Çağlayağmur ile harika bir Röportaj yaptik

Biz Sorduk @Çağlayağmur cevapladi ona buradan çok tesekkür ediyoruz​

Çağlayağmur tesekkürler çcerezforumun  harika insani
 

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

nazenin

MiKRoSKoBiKCaNLı
Özel üye
Keyifle okudum.😍 Sanki karşılıklı sohbet ediyormuş gibi hissettim 🥰

Bugün işi gücü evi koyverdim gün içinde harika hissettim ama şu an pişmanım😂 Her yer aşırı dağınık 😭
Yavruları uyutup koltuğa yayıldım 😊Bazı günler gerçekten ev için hiçbir şey yapmak istemiyorum kendimi aşırı yalnız hissediyorum.

Konuya misafir olan evlenmeyi düşünen veya evli kardeşlerim, arkadaşlarım ve abilerime sesleniyorum eşlerinizi ev içinde destekleyin yalnız bırakmayın ki içlerindeki cıvıltıları enerjileri sönmesin 😂
 

KaderKatibi

Dürüstlük insanın kartvizitidir, Matbaada basılmaz
Özel üye
Dün gece sohbetinizi sonuna kadar okumuştum son zamanların en karizmatik söyleşisi diyebilirim. Bu sayede çağlayı daha yakından tanımış olduk. Çalışan annenin zorlukları ve fedakarlıkları ev kadınlarına göre daha fazla.
 
Top