İnsan sağlığı için aşılar en önemli çalışmalardır.Misal verecek olursak grip asilari ne kadar koruyor yada grip asisi olunca daha girip olmuyormusun ?
Belkim insanin bünyesine göre degise bilir ama ben simdiye kadar etkili oldugunu düsünmüyorum ayni sekilde bu corona asisi
Olayı bir eski eczacı olarak ele alayım.
Grip aşısı hiç bir zaman grip olmanızı engellemez,
Grip ölümcül bir hastalıktır. Özellikle de 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlar için.
Grip aşısı için öncelik bu hasta gurubunundur herzaman.
Grip aşıları hersene mevcut salgına analize edilerek mevcut salgına göre üretilir. Hastanın Gribi en hafif şekilde atlatmasını sağlar. Yani grip oluyorsunuz ama ölümcül değil hafif atlatıyorsunız. Ve aşının etkisi 3 aydır. Etkinliği grip olmadan önce yapılır yoksa faydası olmaz.
Galalim corona virüs aşısına. Hiç bir aşı ömür boyu korumaz. Her aşının koruyuculuk süresi vardır. Ve vücutta üretilen antikorlar o süre zarfında faaldir.
Corona aşıları şuan 4 çeşit ve kısıtlı üretim planlamasındadırlar. 3 ay ile 1 yıla kadar koruma sağlar ve hastalığı hafif ve vücutta kalıcı hasar bırakmayacak şekilde atlatmanızı sağlar.
Yani virüse yakalanıyor ama hafif atlatıyorsunuz.
Bu yüzden salgınla mücadelede aşının önemi çok büyüktür...
Bizim neye inandığımızın bir önemi yok. Bilimsel araştırma ve verilerin bu anlamda ne söylediği herşeyden önemli...