• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Coronavirüs Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

  • Konuyu açan Konuyu açan Enda
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Kedi coronavirüsü insana bulaşır mı? Gribal enfeksiyon şeklinde kendini gösteren Koronavirüs, solunum yolu hastalıkları olarak karşımıza çıkar. Burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi kendini gösterir. İnsan koronavirüsü hakkında ayrıntılı bilgi haberimizde...
CORONA VİRÜS NEDİR?
Corona virüsler, insanların genellikle bir anda karşı karşıya kaldığı virüs çeşididir. İnsan corona virüsleri genellikle hafif ve orta şiddette üst solunum yolu hastalıklarına neden olur. Corona virüslerin alfa, beta ve gama olarak bilinen üç alt grubu vardır; ayrıca delta corona virüsleri denilen dördüncü yeni bir grup da bulunuyor, bu da SARS-CoV. İnsan corona virüsleri ilk olarak 1960'ların ortasında tespit edildi ve şu ana kadar Suudi Arabistan, Güney Kore, Çin, Katar ve Ürdün'de görüldü.
CORONAVİRÜS BELİRTİLERİ
Çoğunlukla üst solunum yolu hastalıkları ile kendini gösterir. Burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı ve ateş diğer belirtileri arasındadır. Bu virüsler bazen zatürre gibi alt solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Bu durum, kalp-akciğer hastalığı, bağışıklık sistemleri yetersizliği bulunan hastalarda veya yaşlılarda daha sık görülür. Klinik belirtiler hafif olduğundan laboratuvar testleri genellikle kullanılmaz. Ancak gerektiğinde serolojik tetkikler ve polimeraz zincir reaksiyonu gibi laboratuvar testleri kullanılabilir. Kedilerde veya hayvanlarda görülen koronavirüs insanlara bulaşmaz.
CORONA VİRÜS TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Coronavirüs hastalığı çoğu kişide hafif seyrettiğinden ilaç tedavisine gerek kalmadan iyileşme mümkündür. Ancak, bazı belirtileri azaltmak ve hastayı rahatlatmak için ağrı kesici-ateş düşürücüler, öksürük ilaçları ile bol sıvı desteği ve istirahat önerilir. Başka hastalığı bulunan ve durumu ağır olanların hastanede yatarak tedavileri gerekebilir

Alıntı

Son günlerde adını duymayan kalmayan Çinde ortaya çıkan yeni virüs insan hayatını tehtit etmeye devam ediyor. Hastalık zatüreye benzetiliyor. Genel bir anlatımla bu yeni hastalık hakkında bilgi bulabilirsiniz.

1 – Corona virüsü nedir?

Corona virüsleri üst solunum yollarında enfeksiyona yol açabilen viral etkenlerden sadece bir tanesidir. Enfeksiyon pek çok bakımdan mevsimsel gripten ayırt edilemez. Birçok çeşidi vardır. Evcil, yabani ve tarım hayvanlarında (kedi, yarasa ve deve gibi) hastalık yapabilen bir virüs topluluğudur.

2 – Nasıl bulaşır?

Hastalık daha çok hayvanlarda ortaya çıkar. Nadiren hayvanlardan insanlara, insanlardan da diğer insanlara geçiş gösterir. Tıpkı mevsimsel grip etkeni gibi yakın temas, öksürük ve aksırık gibi yollarla insanlar arasında yayılım gösterebilir.

3 – Belirtileri nelerdir?

Çoğunlukla hafif orta derecede üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları ortaya çıkar. Ateş, baş-boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük gibi solunum yollarına ait belirtiler ön plandadır. Hastalık ayrıca bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı gibi mide-bağırsak şikayetlerine de neden olabilir.

4 – Nelere yol açabilir?

Hastalığın en önemli komplikasyonu zatürre ve solunum yetersizliğine yol açabilmesidir. Ayrıca yine akut bronşit ortaya çıkabilir. Corona virüsü enfeksiyonu SARS'a (ciddi akut solunum yetersizliği sendromu) neden olabilir. Bu durumda hastanın yoğun bakımda tedavisi gerekir. Ayrıca bu virüs böbrek yetersizliğine de sebep olabilir.

5 – Kimlerde ağır seyreder?

Çocuk, yaşlı, kronik hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi bozuk olanlarda hastalık daha ağır seyreder. Kış ve erken bahar aylarında sık olarak ortaya çıkar.

6 – Tedavisi mümkün mü?

Hastalığın herhangi bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Antibiyotikler hastalığa karşı etkisizdir. İstirahat, dengeli beslenmek ve evde kalmak hastalığın kısa sürede geçmesinde etkilidir.

7 – Ülkemiz için tehlike yaratır mı?

Şu anda Çin'de salgın olarak ortaya çıktığı anlaşılmaktadır. Etkenin çeşitli ulaşım araçları yoluyla tüm dünyaya yayılması beklenebilir.

8 – Korunmak için neler yapılabilir?


Vücudun bağışıklık sisteminin üst düzeyde tutulması için dengeli beslenme ve sağlıklı yaşam tarzı son derece önemlidir. Düzenli uyku, stresten uzak durmak, egzersiz yapmak, hijyen kurallarına uymak, sigara ve alkolden uzak durmak bu açıdan önemlidir. Maske takılması, ellerin sık sık yıkanması, öksürük ve hapşırık durumunda mendil kullanılması, yabancı yüzeylerle temas sonrası ellerin hiçbir şekilde yüze, burna, ağza ve gözlere temas ettirilmemesi uygun olur. Evcil ve yabani hayvanlardan uzak durulması, et ürünlerinin iyice pişirildikten sonra tüketilmesi tavsiye edilir. Hasta kişilerden ve kapalı mekanlardan mümkün olduğunca uzak durulması hem bu virüsün hem de diğer solunum yolu virüslerinin bulaşmaması için etkili bir yöntemdir.
 
Geri
Top