• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Dogru Türkce yazma

iyide gülüşüüm Türkçeyi katletmeden nasıl yorum yapcaz ki alışmışız biz nerdeyse Türkçeyi bile unuttuk :)

Yazarken biraz daha özenli davranacağız. Cümle içeresinde ki kelimeleri, heceleri, harfleri yok etmeyeceğiz.. Biraz da noktalama işaretlerine önem verince mükemmel olur... Yaşasın türkçemiz! ;)

Yapcaz değil mesela yapacağız olması gerek.. Cümle başlarında da, harfler büyük olsa yeterli şimdilik. ;)
:him

Yazarken biraz daha özenli davranacağız. Cümle içeresinde ki kelimeleri, heceleri, harfleri yok etmeyeceğiz.. Biraz da noktalama işaretlerine önem verince mükemmel olur... Yaşasın türkçemiz! ;)

Yapcaz değil mesela yapacağız olması gerek.. Cümle başlarında da, harfler büyük olsa yeterli şimdilik. ;)
:him

"içeresinde ki" derken ki ayrı değil birleşik yazılmalı.

"Kanaatimce" sözcüğü yanlış yerde kullanıldığından devrik tümce olmuş. Doğru kullanım şöyle olmalıydı.

" .... " tümcesindeki virgül de kanaatimce lüzumsuzdur. (Bu da benim kanaatimce :D)

"Devrik cümle de bir çeşit cümle çeşitidir.." diye başlayan bir cümleyle başlamak isterdim ama malasef edebiyat bilgim bu başlık altında fırtınalar estirmeye yetmiyor. :D Kanaatimce o "kanaatin" cümlenin başında, sonunda, ortasında ya da çeyreğinde olması cümlede herhangi bir anlam kargaşası yaratmadığı gibi, cümleyi de Türkçe'ye aykırı kılmıyor. (telledim haa) :D

Türkçede yapım eki almış özel isimler çekim eki aldıklarında kesme işaretiyle ayrılmazlar. :D

( Türk > Türkçe > Türkçeye ) Yani Türkçe'ye değil Türkçeye olacaktı. Başka bir hata yok kanaatimce. :D

Ek yapıyorum:
  1. telledim değil terledim
  2. Türkçede haa diye bir sözcük yoktur :P

Öncelikle vermiş olduğunuz dil bilgisi bilgileri için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Ben de bakalım bulabilecek misiniz diye ufak bir açık vereyim dedim. Hiç de gözünüzden kaçmıyor.

Ayrıca yukarıda kurmuş olduğunuz cümle gösteriyor ki kanaatimce kelimesinin cümlenin sonunda bulunmasının bir mahsuru yokmuş. Boşuna bana mesaj yazdırıp hata yapmama sebep olduğunuz için mesajın başındaki teşekkür ifademi geri alıyor; yerine size nur topu gibi kınama eylemi bırakıyorum. gg3)

Bu çok güzel ve faydalı bir oyunmuş. Daha önce neden fark etmedim diye kızıyorum kendime. Yukarıdaki cümlede de yanlış görmedim. Umarım yoktur.

Geri