• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Dünyanın En İlginç 10 Mezarı

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Kahve
Kahve
Kahve
Dünyanın farklı yerlerinde birbirinden ilginç mezarlara rastlamak mümkün. İşte bunlardan ilk 10 a girebilecek olanları derledik...

1- Barış Vadisi (Irak)

Dünyanın en büyük mezarlığının Irak’ta bulunduğunu pek az kişi bilir. Asırlar boyunca varlığını sürdüren El Necef şehri yakınındaki “Vadi El-Selam” (Barış Vadisi) mezarlığında 5 milyondan fazla kişinin mezarı bulunuyor. Yüzeyden 10 metre derinde ikinci ve üçüncü yer altı bölümleri var.

2- Highgate Mezarlığı (İngiltere)

Bu mezarlığın belki de en inanılmaz özelliği her yerinin ağaçlarla kaplı olmasıdır. Mezar taşları ve heykeller, yabani çiçekler, sarmaşıklar ve dev ağaçların arasında adeta saklanmışlardır. Bu durumu düzeltmek için pek çok grup bölgede çalışmışsa da özellikle sadece turla gezilebilen mezarlığın batı yakası hala oldukça vahşi durumdadır. Pek çok Viktorya dönemi ünlüsünün yaşadığı bu mezarlığın en önemli sakini ise Karl Marx’dır.

3- Toprak Askerler (Çin)

Çin’in batısındaki Xi’an kentinde bulunan Qin Shihuang Mezarlığı, dünyanın en büyük çaplı, ilgi çekici ve zengin içeriğe sahip imparator mezarlıklarından biridir. Mezarlıkta Qin Shihuang’e eşlik eden heykel ordusu çukuru, Mısır piramitleriyle kıyaslanarak, “Dünyanın 8. Harikası” olarak adlandırılıyor.

4- Merry Mezarlığı (Romanya)

Oldukça neşeli bir mezarlık olan Merry Mezarlığı, pek çok ağaç işçisinin mezarından oluşmaktadır. Mezarlığı ilginç kılan durum ise mezar taşlarının üzerinde ölenlere ait renkli resimlerin hatta hayatlarıyla ilgili şiirlerin bulunması.

5- Eski Yahudi Mezarlığı (Çek Cumhuriyeti)

Bu listedeki en eski mezarlık olduğunu kolaylıkla söyleyebiliriz. 1439′a kadar uzanan mezar taşları sayesinde bu mezarlığı diğerlerinden net bir şekilde ayrıbiliriz. 1787′ye kadar açık kalan Yahudi Mezarlığı bu listede adı geçen pek çok mezarlık daha açılmadan kapanmıştı. Bu mezarlık için bilinmesi gereken belki de en ilginç şey soykırım zamanında nerdeyse bütün Yahudi Mezarlıkları tahrip edilmişken Hitler yalnızca bu mezarlığın kalmasını istemiştir.

6- Mısır Piramitleri (Mısır)

Piramitler, firavunun mumyası ile hepsi birbirinden değerli eşsiz nitelikteki sanat eserlerini; kral, kraliçe, prens heykellerini de içlerinde saklıyordu ve bu eşsiz hazineleri saklamak için yapılmışlardır. Piramit Eski Mısırlılar tarafından kraliyet mezarları olarak inşa edilen kare tabanlı, üçgen kenar yüzleri en zirvede birleşen tipik bir duvar işçiliğine sahip mimari yapıt.

7- Capuchin Catacombs (İtalya)

italya’nın Sicilya bölgesinde bulunan ve 16. yy’da kurulan kilisede bulunan rahipler 19.yüzyıla kadar görülmedik bir uygulama başlattılar. Ölülerin mumyalayarak bir kısmını raflara dizen rahipler bazılarını da duvarlara astı. Kasabanın önemli ve zengin insanlarının giysileri her yıl yenilenirken fakirlere dokunulmadı.

8- Sedlec Ossuary (Çek Cumhuriyeti)

Katolik kilisesi’ne bağlı olan bu küçük şapelin son derece ilginç bir özelliği, dünya çapında pek çok kişinin kendisinden haberdar olmasını sağlıyor. Şapel, döşeme ve dekorasyonunda kullanılan 40 bin kadar insan iskeleti ile tanınıyor.

9- Tana Toraja (Endenozya)

Dünyanın en karmaşık cenaze törenlerinin düzenlendiği yer. Birisi öldüğünde cenazesine bütün şehir katılırdı. Cenaze törenleri günlerce hatta aylarca sürerdi. O tarihte yaşayanlar ahiret hayatının kademeli olarak başladığına inanırdı.

10- Krallar Vadisi (Mısır)

Mısır’da bulunan Krallar Vadisi dünyanın bilinen en eski arkeolojik alanıdır. 1922′de keşfedilen buradaki mezarlarda Firavunlar bulunuyordu. Lahitler açıldığında içerisinde zehirli gazlar bulunduğu ortaya çıktı. Bu gazlar lahitleri açanların zehirlenmesine neden oldu.
 
Ölümün hayatımızın ayrılmaz bir parçası olduğunun ürpertici bir kabullenişi. Irak'ın da bu konuda birinci olması hiç şaşırtıcı değil. Yıllarca kargaşa ve savaştan başka ne gördüler?
 
Geri
Top