• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Duygusal Taciz Kurbanı Mısınız?

BeReNN

Alyam?
Özel üye
İlişkilerin başında her şey yolundadır. Sevgi ve saygıya dayalı bir beraberlik sizi uçuruyordur. Sonra hava güneşli günlerden çıkar, fırtınaya döner.
Duygusal Taciz Kurbanı Mısınız?


İlişkilerde belli bir zaman geçtikten sonra baş gösteren en önemli sorunlardan birisi de duygusal tacizdir. Taraflardan biri kurban olur. İşin en acı tarafı, kişi yaşadığı durumun bir çeşit taciz olduğunun farkında değildir. Çünkü bize öğretilen taciz, cinsel içerikli olur. Son yıllarda “ruhsal ve iletişim mobbing” denilen ve çoğu büyük firma tarafından dikkate alınan, iletişim tacizliği, aşkın altında beslenen ilişkilerde de sıklıkla yaşanmaktadır.
Uzun süren ilişkilerde belirli yıpranmalar olması gayet doğaldır. Ancak işin içine duygusal şiddet girdiğinde, taraflardan birisi ezilen konumuna geçer. Üstelik duygusal şiddet çoğu zaman karşı taraf için fiziksel şiddet kadar bariz anlaşılabilir bir konu değildir.
Normal şartlarda ilişkilerde sağlıklı bir güç dengesi vardır. Ancak duygusal tacizin başladığı dönemlerde, bu denge bozulur. Genellikle kötü zamanlarda ortaya çıkan bu durum, sevginin düşmanlığa dönüşmesine sebep olur.
Duygusal şiddet uygulayan insanların çoğunluğunda aşağılık kompleksi vardır. Eğer karşısındaki kişi, kendinden daha başarılı veya daha çok sevilen biriyse ya da öyle olduğuna inanıyorsa, ruhsal taciz devreye girer. Bunun altında yatan sebepler çocukluğa dayanır. Farkında varmasak da, çocukken yaşadığımız ve öğrendiğimiz davranış biçimleri, büyüdüğümüzde tüm hayatımızın içine yayılır. Çocuklukta istediklerini ebeveynlerine yaptırmak için agresifleşen, kavga eden, hırçınlaşan çocuklar; bir yetişkin olduklarında da aynı yöntemle sorunlarla başa çıkabileceklerine inanırlar. Bir de kendi ailesinde bu tarz davranışları gözlemlemiş bir çocukluk geçirmişse, kişi bilinçaltında mutlaka anne veya babasının tavrını örnek alacaktır.
Sevgiliniz veya eşiniz sizi başkalarının yanında sürekli eleştiriyor ve aşağılıyorsa, arkanızdan konuşuyorsa, sizi küserek cezalandırıyorsa, sevdiğiniz eşyalara kavga sırasında veya sonrasında zarar veriyorsa, sürekli sizin yetersizliklerinizi önünüze getiriyorsa, bilin ki, duygusal şiddete maruz kalıyorsunuz.
Duygusal taciz, maalesef günümüzde en sık yaşanılan sorunlar arasındadır. Bunu reddetmeye çalışmayın. Acilen profesyonel destek almak için harekete geçin. Bu durum devam ettikçe, siz kurban olmayı sürdürdükçe, farkına varmadan ruhsal dengeniz bozulacak, diğer insanlarla iletişiminiz bozulacak ve fiziksel olarak da hastalanacaksınız. Sevginizi ve ilişkinizi doğru ve objektif olarak gözlemleyin. Hem kendinizi, hem sevdiğiniz kişiyi bu durumdan kurtarabilmek için yardım alın. Kurban olmayın!
 
Top