• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Endonezya Yemekleri - Dünya Mutfağı

HİNDİSTANCEVİZLİ BONFİLE (ENDONEZYA)


  • 1/2 kg. bonfile
  • 2 diş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 2 cm. taze zencefil
  • 2 tatlı kaşığı toz kişniş
  • 1/2 tatlı kaşığı hint safranı
  • 2 tatlı kaşığı kahverengi şeker
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 2 çorba kaşığı hindistan cevizi rendesi
  • 3 taze soğan
  • 1 su bardağı hindistancevizi sütü

Bonfileyi ince dilimler halinde kesin. Sarımsakları dövün, zencefili rendeleyin. Derin bir kapta baharatları yani, zencefili, kişnişi, hint safranını, kahverengi şekeri, limon kabuğu rendesini ve dövülmüş sarımsağı 2 çorba kaşığı sıvıyağ ile karıştırın. Etleri içine atın ve karıştırın. Üstünü kapatarak buzdolabında 1 saat dinlenmeye bırakın.
Taze soğanları temizleyin, ince şeritler halinde kesin.
Derin bir tavada veya Çin tavası olan "Wok"ta kalan yağı kızdırın. İçine bonfileleri birkaç seferde atarak kızartın. Etin hepsini birden atmayın yoksa etiniz yeterince kızarmaz ve sulanır. Etler kızardıkça tavadan çıkarın. Kızgın tavaya soğanları ve hindistan cevizi rendesini atıp 1 dakika kadar çevirin, üzerine etleri ve hindistan cevizi sütünü ilave edip karıştırarak 1-2 dakika daha birlikte ısıtın. Yanında haşlanmış pirinçle servis yapın.

Not: Endonezyalılar bu yemekte hindistancevizi rendesi yerine, kurutulmuş hindistancevizini ince yaprak gibi dilimler halinde kıyarak kullanırlar. Taze zencefil yerine 1,5 tatlı kaşığı toz zencefil kullanabilirsiniz.
 
SOTO AYAM (ENDONEZYA) / Tavuk Çorbası


  • 1/2 tavuk
  • 100 gr. pirinç makarnası
  • 2 litre su
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı hint safranı
  • 1 tatlı kaşığı zencefil
  • 1/4 su bardağı nohut
  • 1 ıhlamur yaprağı
  • 1 taze soğan
  • 1 haşlanmış yumurta
  • 1 tutam haşlanmış ve kıyılmış lahana
  • 4-5 patates cipsi
  • 1/2 tatlı kaşığı beyaz biber
  • sıvıyağ
  • tuz

Tavuğu 2 litre suda ıhlamur yaprağı ile haşlayın ve suyunu alın. Etini didikleyin ve bir kenara bırakın. Sarımsakları soyun, dövün. Haşlanmış veya konserve nohutları kabuklarını çıkararak ezin. Pirinç makarnalarını haşlayın, süzün. (Pirinç makarnası yerine ince spagetti de kullanabilirsiniz.) Lahanayı haşlayın, ince ince kıyın. Taze soğanı temizleyin, yıkayın ve yeşil yaprak kısımlarını yine ince ince kıyın. Tavada sıvıyağı kızdırın. İçine dövülmüş sarımsakları atın biraz çevirip, nohudu, hint safranını, zencefili, beyaz biberi ve tuzu ilave edin. Birlikte biraz çevirin ve içine hazırladığınız tavuk suyundan bir parça ekleyerek biraz sıvı hale getirin. Daha sonra kaynayan tavuk suyuna bu karışımı, karıştırmaya devam ederek ilave edin ve karıştırarak bir parça daha kaynatın. Derin bir servis kabına, önce haşlanmış ve kıyılmış lahanaları, haşlanmış pirinç makarnalarını, tavuk etini, birkaç tane cipsi koyun. Haşlanmış yumurtayı ince dilimler halinde keserek ilave edin. Üzerine yeşil soğanı ekleyin.
Kaynamakta olan baharatlı tavuk suyunu malzemelerin üzerine kaynar kaynar dökün ve ıhlamur yapraklarıyla süsleyerek sıcak sıcak servis yapın.
 
JAVA USULÜ BAHARATLI KUZU YAHNİSİ (ENDONEZYA)


  • 500 g kuzu kuşbaşı (yağsız)
  • 1 çorba kaşığı kişniş
  • 2 tatlı kaşığı kimyon
  • 1/4 tatlı kaşığı pul kırmızıbiber
  • 1/2 tatlı kaşığı karabiber (taze çekilmiş)
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı ayçiçek yağı
  • 1 iri soğan (doğranmış)
  • 1 kırmızı ya da yeşil dolmalık biber (sap ve çekirdekleri temizlendikten sonra, doğranmış)
  • bir tutam zencefil
  • 2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
  • 50 cl. (2 su bardağı) tuzsuz esmer et suyu
  • 75 g demirhindi (1/2 su bardağı kaynar suda 10 dakika bekletildikten sonra, suyu bir tülbentten geçirilerek süzülmüş)
  • 6 çorba kaşığı doğal (şekerle tatlandırılmamış) hindistancevizi sütü
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • bir tutam tarçın
  • bir tutam karanfil (dövülmüş)
  • 1 limonun kabuğu (ince şeritler halinde kesilmiş)
  • 1 limonun suyu (taze sıkılmış)
  • 200 g karnabahar (yalnızca çiçekli bölümleri)
  • 1 limon (ince dilimlenmiş; isteğe bağlı)

Bir tencereye kuzu etleri, kişniş, kimyon, pul kırmızıbiber, karabiber ve unu koyup, iyice karıştırın. Başka bir tencereye çiçekyağını koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak, yağı ısıtın. Isınınca etleri koyup, sık sık karıştırarak, her yanları iyice kahverengileşinceye kadar pişirin. Soğanlar, dolmalık biber parçaları, zencefil ve sarmısağı ekleyip, ateşi kısın ve soğanların yanmaması için sık sık karıştırarak, 8 dakika pişirin.
Esmer et suyu, süzülmüş demirhindi suyu, hihdistancevizi sütü, tuz, tarçın ve karanfili ekleyip, ateşi açarak, karışımı birtaşım kaynatın. Kaynayınca ateşi yeniden kısıp, tencerenin kapağını kapatarak, 45 dakika pişirin.
Limon kabuğu şeritleri, limon suyu ve karnabahar çiçeklerini katıp, kısık ateşte 15 dakika daha pişmeye bırakın. Tencereyi ateşten alıp, baharatlı kuzu yahnisini büyük bir çorba kâsesine aktararak, limon dilimleriyle süsledikten sonra (isteğe bağlı), servis yapın.

Not: Demirhindiyi bütün baharatçılarda bulabilirsiniz. Doğal hindistancevizi sütü bulamazsanız, blendır kabına 6 çorba kaşığı hindistancevizi tozu ve 6 çorba kaşığı çok sıcak su koyup, karıştırdıktan sonra, karışımı içine birkaç kat tülbent döşenmiş süzgeçten geçirerek kullanabilirsiniz.
 
PİRİNÇ MAKARNALI BONFİLE (ENDONEZYA)


  • 2 kişilik Gerekli malzeme:
  • 250 gr yağsız dana eti
  • 2 su bardağı pirinç makarnası
  • 1 havuç
  • 1 salatalık
  • 2 sivri biber
  • 100 gr mantar
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım çay kaşığı zencefil
  • Yarım çay bardağı susam yağı

Yağın yarısını vokga alıp ısıtın. Bonfileleri ekleyip iki taraflı pişirin. Havuç, salatalık ve biberleri temizleyip jülyen doğrayın.
Mantarları temizleyip ortadan ikiye ayırın. Sarımsak ve zencefili temizleyip kıyın.
Yağın kalanını wok'a alıp mantar ve havucu soteleyin. Sarımsak ve zencefili ekleyip sotelemeye devam edin. Son olarak salatalık ve biberleri ekleyin.
Pirinç makarnasını bol suda haşlayıp süzün. Sebzeleri ekleyip harmanlayın. Servis tabağına önce sebzeli pirinç makarnasını, sonra dana etini yerleştirip servis yapın.
 
ENDONEZYA USULÜ PİSİ BALIĞI

Kullanılacak malzeme (4 kişi için)
  • Her biri 250 gramlık 3 pisi balığı,
  • 1 baş soğan,
  • 1 limon,
  • 1 çay kaşığı acı kırmızı biber,
  • 1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı biber,
  • 1 çorba kaşığı ketchap,
  • 1 kaşık domates salçası,
  • 1 kaşık et suyu,
  • bol zeytinyağı,
  • yeteri kadar tuz.

Yapımı:
Pisi balığının filetolarını çıkarmalı, yıkamalı ve bir kenarda kuruttuktan sonra tuzlamalı. Bir kuşaneye bol zeytinyağı koymalı. Yağ ısınınca rendelenmiş soğanla rendelenmiş limon kabuğunu (sadece sarısı) ve kırmızı biberleri katmalı. Tahta kaşıkla karıştırılarak soğan kavrulunca buna 1 kaşık et suyunda eritilmiş domates salçasıyle ketchap'ı katmalı, karıştırmalı. Salçayı, koyulaştncaya kadar kaynatmalı, Tuzlanmış pisi balığı filetolarını bir tavada nar gibi oluncaya kadar kızartmalı. Kızaran balık filetolarını servis tabağına yerleştirmeli. Üzerlerine de salçayı gezdirerek dökmeli ve sıcak sıcak servis yapmalı.
 
Geri
Top